четвер, 04 лютого 2010 19:49

Мерехтіння екрана шкодить очам

Автор: фото: Світлана ЦИБУЛЬСЬКА
  Телевізор ”Самсунґ” із рідкокристалічним екраном діагоналлю 20 дюймів Ірині Вертай привезла матір з Італії. Заплатила 400 євро. В Україні такий коштує на 100 євро дорожче
Телевізор ”Самсунґ” із рідкокристалічним екраном діагоналлю 20 дюймів Ірині Вертай привезла матір з Італії. Заплатила 400 євро. В Україні такий коштує на 100 євро дорожче

"Старі телевізори з променевими трубками в Європі вже не продають, — каже 26-літній Сергій Глушко, консультант магазину "Фоксмарт". — У нас стоять для асортименту. Років через п"ять їх узагалі перестануть випускати. Плазмових телевізорів теж скоро не буде. Споживають забагато енергії. Випускають плазми лише з великою діагоналлю — понад 42 дюйми. Такі підходять для просторих кімнат. Коштують 10–20 тисяч гривень".

Новинкою є телевізори зі світлодіодами. Ціна — 12–17 тис. грн.

— Їх використовують замість люмінесцентних ламп. Кожну точку на екрані освітлює окремий діод. Тому екран світиться більш рівномірно.

Найчастіше купують телевізори з діагоналлю 32 дюйми. Сергій Глушко радить зважати на відстань від екрана до людини.

— Рідкокристалічні екрани краще ставити на відстані трьох діагоналей. Тобто, десь на 2,5 метра до дивана. Світлодіодні — 2. Це при ідеальному зображенні. Якщо ж антена погана і з"являються перешкоди, раджу відсісти далі.

Частота екранів повинна бути не менше, ніж 50 Гц.

— Чим більша частота, тим менш помітним буде мерехтіння екрана, що шкідливе для очей. Сучасні телевізори випускають із частою 100 герц.

До пласких телевізорів можна підібрати підставку. Її кріплять на стіні.

— Самому майструвати підвісну конструкцію не раджу. Важливо виміряти кожен кут. Якщо стіни з гіпсокартону, підставку треба чіпляти до внутрішнього профілю. Він може бути і на відстані 50 сантиметрів від стіни. Телевізор повинен висіти на рівні очей, щоб голова не піднімалася і не нахилялася.

"Соні" рекомендую тим, хто цінує якісний звук

— Телевізори з рідкокристалічними екранами можна дивитися під будь-яким кутом,— каже Олександр Гайдін, 28 років, адміністратор інтернет-магазину "Домовод". — Вони дають 170 градусів огляду, це їх головна відмінність від комп"ютерних моніторів. У нас купують "Самсунґ", тому що за 300–400 доларів можна отримати якісний телевізор із діагоналлю 32 дюйми. "Соні" рекомендую тим, хто цінує якісний звук. На телевізори даємо дворічну гарантію. Краще купувати товар тих виробників, сервісні центри яких є в Україні. Щоб захистити телевізор від коливань напруги, купіть мережевий фільтр — подовжувач із багатьма розетками. Коштує від 30 гривень залежно від довжини шнура.

Одесит Сергій Макін, 28 років, купив 32-дюймовий телевізор LG за 4500 грн.

— Це вдвічі дешевше, ніж минулого року. На розпродажах їх можна було знайти і за 3,5 тисячі, але не відомо, якої вони якості. Телевізори з рідкокристалічними екранами будуть дешевшати. Тому що вже з"явилася нова технологія — олед. Вони працюють на органічних кристалах, які самі світяться. Зараз є лише пілотні моделі, у нас вони ще не продаються.

Зараз ви читаєте новину «Мерехтіння екрана шкодить очам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути