Захоплюєтесь техніками НЛП? Але вони не працюють

54,5% досліджень спростовують концепцію нейролінгвістичного програмування

НЛП з'явилося у США на початку 70-х років. Його творцями стали студент-психолог Річард Бендлер та професор лінгвістики Джон Гріндер.

Якщо говорити більш загально, то в основі НЛП лежить віра в те, що ми можемо трансформувати свої та чужі переконання, змінювати поведінку та лікувати психологічні травми за допомогою спеціальних технік та вправ.

Більшість технік НЛП спрямовані на копіювання або моделювання поведінки людей, які досягли успіху в якійсь галузі, задля набуття їхніх навичок

В основі концепції НЛП лежить ідея, що існує зв'язок між неврологічними процесами, мовою та патернами поведінки. Більшість технік НЛП спрямовані на копіювання або моделювання поведінки людей, які досягли успіху в якійсь галузі, задля набуття їхніх навичок.

Крім того, прихильники НЛП використовують гіпноз та самогіпноз, а також вірять у категоричну відмінність функцій півкуль та неможливість їх заміщення. Як ми розглядали в минулих дописах, такий погляд не відповідає уявленням сучасної науки.

Наразі деякі психотерапевти та коучі обіцяють за допомогою НЛП позбавити страхів, фобій, низької самооцінки, стресу, посттравматичних синдромів, алкогольної та наркотичної залежностей тощо. Одразу зауважимо, що НЛП не є науковою методикою, як, наприклад, когнітивно-поведінкова терапія, і дослідів, що підтверджують її ефективність, практично немає.

Ефективність НЛП підтверджується лише у 18,2% досліджень

У 2012-му британські психіатри опублікували результати дослідження ефективності практик НЛП, і вони були загалом позитивними. Та фахівці зауважили, що вплив НЛП на психологічне здоров'я недостатньо вивчений. Загалом вчені виступають із критикою нейролінгвістичного програмування. В 2004-му професор Університету Джорджа Мейсона Деніел Дракман опублікував дослідження, у якому зробив висновок, що методи НЛП не працюють. У 2010 році психолог Томаш Вітковскі відібрав 315 статей про нейролінгвістичне програмування, опубліковані в журналах з рейтингу міжнародного наукового індексування (ISI), та проаналізував висновки з них. Лише у 18,2% досліджень підтверджується ефективність НЛП. 27,3% опублікували невизначені результати, 54,5% спростовують концепцію.

Загалом за півстоліття існування нейролінгвістичного програмування жодне серйозне дослідження так і не підтвердило його ефективність.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі