Рецепт гратену, який чудово замінить нудну картоплю на святковому столі

Це, до речі, улюблена картопляна запіканка французів

Це не страва, а гастрономічна подорож Францією у кожному шматочку! Сирний гратен можна подавати як окрему страву на різдвяний стіл, а ще можна дати охолонути, нарізати прямокутниками і потім обсмажити гарненько на маслі - буде не тільки смачно, але й красиво!

Інгредієнти

• 10 середніх картоплин (очищеної 900 г)

• 275 г вершків 30%

• 175 мл молока

• 75 г масла

• 150 г сиру Montaver або Charmidor

• 3 зубчики часнику

• сіль та перець

• можна трохи шавлії

Приготування

Картопля для гратена: обираємо тип С - гарно розварюється (Кіммера Беллароза). Очищаю і нарізаю слайсами товщиною 2-2.5 мм

Окремо готую суміш вершки, молоко і сіль.

Картоплю перчу і викладаю у форму шарами, а коли вже виклав 1/4 заливаю чверть суміші молока та вершків, також додаю слайси часнику та маленькі листочки шавлії

Так повторюю до верху. Ложкою трішки придавлюю картоплю, щоб зверху було більше рідини, і кладу шматочки масла

Накриваю форму фольгою і запікаю 2,5-3 години при 140 градусів, якщо дуже кипить - можна через 1,5 години зменшити вогонь до 120.

Дістаю гратен, кладу зверху добрі шматки сиру, обидва ідеально підходять для запікання. Даю сиру підрумʼянитись. Можна навіть підняти температуру до 180 підняти - тоді менше часу знадобиться.

Дістаю, даю трішки охолонути хвилин десять - і можна подавати.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі