Сила солі. Чого насправді більше: користі чи шкоди?
Такий простий продукт, а так багато суперечок довкола нього
Тема солі у світі здоров'я – суперечлива. Близько 90% дорослих споживають більше за рекомендовану норму солі. 75% – з готовими продуктами. Сіль – не отрута. Відчутні ризики для здоров'я є лише у тих, хто перевищує рекомендовану норму.
Сіль – це натрію хлорид, натрій та хлор відповідно. Хлор – важлива складова шлункового соку, і ми його отримуємо виключно з їжі. Адекватна кислотність, а значить розщеплення та засвоєння їжі – важливе для здоров'я. Це саме стосується і натрію, одного з чотирьох важливих та біологічно значущих елементів. Його користь незаперечна, і повністю безсольова дієта може зашкодити. Але недостача натрію у світі рідкісний, а надлишок призводить до порушень серцево-судинної системи, підвищує тиск, терморегуляцію, збільшує ризик серцевих патологій у молодому віці. Надлишок натрію у дітей порушує роботу нирок та підшлункової залози, нервову та ендокринну системи.
Шість фактів про сіль:
– сіль природно присутня у продуктах. Також вона додається при виробництві упакованої їжі, напівфабрикати, десерти і випічку, хліб. Ставиться на стіл;
– природний вміст солі у продуктах рідко перевищує 0,2 г на 100 г. Виняток – морепродукти та водорості (2,5 г на 100 г);
Якщо вам їжа на смак здається прісною, це не означає, що вона прісна для дитини
– якщо вам їжа на смак здається прісною, це не означає, що вона прісна для дитини;
– домашня сіль може бути збагачена йодом. Солити краще після приготування, ніж підсолювати воду;
– підлітки споживають більше калорій та продуктів, багатих натрієм, ніж діти молодшого віку;
– збалансувати надлишок натрію можна калієм – картопля, броколі, батат, банан, помідор, гриби, апельсин, грейпфрут.
Неочікувано, але солодка випічка займає друге місце в топі продуктів, що містять дуже багато солі
Топ-10 продуктів, що містять дуже багато солі:
– хліб, булочки, хлібці;
– печиво, торти, тістечка, солодка випічка;
– піца, бургери;
– сосиски, ковбаси, в'ялене та копчене м'ясо, риба;
– заготовлені овочі: мариновані, солоні, квашені огірки, помідори, оливки;
– солоні перекушування в пакуваннях: попкорн, арахіс, прецелі, соломка, крекери;
– сири, крем-сири, плавлені сири;
– заготовлене м'ясо – паштети, тушкованка; заготовлена риба – солодкий оселедець, скумбрія;
– консервація, включаючи солодку;
– готові сніданки: пластівці, мюслі, а також соуси: соєвий, кисло-солодкий.
Коментарі