четвер, 12 листопада 2009 19:16

Ігор Козловський виграв суперечку з банком

Автор: фото: Олександр КУЗЬМІН
  Ігор Козловський: “Правекс-банк” влаштував мені телефонний терор”
Ігор Козловський: “Правекс-банк” влаштував мені телефонний терор”

Доларовий кредит на квартиру житель столичного району Святошин Ігор Козловський узяв у "Правекс-банку" 2003-го. Гроші дали під 14% річних.

— Платив щомісяця за кредитом, а раз на рік — ще й страховку. Терміни щороку змінювалися. З банку завжди дзвонили та попереджали. Але торік ніхто не подзвонив. У січні 2009-го прийшов мені лист із банку. Якщо не заплачу за страховку, ставку підвищать із 14 до 18 відсотків річних, — розповідає Ігор Козловський, 39 років.

— Наступного ж дня я зробив платіж. І продовжував оплачувати кредит. Сума щомісяця змінювалася. Її називала касирка. За рік я порахував різницю. Виявилося, з мене стягували підвищені відсотки. Переплатив десь тисячу доларів. У кредитний комітет я написав заяву,  щоб проценти знизили. Відмовили. Бо іншим клієнтам нібито призначають і 20 процентів річних.

Ігор Козловський три місяці не платив.

— Банк влаштував мені телефонний терор. Дзвонили на мобільний чи не щогодини. Починали о сьомій ранку. Я пригрозив, що поскаржуся їхньому керівництву. То мені почали дзвонити з інших відділень. Довелося змінити номер. Тоді вони почали діставати мою тещу.

В Інтернеті позичальник знайшов таких же, як сам, незгодних із банками. Дізнався: фінустанови не мають права підвищувати відсотки за кредитними угодами, укладеними до листопада 2008-го. Також до кінця кризи не мають брава конфіскувати квартири та легковики.

Таке передбачено законом N639-VI "Про першочергові заходи щодо запобігання негативним наслідкам фінансової кризи та про внесення змін до деяких законодавчих актів України" від 31 жовтня 2008 року.

Вони почали діставати мою тещу

— Я нагадав банку про цей закон. І там уже й погодилися повернути стару процентну ставку. Але просили підписати додаткову угоду. Але тоді виглядало б, ніби я по-новому оформив кредит, підказали юристи. "Правекс-банк" отримав би можливість у будь-який момент знову підвищити відсотки або й забрати моє житло.

Ігор Козловський написав заяву, що відмовляється підписувати угоду. Додав, що вимагає знизити відсоток до попереднього рівня. І далі нічого не платив. За кілька місяців "Правекс-банк" прислав Ігореві лист: ставку повернули до 14% річних.

Банк має повернути переплачені відсотки і витрати на суд

Банки не мають права змінювати умови кредиту на власний розсуд, навіть якщо таке передбачено угодою. Бо це суперечить ст. 203 Цивільного кодексу.

— Якщо банк пропонує додаткову угоду за кредитом, підвищує відсотки, підписувати її не варто, — радить Володимир Погинайко, 28 років, директор юридичної компанії "Юлекс" на столичній пл. Солом"янській. — Погоджуватися на нові умови чи ні — для клієнта справа добровільна. Про це йдеться у статті 203 Цивільного кодексу. А постанова Нацбанку N319 за 2008 рік узагалі забороняє комерційним банкам підвищувати відсотки, якщо облікова ставка не змінюється. Якщо не підписувати угоди і вчасно сплачувати кредит за старими відсотками, фінустанова не зможе примусово стягнути додаткові платежі або забрати квартиру, машину.

У випадку з Ігорем Козловським, банк має повернути переплачені відсотки. Або зарахувати їх замість майбутніх платежів.

Якщо відмовляються повертати, варто позиватися до суду. Ст. 1212 Цивільного кодексу передбачає повернення коштів, отриманих без достатніх правових підстав. Суд триватиме не довше двох місяців.

Витрати на адвоката варто перекласти на фінустанову. Це зазначають у позовній заяві, пославшись на ст. 76 Цивільно-процесуального кодексу. Банку доведеться відшкодувати підтверджені квитанціями витрати на адвоката. Ігорю Козловському юрист радить стягнути моральні збитки.

— Працівники банку щодня дзвонять, тримають людину в стресі, відволікають від роботи. Тому треба кілька разів написати заяву в міліцію. Навіть відмова в порушенні справи буде аргументом у суді, — радить Погинайко. — Компенсацію за моральну шкоду можна оцінити не менш як у 1 тисячу гривень.

Також треба перевіряти, що пропонують оплачувати під виглядом щомісячних платежів.

— Банк може піти на хитрість: записати в щомісячний платіж збільшені відсотки, натомість виплати тіла кредиту зменшити. При цьому сума залишиться незмінною. Потім ці квитанції можуть пред"явити в суді. Мовляв, клієнта повідомили про зміну умов кредиту. Ось вам і доказ: платив за новими умовами.

Зараз ви читаєте новину «Ігор Козловський виграв суперечку з банком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути