четвер, 09 квітня 2009 18:59

Ющенко купив списа, колеса до воза і гачки для хвірток

Автор: фото: Наталя ЧУБЕНКО
  Президент Віктор Ющенко на антикварному ярмарку роздивляється підкову довоєнних часів. ЇЇ привезли із Черкащини
Президент Віктор Ющенко на антикварному ярмарку роздивляється підкову довоєнних часів. ЇЇ привезли із Черкащини

"Віктор Ющенко майже щосуботи зранку приходить он у той павільйон, — розповідає "ГПУ" на вулиці продавець старовинних значків і показує на вхід до столичного Міжнародного виставкового центру на Броварському проспекті, 15. — У мене нічого не брав, бо скуповує лише старожитності — столи, стільці, крісла, ікони".

Своє прізвище й ім"я не називає. Лише шепоче, що й цього дня там чекають на президента.

Ухід на антикварний ярмарок коштує 20 грн. О дев"ятій ранку весь товар розкладений — у кого на столах, а в кого на ряднинах на підлозі. Є старовинні монети, ікони, одяг, посуд, прикраси, картини, книжки.

Продавець з Івано-Франківська пропонує купити дерев"яне сідло довоєнних часів за 1 тис. грн.

— У мене Віктор Ющенко таких п"ять штук купив, — вихваляє товар.

Називатися відмовляється. Розповідає, що торгує на цьому місці вже 10 років. Додає, що майже всі старовинні речі привезені з Польщі. Є багато копій справжніх виробів:

— От дивіться: оцей 100-річний пояс коштує 800 гривень, а його нова копія — 300. Але не всі продавці зізнаються, де справжній товар, а де копія.

Поруч інший продавець називається Анатолієм. Вихваляє червоні подерті крісла нібито XIX ст. Каже, що має їх три і продає по $550. А четверте, запевняє, нещодавно купив у нього Ющенко.

О 9.40 до зали у супроводі шести охоронців заходить глава держави. Троє інших охоронців йдуть на балкони і стежать звідти. Ющенко у чорних брюках і сірому піджаку зі шкіряними латками на ліктях. Починає похід із правого боку павільйону. Підходить до продавця Володимира із Кіровограда. Увесь антикваріат у того із Черкащини. Віктор Андрійович купує дерев"яного списа із різьбою за 100 грн. Потім присідає над ящиками з іржавим залізяччям майже 100-літньої давнини. Відбирає собі 14 предметів: гачки для хвірток, деталі від городнього інвентарю тощо. Продавець каже, що це буде йому в подарунок. Один з охоронців дістає великий зелений пакет, складає залізяччя туди.

— Подивіться, які є два гарні дерев"яні колеса до воза. Беріть — усього по 200 гривень! — припрошує президента.

Ющенко погоджується. Охоронець віддає продавцеві 500 грн. "ГПУ" Володимир розповідає, що, крім Ющенка, тим залізяччям майже ніхто не цікавиться, тому він часто дарує це президентові. Коштує воно від 5 до 20 грн.

Глава держави йде рядами далі. По дорозі відвідувачі просять сфотографуватися із ним. Він нікому не відмовляє. Хтось дає папірці з проханнями — президент проглядає і кладе до внутрішньої кишені піджака. Весь час носить із собою купленого спочатку дерев"яного списа.

О 9.40 у супроводі шести охоронців заходить президент

У іншого продавця купує ще залізних іржавих гачків на 100 грн. Підходить до літньої жінки на милицях, яка торгує антикваріатом із фарфору. Цілує у щоку, кілька хвилин перемовляється і йде далі.

— А чому президент у вас нічого не купив? — дивується жінка, яка спостерігала за їхнім спілкуванням.

— Я его знаю 14 лет и не вам меня судить! — суворо відказує та.

— Вікторе Андрійовичу, підходьте до нас! — вигукує продавчиня гуцульських килимків та скатертин. — Ось і такі є, такі.

Президент 10 хв. роздивляється їх, але нічого не купує. Жінка сідає на табуретку і насуплено дивиться вслід Ющенку. Він присідає біля товару сусіднього продавця. Роздивляється глиняні свистульки. Але теж не купує. Бачить далі шкіряну шлею на коня із дзвіночками.

— Це 1925–1927 роки. Із Гуцульщини, — розповідає власник і дзеленчить дзвіночками.

Ющенко роздивляється найбільший і дає знак охоронцеві розплатитися. Той відраховує 2 тис. грн. Усі купюри — по 100 грн. Охоронці спаковують куплене у пакети.

У іншому ряду президент присідає над дерев"яними картинами. На них — вирізьблені мертві птахи. За одну таку композицію охоронець президента відраховує власнику 1,5 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко купив списа, колеса до воза і гачки для хвірток». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути