Чи арештують Путіна в серпні, якщо поїде на саміт БРІКС

Будучи істориком-любителем, Путін має з болем усвідомлювати, що довів країну до однієї з найнижчих точок за багато століть

Чи наважиться Володимир Путін відвідати саміт БРІКС у ПАР у серпні? У попередні роки його присутність сприймалася як належна, але звинувачення у військових злочинах, висунуті Міжнародним кримінальним судом у березні, підживлюють чутки, що йому може загрожувати арешт, якщо вирішить ризикнути поїздкою. Як країна, яка підписала Римський статут, який заснував МКС, ПАР технічно зобов'язана заарештувати Путіна.

У повідомленнях цього тижня передбачається, що уряд Південної Африки, можливо, намагається обійти свої зобов'язання перед МКС, надавши всім учасникам саміту дипломатичний імунітет. Але офіційні особи також наголосили, що імунітет "не скасовує жодних ордерів, які могли бути видані будь-яким міжнародним трибуналом проти будь-якого учасника конференції". Навіть якщо Путін отримає запевнення, що його не затримають у Кейптауні, поїздка на саміт пов'язана зі значною невизначеністю через можливість аварійної посадки у багатьох інших країнах, де можливі затримання.

10 років тому Путін був членом елітної групи світових лідерів "Великої вісімки". Сьогодні - підозрюваний у військових злочинах, який розшукується, й не може покинути РФ, не перевіривши перед цим, що не опиниться у в'язниці

Багато коментаторів досі вважають саму ідею арешту Путіна дещо надуманою. Проте той факт, що плани його поїздок зараз визначаються ймовірністю затримання, красномовно говорить про драматичне падіння російського диктатора. 10 років тому Путін був членом елітної групи світових лідерів "Великої вісімки" і постійно обіймав високі посади у міжнародних справах. Сьогодні - підозрюваний у військових злочинах, який не може покинути свою країну, не перевіривши попередньо, що не опиниться у в'язниці.

У тих окремих випадках, коли Путін виїжджав за кордон після початку масштабного вторгнення, його спілкування з іншими главами держав, як правило, підкреслювало його знижений статус. Протягом багатьох років Путін був відомий тим, що змушував світових лідерів, таких як Ангела Меркель, Дональд Трамп та Папа Франциск, чекати, доки він приїде на кілька годин пізніше за призначений час. Оскільки його становище серйозно підірвано катастрофічною війною, Путін тепер сам чекає. Під час конференції в Узбекистані у вересні 2022 року лідери Туреччини, Азербайджану, Індії та Киргизстану змусили Путіна чекати, оскільки запізнилися на двосторонні зустрічі.

Геополітична ізоляція Путіна ще потворніша на фоні видатного світового сходження його заклятого ворога - Зеленського

Геополітична ізоляція Путіна є ще потворнішою на фоні недавнього видатного міжнародного сходження його заклятого ворога, президента Володимира Зеленського. В останні тижні Зеленський був уславлений під час гучних візитів до Риму, Берліна, Парижа та Лондона. Він потрапив до заголовків газет на саміті Ліги арабських держав у Саудівській Аравії і був у центрі уваги на саміті "Великої сімки" в Японії. У той час як усі, очевидно, хочуть, щоб їх бачили поряд із Зеленським, схоже, мало хто готовий підтримати Путіна.

Це проблема не лише Путіна. Справді, токсичність, яка вразила його особисту репутацію, також призвела до міжнародного остракізму Росії. Коли в травні 2023 року власник популярних додатків для знайомств Tinder і Hinge оголосив про вихід із російського ринку, представники компанії ясно дали зрозуміти, що не можуть допустити шкоди, пов'язаної зі спілкуванням з Путіним.

"Не дуже добре, коли надійний бренд продовжує діяльність у країні, де глава держави звинувачений Міжнародним кримінальним судом", - сказав виконавчий директор Match Group Джефф Перкінс.

Додатки для знайомств – лише верхівка айсберга. Довгий список світових брендів, включаючи McDonald's, Coca-Cola, Nike та Starbucks, вийшов з Росії або розпочав процес відходу після початку повномасштабного вторгнення.

РФ також стає все важче отримувати запчастини, необхідні для підтримки її військової машини в робочому стані через хронічний брак, спричинений безпрецедентними санкціями, запровадженими Заходом у зв'язку з нападом на Україну.

Нічого подібного Путін не очікував, коли наказав напасти на Україну на початку 2022 року. Ґрунтуючись на попередньому досвіді слабкості Заходу після вторгнення в Грузію у 2008 році та захоплення Криму в 2014 році, він очікував, що демократичний світ відреагує на його останній акт міжнародної агресії гучними протестами та символічними санкціями, перш ніж усе повернутися до звичайних справ. Це був дуже дорогий прорахунок, через який Росія опинилася у більшій ізоляції, ніж будь-коли з часів, що наступили після більшовицької революції 100 років тому.

Будучи істориком-любителем, Путін має з болем усвідомлювати, що довів країну до однієї з найнижчих точок за багато століть. Він давно стурбований своїм місцем в історії Росії та написав ряд розлогих історичних есе, ретельно складених для виправдання свого глибоко ревізіоністського світогляду. Ця одержимість минулим визначала весь період правління Путіна і є основою його доленосного рішення розпочати вторгнення.

З моменту приходу до влади на рубежі тисячоліть Путін постійно висловлював гіркоту через уявну історичну несправедливість розпаду СРСР. Це породило хибну зневагу до української державності, яку він став розглядати як головну перешкоду на шляху до своєї священної місії щодо возз'єднання "історичної Росії".

Путін стверджує, що українці – це росіяни, і назвав Україну "невід'ємною частиною Росії". У лютому 2022 року він вирішив вирішити це питання раз і назавжди

Путін сумно відомий тим, що стверджує, що українці – це насправді росіяни чи "один народ" і назвав Україну "невід'ємною частиною власної історії, культури та духовного простору Росії". У лютому 2022 року він вирішив вирішити це питання раз і назавжди.

З початку російського вторгнення згубний вплив путінського історичного багажу було цілком очевидним. Глава МЗС РФ Сергій Лавров визнав це в перший день війни, коли пожартував, що у Путіна лише три радники: "Іван Грозний, Петро І та Катерина ІІ". Виступаючи через кілька місяців, влітку 2022 року, Путін підтвердив точність спостереження Лаврова, публічно порівнявши вторгнення з імперськими завоюваннями царя Петра у XVIII столітті.

Оскільки війна триває вже 16-й місяць, справедливо сказати, що все пішло не за планом потенційного завойовника. Спочатку Путін планував провести блискавичну кампанію, яка швидко знищить незалежність України та ознаменує світанок нової Російської імперії. Натомість його солдати зазнали низки принизливих поразок, що підірвали репутацію Росії як військової наддержави, і їх звинувачують у огидних військових злочинах, які жахнули світ.

Путін поки що залишається непохитним і наполягає, що його військові цілі, зрештою, будуть досягнуті, але важко зрозуміти, як Росія може сподіватися відшкодувати збитки, завдані її міжнародному становищу. Натомість, рішення про вторгнення в Україну, схоже, запам'ятають як одну з найбільших геополітичних помилок сучасності. Це призвело до того, що Росію почали уникати та сильно принижувати на світовій арені, а самому Путіну присудили ганебне місце поряд із найбільшими злочинцями в історії. Він мріяв наслідувати Петра I, а став Путіним-ізгоєм.

Переклад: Gazeta.ua

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі