четвер, 21 травня 2009 17:27

Україна може відмовитися від участі в Євробаченні

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Перший віце-президент Національної телекомпанії Роман Недзельський: ”Ми подали б до суду, якби йшлося про перше місце. А так — це марна трата сил”
Перший віце-президент Національної телекомпанії Роман Недзельський: ”Ми подали б до суду, якби йшлося про перше місце. А так — це марна трата сил”

"Цілком можливо, що наступного року Україна не братиме участі в Євробаченні", — каже перший віце-президент Національної телекомпанії 41-річний Роман Недзельський. Він очолював українське журі 54-го конкурсу Євробачення, що відбувалося в Москві.

16 травня в конкурсі переміг представник Норвегії — 23-річний співак білоруського походження Олександр Рибак із піснею "Казка". Він набрав 387 балів — найбільше за всю історію Євробачення. Українська співачка Світлана Лобода стала 12-ю, а киянка Анастасія Приходько, яка виступала за Росію, посіла 11-ту сходинку.

Цьогоріч на Євробаченні вперше голосувало професійне журі.

— Журі ввели після того, як представник Росії Діма Білан торік став переможцем, — розповідає Недзельський. Розмовляємо у його кабінеті на 10-му поверсі НТКУ. — Тоді балтійські країни були в шоці. Казали, що мало людей голосували за Білана, а в результаті Росія від їхніх країн отримала 12 балів. Тепер 50 відсотків балів дає журі, решту — глядачі. Бали сумують і ділять навпіл.

До українського журі увійшли композитор Олександр Злотник, співаки Олександр Пономарьов та Ірина Розенфельд, представниця Національної телекомпанії Олена Загороднюк.

— За умовами Європейської мовної спілки, це мали бути композитор, два співаки й телевізійник. Інформацію про журі виклали на нашому сайті ще до початку конкурсу, — каже Недзельський.

Нам заявили: Україна має оголосити, що Росія набрала вісім балів

Показує протокол голосування журі, завірений нотаріусом.

— Ми голосували перед фіналом конкурсу, 15 травня, у одній із студій НТКУ. Так вимагали нові правила. За Росію я віддав три голоси, Злотник дав один. Отже, Анастасія Приходько від журі отримала чотири бали. Щоб набрати хоча б один, треба мати п"ять голосів. За дві хвилини до ефіру, в якому Марися Горобець мала оголошувати результати від України, представники Європейської мовної спілки заявили нам: Україна має оголосити, що Росія набрала вісім балів. Ми були шоковані, але поширили цю інформацію, щоб не зірвати прямий ефір.

Як голосували українські глядачі, члени журі не знають. Ці дані не оприлюднюють.

СМС-голосуванням займалася компанія АйПіАйком із 100-відсотковим російським капіталом. Її зареєстрували в Україні кілька місяців тому. Ми подавали на затвердження п"ять українських компаній, з якими співпрацювали раніше, але нам відмовили.

Голоси підрахували за 20 хв.

— За такий час неможливо провести обрахунок, — дивується Роман Недзельський. — На національному відборі годину тривало голосування, стільки само часу ми обробляли інформацію. Бачили динаміку на моніторах. Голоси на серверах рахують відповідно до кількості отриманих коштів. Гроші може перерахувати сам мобільний оператор, і про це ніхто не дізнається. Не виключено, що Росія так і зробила.

Оскаржувати результати Євробачення НТКУ не збирається.

— Ми подали б позов до суду, якби йшлося про перше місце. А так, вважаю, це марна трата сил.

Головою російського журі був співак Філіп Кіркоров, 42 роки. За два дні до конкурсу він вийшов із суддівської ради. Пояснив, що товаришує з представником Греції Сакісом Рувасом. Кіркорова замінив продюсер Ігор Матвієнко.

— Філіп — професіонал. Він не міг поставити Україні нуль балів, — Недзельському дзвонить телефон, він вимикає його.

Світлана Лобода заявила про бажання представляти нашу країну на Євробаченні й наступного року.

— Ми будемо максимально сприяти їй у цьому, — запевняє Недзельський. — За свої гроші вона зробила шоу, підняла прапор України у Москві. Для багатьох політиків й артистів вона — приклад того, як треба вболівати за свою країну. Світлана мала б посісти  вище місце. За ставками в букмекерських конторах, вона була третьою. Якби, не дай Бог, на конкурс від нас поїхала Анастасія Приходько, ми опинилися б на 27-му місці.

Зараз ви читаєте новину «Україна може відмовитися від участі в Євробаченні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути