Як впоратися із психологічною втомою під час війни

Шість простих, але дієвих порад, які допоможуть відновити ресурс

Зараз ми всі фактично живемо в постійному стресі. Тож я підготував кілька порад, які допоможуть впоратися як із психологічною, так і з фізичною втомою, підтримати себе, мінімізувати наслідки стресу та зберегти сили.

Дайте собі право на відпочинок. Якщо ви відчуваєте симптоми вигорання чи занепад сил, найкращий варіант – взяти паузу. Тобто не робити жодних дій для подолання труднощів. Скажімо, якщо ви займаєтесь волонтерством, візьміть перерву на кілька днів. Навіть невеликий відпочинок допоможе мобілізувати сили. Головне не зволікати. Нікому не стане краще, якщо ваш організм влаштує вам вимушену "відпустку". Тоді допомога знадобиться і вам.

Коли мозок фокусується на буденних справах, нервова система перемикає увагу на дисциплінованість

Займайтеся рутинною роботою. Коли мозок фокусується на буденних справах, нервова система перемикає увагу на дисциплінованість. Це допомагає знизити тривогу та створює ілюзію контролю над ситуацією. Так, це лише ілюзія. Вона не робить ситуацію контрольованою, але це дуже гарний метод, щоби подолати стрес. А отже, зменшити психологічну напругу та втому.

Стежте за харчуванням. Звісно, харчування може бути не таким якісним, як у мирний час. Але воно має бути регулярним. Це дасть змогу підтримувати нормальний рівень кортизолу та цукру в крові. Саме зависокий рівень кортизолу та адреналіну змушує наш організм перебувати в стані мобілізації, яка і призводить до виснаження. Нормальне харчування штучно підвищує рівень цукру, тож рівень кортизолу згодом стає нижчим. Це допомагає вирівняти кількість інсуліну. Особливу увагу слід звернути на сніданок. Він має бути повноцінним та калорійним.

Навіть невелике фізичне навантаження стимулює вироблення серотоніну та збільшує кількість мелатоніну

Не нехтуйте фізичними вправами. Навіть невелике фізичне навантаження стимулює вироблення серотоніну та збільшує кількість мелатоніну. Це допомагає нашому мозку мобілізувати сили та ухвалювати правильні рішення навіть у стресовій ситуації.

Спробуйте зробити вправи на так зване "розтискання" тіла. Відкрийте рот і помасажуйте щелепу. Коли ми перебуваємо в стресі – вона затискається. Це тримає тіло в постійній напрузі. Можна помасажувати вуха або просто добряче потягнутися. Стати впевнено ногами на підлогу й витягнути голову й руки максимально вгору. Також можна помасажувати плечі.

Допомагайте іншим. Коли ми допомагаємо іншим людям, зростає активність лобної кори, яка відповідає за соціалізацію та здоровий глузд. Окрім того, наш мозок не може одночасно виконувати багато завдань. Тож коли ми фокусуємося на допомозі, стаємо менш схильними до негативних думок та більш мотивованими.

А що робити волонтерам? Вони ж і так допомагають людям. Можна спробувати перемкнутися і змінити вектор допомоги. Замість роботи з людьми візьміть на себе обов'язки, які можна робити руками. Або ж попросіть інших вислухати вас і підтримати.

По змозі виділіть собі один день без новин

Дотримуйтеся інформаційної гігієни. Є досить проста рекомендація: оберіть два інформаційних канали та один гумористичний, який підніматиме вам настрій. Краще мінімізувати моніторинг новин, поки ви не відновите сили. Це складно робити в умовах війни, але дуже важливо. По змозі виділіть собі один день без новин. Також уникайте соцмереж і переводьте комунікацію в месенджери. Адже "зрада" чи жахливі історії з різних міст нашої країни можуть вибити з колії. Щоби пропускати через себе людські історії, у вас має бути ресурс. Не виснажуйте себе, якщо відчуваєте, що вже на межі.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі