пʼятниця, 18 грудня 2009 07:12

До резиденції президента пускають за 50 гривень

Президент Віктор Ющенко офіційно дозволив відвідувати свою зимову державну резиденцію неподалік села Гута Богородчанського району Івано-Франківщини. З обласного центру туди можна добратися рейсовим автобусом за 1,5 год. Він курсує п"ять разів на день. Квиток коштує 13 грн.

Дорога через Гуту асфальтована, без вибоїн. Від автобусної зупинки до "Синьогори" пішки 2 км.

Минаємо табличку "Державна резиденція Синьогора" і прямуємо вгору. Ліворуч стоять дві великі дерев"яні колиби. Тут можна перекусити. Праворуч за чорною металевою огорожею починається територія резиденції. Там готель "Синьогора", будинок адміністрації та лікувально-оздоровчий комплекс.

Перед екскурсією в холі готелю збираються 40 туристів. Менеджер просить сплатити по 50 грн за "вхідний квиток". Студенти, школярі та пенсіонери мають пільговий тариф — 20 грн. Квитка не видають. Прізвища всіх записують до облікового журналу. Охоронцю здаємо мобілки, фотоапарати, металеві речі.

Як Кучма їхав, то село вимерти мало

За 300 м від готелю — металева брама і пропускний пункт. Озброєні охоронці перевіряють документи кожного. До президентської резиденції належать 4-поверхова вілла, гуцульський та мисливський будинки, озеро, вертолітний майданчик. За віллою — ліс і гори. На одному зі схилів є лижний спуск із підйомником.

— "Синьогору" побудували за вказівкою Леоніда Кучми, — розповідає екскурсовод Олексій Баран, 53 роки. — Він цей куточок сподобав за красиву природу й корисні джерела. Почали зводити у жовтні 2000-го. Підрядними роботами керував Георгій Кирпа (міністр транспорту. — "ГПУ"), вони тривали сім місяців. Працювали понад тисячу осіб у три зміни. Кирпа говорив: "Чим швидше побудуємо, тим менше розкрадуть".

Підходимо до невеликої дерев"яної альтанки та баскетбольного майданчика серед лісу. За кілька метрів — висока сіткова огорожа, за нею видно диких кабанів, оленів. Їх розводять на 2 га. Тварини підходять близько до сітки.

— То Ющенко подбав для туристів. Наказав улітку цього року купити кабанів і розводити, щоб люди могли хоч на якогось звіра глянути. Їх тут можна годувати, он в ящику спеціальна кукурудза заготовлена, — пояснює Олексій Михайлович.

Потім веде до гуцульського дому. Поряд — великий мангал.

— Його для Даниловича зробили, готували тут йому цілі тушки тварин. Ющенко не використовує мангал, каже, що це нагадує йому язичницьке жертвоприношення.

Гуцульський будинок із дерева. Інтер"єр "під старовину": ікони, вікна у вишитих рушниках, піч-лежанка, ліжко вкрите вишиваними подушками, кожухами та сорочками. Два столи застелені вишитими скатертинами.

— Більший стіл для дорослих, а малий — для дітей президента. Він їх часто бере з собою. Просить до столу Ющенко і колядників, які приїжджають сюди вітати його з Різдвом.

Вілла президента з цегли. Тут є бібліотека, зимовий сад, каміни. У підвалі — 25-метровий басейн і джакузі. Однак екскурсії дозволяють проводити тільки у холі. На стінах і колонах — венеційська штукатурка, підлога з оливкового дерева й італійського мармуру.

На виході з будинку-резиденції стоїть невелика дерев"яна альтанка. Це останнє місце, де пропонують зупинитися туристам. Тут з ноги на ногу від холоду топчеться 48-річний Ярослав. Він доглядає за президентською пасікою:

— Маю 50 державних вуликів. Віктор Андрійович деколи приходить, питає, але до роїв ні разу не ліз і вчити мене не береться. Меду натріпую чимало, його кудись забирають, може, і президент їсть. А тут продаю по 100 гривень за літру, пробувати даю безкоштовно. Туристи часто куштують, але рідко купують.

Кажуть, на екскурсії в резиденції побувала понад половина жителів села. У Гуті 730 людей.

— Не шкода і 50 гривень. Цікаво було подивитися як президент живе, — розповідає Олег Маськів, 40 років. — Мені подобається Ющенко: у нього менше понтів, ніж за Кучми було. Як Кучма їхав, то село вимерти мало: дорогу перекривали, просили не виходити. А тепер як Ющенко їде, то люди, навпаки, на дорогу вибігають, зупиняють його машину. Просять що хочуть, за декого навіть клопоче потім. Таки буду, певно, за нього голосувати.

— Скажіть, що то нормально — пускати в свій дім усіх на оглядини, би ся дивили, мацали твої речі? — каже літня жінка, називатися відмовляється. — Але то певно всьо гроші, збирає собі наш президент на вибори по 50 гривень. За нього голосувати не буду, бо ніц він доброго для мене не зробив, хоч і їздить часто попри мою хату.




10 886


СТІЛЬКИ гектарів займає державна резиденція "Синьогора". Розташована вона на висоті понад 600 м над рівнем моря на схилах карпатського гірського масиву Горгани. Раніше ця територія належала Солотвинському лісгоспу і становила третину його угідь.
У президента 14 офіційних резиденцій. Кажуть, улюблені — у кримському Форосі, відома як дача Горбачова, та "Синьогора". Президент Росії має 10 резиденцій, Франції — шість, Латвії, Німеччини та Угорщини — по дві, Чехії — одну.

Новий рік Ющенко святкуватиме у "Синьогорі"

Замовити екскурсію в "Синьогору" можна в адміністрації державної резиденції: тел. (0342) 55 81 31, факс (0347)13 36 46. Відвідувач має надіслати факсом копію паспорта. Коли назбирається група більше 10 чоловік, тоді передзвонюють і запрошують приїхати.

Із травня "Синьогору" відвідали понад тисяча людей. Гроші за придбані квитки йдуть на утримання, опалення й освітлення резиденції. Із 20 грудня до 15 січня резиденція буде зачинена — на свята тут відпочиватиме родина президента.

Зараз ви читаєте новину «До резиденції президента пускають за 50 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути