Рейд у Бєлгороді – це підготовка України до контрнаступу

Це був не просто приклад тролінгу світового рівня

Українці прокинулися в понеділок вранці від несподіваної звістки про військову операцію, що розвертається по той бік кордону, у Бєлгородській області Росії. Повідомляється, що вторгнення було справою рук двох російських опозиційних підрозділів, які базуються в Україні – "Легіону Вільної Росії" та Російського добровольчого корпусу. Вони заявили, що напад ознаменував початок кампанії зі звільнення Росії, – пише Пітер Дікінсон для Atlantic Council.

Оголивши слабкість незахищених кордонів РФ, Україна може досягти успіху – змусити Путіна вивести війська з України, щоб захистити Росію

Подальші подробиці залишаються заплутаними, оскільки у вівторок увечері ще циркулювала суперечлива інформація про долю російських ополченців. Проте сам факт вторгнення заслуговує на увагу і може бути частиною української операції перед очікуваним контрнаступом. Виявивши слабкість практично незахищених кордонів РФ, Україна може досягти успіху в тому, щоб змусити Володимира Путіна неохоче вивести війська з України, щоб захистити свою країну.

На офіційному рівні Україна заперечує причетність до бєлгородського прикордонного рейду. Однак, хоча радник президента України Михайло Подоляк заявив, що Україна "не має до цього жодного відношення", він не втримався від глузування з Кремля.

"Як ви знаєте, танки продаються в будь-якому російському військовому магазині, а підпільні партизанські загони складаються з російських громадян", – написав він у Twitter, явно натякаючи на відверту брехню, використану Путіним під час захоплення російськими військами Криму у 2014 році. Ці глузливі коментарі були широко витлумачені як підтвердження того, що Україна наразі використовує російську стратегію гібридної війни проти путінського режиму.

Подоляк був не єдиним українцем, який упивався, як Росія випробувала власні ліки. У міру поширення новин про вторгнення в Бєлгородську область українські соцмережі наповнили меми, що проголошують створення "Бєлгородської народної республіки", які обіграють давнішу кремлівську дезінформацію про "громадянську війну в Україні" та вигідно порівнюють швидкість наступу в Бєлгородській області з практично непомітним прогресом на сході України.

Як і очікувалося, мало хто в Росії побачив кумедну сторону цієї ситуації. Натомість реакції були від гніву та обурення на кремлівському телебаченні до тривоги через очевидну легкість, з якою російські ополченці, які підтримують Україну, змогли проникнути через кордон в РФ. Лідер російської ПВК "Вагнер" Євген Пригожин використав інцидент для чергової регулярної атаки на російський військовий істеблішмент. "Наскільки мені відомо, військові не турбують себе зміцненням наших кордонів", – прокоментував він.

Атака на Бєлгородську область – величезна особиста ганьба для Путіна, який пишається своїм іміджем сильного лідера

Хоча вторгнення у Бєлгородську область підняло настрій українцям та ввело Росію у легку паніку, це був не просто приклад майстерності тролінгу України світового рівня. Атака має цілком реальні наслідки для національної безпеки Росії і є величезною особистою ганьбою для Путіна, який пишається своїм іміджем сильного лідера. Зрештою, як це – сильний правитель не може захистити навіть межі свого королівства?

Поки що рано передбачати точний характер російської реакції на події у Бєлгородській області, але здається неминучим, що будь-яка реакція обов'язково має включати зміцнення всього російсько-українського кордону. Для цього Москва має знайти додаткових солдатів і системи озброєння для зміцнення кордонів, що сягають приблизно тисячі кілометрів за лінією фронту поточного військового конфлікту.

В умовах, коли більшість російських сил вже розгорнуті в Україні, це буде непростим завданням. Справді, міністр оборони Великої Британії Бен Уоллес заявив у лютому, що 97% російської армії вже перебувають в Україні. Будь-які зусилля щодо зміцнення оборони вздовж російського кордону з Україною швидше за все будуть означати скорочення цієї присутності в самій Україні.

Про брак військової техніки в Росії недавно стало відомо завдяки винятково скромному святкуванню Дня перемоги в країні, коли в низці міст скасували традиційні паради, а у флагманському заході на Червоній площі в Москві взяв участь єдиний танк. Ситуація з живою силою в російській армії навряд чи буде набагато кращою. Втрати Росії за перші шість місяців вторгнення в Україну були настільки серйозними, що Путін був змушений розпочати першу після Другої світової війни мобілізацію у вересні 2022 року. Однак багато з додаткових 300 тис. військових, мобілізованих наприкінці 2022 року, вже загинули чи поранені. Офіційні особи США оцінюють втрати Росії з грудня в 100 тис. осіб.

Ці погано підготовлені, потріпані та деморалізовані російські сили вторгнення зараз готуються до великого українського контрнаступу, який готувався останні півроку. Десятки тисяч нових українських солдатів пройшли підготовку в країнах НАТО, а Україна отримала широкий спектр нової техніки, включаючи сучасні танки, бронемашини та крилаті ракети великої дальності. Останнє, що російські командири хотіли б зробити у цей критичний момент вторгнення, – вивести солдатів з лінії фронту, але саме це зараз може статися.

Оскільки Україна продовжує готувати ґрунт для майбутнього наступу, операції підготовки можуть включати подальші прикордонні вторгнення, які повинні поставити Кремль у незручне становище та змусити РФ прорідити лави своєї армії вторгнення. Будь-які спроби проникнення вглиб Росії чи створення плацдармів на російській території, ймовірно, спричинять несхвалення зі сторони західних партнерів України, але малоймовірно, що додаткові прикордонні рейди, які несуть дестабілізацію, викличуть сильну протидію.

Інцидент у Бєлгородській області на цьому тижні залишається оповитим таємницею, але його можна розглядати як символічно значущий момент російського вторгнення в Україну. Протягом останніх 15 місяців Росія безкарно нападала на Україну, припускаючи, що Київ ніколи не посміє завдати удару у відповідь по самій РФ. Це самозаспокоєння тепер публічно розвіяне, що створило серйозний головний біль для Кремля у сфері безпеки.

Залишати кордони Росії незахищеними більше не можна, але їхнє зміцнення неминуче послабить путінську армію в Україні

Залишати кордони Росії практично незахищеними більше не можна, але його зміцнення неминуче послабить путінську армію в Україні. Українське командування, можливо, щойно знову перехитрило своїх російських колег.

Переклад Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі