Тарас Случик
Координатор програм Експертної мережі Аналізу державної політики, політолог, громадський лобіст
13.11.2011
2

Інший світ та нова епоха

За рутиною ми часто не помічаємо що живемо в уявному світі. Ми звикли що в нас є певне бачення світу, яке не змінюється, а лише доповнюється. Насправді сталі речі вже давно змінились, а не доповнились чимось новим. А ми все ще думаємо і діємо в старій моделі світу. Наприклад: вже 2 роки ми живемо в урбанізованому світі - більшість людей у світі живе в містах; найбільші проблеми у США з освітою, а не з економікою; в ХХІ столітті вже відбулось більше революцій ніж у ХХ столітті; рівень розвитку держави визначають на обсягом ВВП, а за рівнем задоволеності громадян життя чи індексом щастя; українці далеко не найосвічченіша нація - наші університети не входять у жоден світовий рейтинг, міф про якісну радянську освіту вже давно зруйновано...

Ці всі речі мають значення, особливо, тоді коли ми передаємо керування нашою державою окремій групі людей яка буде приймати рішення (так-так депутатам, державним службовцям), але ж вибирати собі уряд може лише той народ, який постійно знаходиться в курсі справи. Нам здається що ми володіємо найсвіжішою інформацією і ми на гребені хвилі модернізації, бо користуємось інтернетом, читаємо газети, дивимось щовечора новини. Так от а чи має ця інформація  значення? Чи пояснює що зараз відбувається в світі? Які тенденції? Чи можна зрозуміти що буде завтра? Чи дозволить нам це дивтись далеко та планувати ще дальше? Ні не дозволяє - тому ми насправді думаємо локально і діємо ще локальніше.

Нам потрібно позбутись пут міфів та, накінець то, зрозуміти де ми знаходимось, в який світ попали, щоб знати головне - куди і як нам йти . Зробити це не просто, а тим більше це не буде  швидко. Потрібно, наприклад, читати книжки в оригіалі - перекладають на російську чи українську мову досить довго - тому все що в написали зарубжні гуру вже або немає значення або давно доповнено. Тому дискусія має йти не між українська мова чи російська, а англійську чи китайську мову повинні вивчати наші діти!

Отримувати інформацію з місця події не інтерпретовану - ми повинні навчитись самі робити висновки і думати. Тільки зі зйомки звичайних громадян на вулиці за допомогою мобільного телефону ми зрозуміли насправді яка вона - "Арабська весна".

Отже, давайте розуміти контексти, читати те що має значення та викинемо телевізори і знайдемо той справжній світ в новій епосі.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі