Це майбутнє. Маємо не втратити шанс стати його частиною

Нам варто всерйоз замислитись над тим, як запровадити електрогенерацію на ядерному синтезі в індустріальних масштабах

Ядерний синтез – це майбутнє "чистої"/"зеленої" енергетики людства.

Це починають усвідомлювати політики на Заході у провідних країнах, зокрема Німеччини, і відповідно діяти на державному і урядовому рівні.

Україні слід пережити наступні два десятиліття на традиційній атомній енергетиці до того часу, як буде індустріально запроваджена електрогенерація на ядерному синтезі.

Не ламаючи енергетичну інфраструктуру і не марнуючи кошти на перебудову під досить ілюзорну – розпорошену, низькоінтенсивну і марнотратну – сонце-вітрову генерацію (поза її доцільним місцевим використанням).

Німецький уряд вже вирішив вкласти за 5 років $1 млрд бюджетних коштів у технологічну розробку енергетики ядерного синтезу

Як повідомляє ВВС, німецький уряд вже вирішив вкласти за 5 років $1 млрд бюджетних коштів у технологічну розробку енергетики ядерного синтезу, щоб не відстати від американців, які останнім часом різко активізувалися з метою прориву у цій інноваційній галузі.

За цією енергетичною інновацією – майбутнє, а також перспектива нового технологічного і енергетичного відриву Заходу від решти світу. Адже ядерний синтез – це потенційно більш перспективний, потужний і реальний спосіб реалізації індустріальної "зеленої енергетики", на відміну від насправді обмеженого потенціалу відновлювальної енергетики (сонце, вітер, гідро- і біопаливо).

Майбутній ядерний синтез – теж "зелений" (екологічно чистий)

Майбутній ядерний синтез – теж "зелений" (екологічно чистий). Водночас відновлювальну енергетику не треба ані політично просувати, ані штучно запроваджувати за допомогою цінових чи фіскальних дотацій за рахунок споживачів або платників податків. Нехай виборює свою природну нішу там, де вона буде доцільною у майбутньому, передусім на локальному рівні і при мало інтенсивному споживанні енергії.

Промислове і велике урбаністичне енергоспоживання майбутнього буде покриватися "зеленим" ядерним синтезом. А поки в Україні до того часу – традиційною атомною енергетикою.

Розуміння українською владою стратегічних інтересів в енергетиці вкрай важливо в контексті вже розпочатого процесу перемовин щодо вступу до ЄС

Зрозуміло, що зараз у людей в Україні зовсім інші громадські пріоритети – війна, корупція та поточна економічна ситуація. Водночас на політичному й експертному рівнях, як на мене, необхідно проговорювати тему майбутнього української енергетики, оскільки процес перемовин з ЄС вже запущений. І в його рамках на нас буде здійснюватися маніпулятивний тиск щодо штучного масштабного запровадження відновлювальної енергетики як нібито єдиної "зеленої". В ЄС у нас в цьому плані є потужний союзник – Франція, яка чинить запеклий опір цій маніпулятивній брехні і наполягає на включенні її атомної енергетики як такої, що не здійснює викидів парникових газів і допомагає запобігати кліматичним змінам. А майбутній ядерний синтез взагалі екологічно "чистий" в усіх відношеннях. Тож розуміння українською владою стратегічних національних інтересів в енергетиці вкрай важливо в контексті вже розпочатого процесу перемовин щодо вступу до ЄС. Це як аргумент проти заперечення, що питання нібито "не на часі" і взагалі далеке від сучасних викликів.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі