Звичка за 21 день: правда чи міф

Ви ніколи не замислювались, звідки взагалі взялася саме ця цифра?

Коучі, тренінги та марафони досить активно підтримують ідею про те, що виховати та закріпити звичку можна за 21 день.

На прийняття нового образу себе після пластичної операції чи ампутації частини тіла людині потрібно щонайменше три тижні

Насправді першоджерело цього міфу невідоме. Згідно з однією з версій, її автор – пластичний хірург Максвелл Мальц. Саме він у 1960 році опублікував книгу "Психокібернетика", в якій розповів про свої спостереження за пацієнтами та зазначив, що на прийняття нового образу себе після пластичної операції чи ампутації якоїсь частини тіла людині потрібно щонайменше 21 день. Одразу зауважимо: не 21 день, а щонайменше 3 тижні.

Цю тему також згадують в контексті експерименту NASA. Ніби астронавтів попросили носити окуляри, які перевертають зображення. Стверджується, що 20 учасників експерименту носили ці окуляри цілодобово, і приблизно через три-чотири тижні їхній мозок настільки адаптувався до перевернутого зображення, що став сприймати його як звичайне.

Однак не існує жодних офіційних чи наукових публікацій про цей експеримент. Єдиний документ на сайті NASA, більш-менш близький до описуваного — це дисертація двох дослідників з Університету Невади, які вивчали сприйняття людським мозком перевернутого зображення. Однак цей експеримент проводився на кількох студентах університету і в його результатах немає жодних даних про 21 день.

Схоже дослідження з окулярами проводив у 1962 році професор Теодор Ерісман. Але і в цьому дослідженні немає жодного слова про 21 день.

Насправді кількість часу, яка потрібна кожній конкретній людині на формування звички, індивідуальна

Насправді ж кількість часу, яка потрібна кожній конкретній людині на формування звички, індивідуальна й залежить як від неї самої, так і від її психологічних та фізичних особливостей.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі