Темна тріада. Що об'єднує нарцисів та психопатів

В них є загальне ядро – так званий фактор D

Темна тріада – цей термін використовується в психології для опису поєднання трьох рис особистості: нарцисизму, макіавеллізму та психопатії.

Нарцисизм. Характеризується відчуттям власної унікальності, бажанням бути в центрі уваги, нехтуванням іншими.

Макіавеллізм. На відміну від нарцисів та психопатів, людина з макіавеллізмом навмисно маніпулює іншими: вони є лише засобом для досягнення її власних цілей.

Психопатія. Люди з психопатією не емпатичні, зухвалі, імпульсивні, схильні до маніпуляцій та обману. У них відсутнє почуття жалю та провини, коли вони шкодять іншим.

Що цікаво, співвідношення психопатії, нарцисизму та макіавеллізму може відрізнятися. І домінантна якість впливатиме на поведінку людини.

Представники темної тріади поєднують в собі такі риси, як маніпулятивність, хитрість і самовпевненість

До XX-XXI століття нарцисизм, психопатія та макіавеллізм досліджувалися окремо. Але на початку 2000-х канадські психологи Делрой Полхус та Кевін Вільямс об'єднали їх під терміном "темна тріада". Представники темної тріади поєднують в собі такі риси, як маніпулятивність, хитрість і самовпевненість.

На сьогодні деякі психологи вважають, що нарцисизм, психопатія та макіавеллізм мають індивідуальні характеристики. Водночас у них дійсно є загальне ядро – так званий фактор D, який об'єднує нехтування інтересами та почуттями інших. Фактор D визначає психологічну тенденцію до розміщення власних інтересів, бажань або особистих мотивацій вище будь-якого іншого аспекту, будь то особи чи обставини.

Одразу зазначимо, що риси темної тріади не є діагностованими психічними захворюваннями, а дослідження цієї теми активно тривають.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі