Рецепт гратену, який чудово замінить нудну картоплю на святковому столі
Це, до речі, улюблена картопляна запіканка французів
Це не страва, а гастрономічна подорож Францією у кожному шматочку! Сирний гратен можна подавати як окрему страву на різдвяний стіл, а ще можна дати охолонути, нарізати прямокутниками і потім обсмажити гарненько на маслі - буде не тільки смачно, але й красиво!
Інгредієнти
• 10 середніх картоплин (очищеної 900 г)
• 275 г вершків 30%
• 175 мл молока
• 75 г масла
• 150 г сиру Montaver або Charmidor
• 3 зубчики часнику
• сіль та перець
• можна трохи шавлії
Приготування
Картопля для гратена: обираємо тип С - гарно розварюється (Кіммера Беллароза). Очищаю і нарізаю слайсами товщиною 2-2.5 мм
Окремо готую суміш вершки, молоко і сіль.
Картоплю перчу і викладаю у форму шарами, а коли вже виклав 1/4 заливаю чверть суміші молока та вершків, також додаю слайси часнику та маленькі листочки шавлії
Так повторюю до верху. Ложкою трішки придавлюю картоплю, щоб зверху було більше рідини, і кладу шматочки масла
Накриваю форму фольгою і запікаю 2,5-3 години при 140 градусів, якщо дуже кипить - можна через 1,5 години зменшити вогонь до 120.
Дістаю гратен, кладу зверху добрі шматки сиру, обидва ідеально підходять для запікання. Даю сиру підрумʼянитись. Можна навіть підняти температуру до 180 підняти - тоді менше часу знадобиться.
Дістаю, даю трішки охолонути хвилин десять - і можна подавати.
Коментарі