Пам'яті генія. Володимиру Івасюку могло б виповнитися 75

Якби не радянська влада, автор "Червоної рути" святкував би ювілей у колі родини і друзів. Чекісти обірвали життя Івасюка на злеті, та його творчість продовжує жити і надихати

Україна та її театральний осередок зокрема відкривають для себе практики вшанування пам'яті нового формату. Створення продукту, до якого є бажання долучитися, а не відкараскуватися, коли заганяють майже насильно.

На святкування 75-ліття Володимира Івасюка спробуємо поглянути ретроспективно.

Рік 2019-й.
Черкаси. Майстерня Актуальної Творчі (МАТ), яка працює на базі міського будинку культури ім. Івана Кулика. Режисером за сумісництвом там працює актор Черкаського театру ім. Тараса Шевченка Павло Гончарова. Власне захоплення творчістю Івасюка, Гончаров переносить у сценічний простір, просякнутий мелодизмом українського поета, композитора, виконавця. Так починає своє театральне життя музична вистава "Балада про любов", яка зокрема допомагала глядачеві змінити усталене "естрадне" сприйняття пісень Івасюка.

Окрема студія про Володимира Івасюка виходить у серії "Велич особистості" Ірини Фаріон.

Рік 2023-й.
"Балада про любов" Павла Гончарова отримала своє продовження на професійній сцені - саме 4 березня 2023 року прем'єру вистави зіграли на сцені Черкаського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. Тараса Шевченка (над костюмами працювала Надія Нікіфорова, аранжування - Олени Бєлкіної, пластика Володимира Татарінова).

"Феномен Івасюка" дослідив Віталій Гордієнко. Його документальне відеоесе вийшло на "Загоні кіноманів". Івасюк постав на екрані без канонізації, цензури та прикрас

"Феномен Івасюка" дослідив Віталій Гордієнко. Його документальне відеоесе вийшло на "Загоні кіноманів". Івасюк постав на екрані без канонізації, цензури та прикрас.

Навколо імені Володимира Івасюка наприкінці 2023-го оберталося культурне життя міста Запоріжжя.

Промоційною до основної страви стала виставка просто неба у центрі міста, складена з ілюстрацій та постерів із цитатами Івасюка, плакатний біографічний цикл з життя композитора. Участь у виставці "Івасюк поміж нас" взяли сучасні митці (Олександр Грехов, Ярко Стрийський, Надія Харт).

А вже 25-го листопада глядач Запоріжжя отримав власного Івасюка. Про своє народження муніципальний театр "Дім актора" заявив масштабною прем'єрою: музично-хореографічною драмою "Івасюк. Червона рута" у постановці Марічки Власової. Об'єднані команди Запорізького театру танцю та театру-лабораторії "Vie" зіграли свій перший спільний проєкт на сцені Запорізької обласної філармонії. Хореографія від Тетяни Тізенберг, філософський текст п'єси Ірини Гарець, живий вокал Михайла Герасимчука у супроводі оркестру City big band та сучасні електронні ритми DJ Lubentcov.

Рік 2024-й
Театралізований концерт у пам'ять про Володимира Івасюка та синів, яких ми втрачаємо, відбувся 4 березня у Чернівцях.

"ДЛЯ СИНА. Елегії" - спільний творчий проєкт Чернівецького музично-драматичного театру ім. Ольги Кобилянської та Чернівецька обласна філармонія ім. Дмитра Гнатюка. Свою роботу на головній сцені театру представив Іван Бутняк. Слово - Андрія Циганка, фортепіано - Августа Шишкіна, скрипки - Павло Чеботов та Людмила Шапко. У концерті прозвучали вірші зі збірки "Елегії для сина" Михайла Івасюка та музичні твори Володимира Івасюка - "Сухая верба (варіації на тему)", "П'єса №3", "Осіння картинка", "Мелодія".

Авторства Наталки Ворожбит вже готова п'єса "Червона рута", театральна прем'єра якої заявлена на травень місяць

І ювілейний рік ще далеко не завершено.
Авторства Наталки Ворожбит вже готова п'єса "Червона рута", театральна прем'єра якої заявлена на травень місяць.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі