Чому графологія, соціоніка та дизайн людини – це не про науку

Наукового обґрунтування цих концепцій просто не існує

Хочу зробити стислий огляд концепцій, які багато хто вважає науковими, але які є псевдопсихологією – бо жодне дослідження не довело їхню дієвість.

Графологія. Псевдонаукове вчення про стійкий зв'язок між почерком та характером особистості. На сьогодні графологія визнається псевдонаукою. Згідно з дослідженнями, ця концепція не є дієвою. Британське психологічне товариство оцінює графологію на рівні з астрологією, надаючи їм обом "нульову валідність".

Соціоніка. Концепція типів особистості та взаємовідносин між ними. Відповідно до неї існують критерії, за якими можна розділити людей за характером на чітко визначені групи. Сама концепція була створена у 1970-х роках у СРСР економісткою Аушрою Аугустинавічюте на основі типології Юнга. Соціоніка майже не вивчається поза межами колишнього Радянського Союзу. Окрім того, у сучасній науці концепції типів особистості викликають сумніви, оскільки вони надто спрощують розуміння людського характеру.

Дизайн людини (Human Design System). Псевдонаукова система, що поєднує елементи астрології, східних практик та ідеї з давніх трактатів. Як і гороскопи, дизайн людини може здаватися правдоподібним його прихильникам, завдяки так званому "ефекту Барнума". Він полягає в схильності людей впізнавати себе в досить загальних описах, які підходять практично будь-якій людині. Щодо наукового обґрунтування – його просто не існує.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі