Путін має намір знищити економіку України. Цього не можна допустити

Українці потребують посилення міжнародної фінансової підтримки

Воєнні злочини Росії в Україні потрапили в заголовки світових новин, але систематичні збитки, які завдає українській економіці путінське вторгнення, також потребують термінової міжнародної уваги. У нещодавньому зверненні до Ради ЄС з економічних та фінансових питань міністр фінансів України Сергій Марченко докладно розповів про "катастрофічні" втрати через війну, а також закликав до більшої міжнародної економічної підтримки України та посилення санкцій проти Росії, – пише Пітер Дікінсон для Atlantic Council.

Виступаючи 5 квітня, Марченко поділився низкою даних, які ілюструють масштаби економічної шкоди, завданої Україні за перші 40 днів російського вторгнення. За його словами, російські війська методично завдавали ударів по транспортній, енергетичній і промисловій інфраструктурі по всій країні, внаслідок чого було завдано збитків на сотні мільярдів доларів. Близько 30% усіх українських підприємств були змушені повністю припинити діяльність, тоді як багатьом іншим довелося різко знизити рівень своєї діяльності через обмежений доступ до ресурсів чи ринків.

Приблизно 400 млн людей у світі залежать від українського зерна

Марченко також наголосив на негативному впливі російсько-української війни на світову економіку. Зокрема, на зростання проблем міжнародної продовольчої безпеки, що виникли внаслідок путінського вторгнення. Такий наголос на сільському господарстві не дивний, враховуючи статус України як експортера соняшникової олії номер один у світі та провідного постачальника зерна. Приблизно 400 млн людей у світі залежать від українського зерна.

За останнє десятиліття Україна зміцнила позиції як сільськогосподарська наддержава, що розвивається, і ключовий учасник глобальної продовольчої безпеки. Оскільки основна частина українського сільськогосподарського експорту нині не може потрапити на міжнародні ринки, наслідки, як очікується, будуть масштабними та серйозними. Країни від Північної Африки до Південної Америки відчують втрату української сільськогосподарської продукції, а зростання цін на основні товари та нестачу продовольства можуть спричинити соціальні заворушення та політичну нестабільність.

Оскільки українська влада щосили намагається утримати економіку країни на плаву, зберігаючи при цьому базові соціальні виплати, Марченко сказав аудиторії ЄС, що пора на "більш амбітні кроки для збору коштів" його країні. Міністр фінансів України пояснив, що це має включати значне короткострокове збільшення грантів перед масштабною фінансовою ініціативою, яка неминуче буде потрібна, як тільки почнеться робота з відновлення.

Попередження Марченка про потенційний крах економіки України не перебільшення. У звіті Світового банку, опублікованому 10 квітня, йдеться про те, що українська економіка може скоротитися на 45,1% протягом 2022 року, при цьому автори зазначають, що "величина скорочення залежатиме від тривалості та інтенсивності війни".

У звіті Світового банку також міститься заклик Марченка до термінового розширення міжнародного фінансування. "Україна негайно потребує масивної фінансової підтримки, оскільки вона щосили намагається зберегти свою економіку, а уряд працює, щоб підтримати українських громадян, які страждають і справляються з екстремальною ситуацією".

Путін давав зрозуміти, що не визнає право України на існування. Щоб зламати український опір, він прагне позбавити країну можливості економічно функціонувати

Зусилля Росії щодо підриву української економіки не слід розглядати як простий побічний продукт військової кампанії Москви. Навпаки, економічні атаки є центральним елементом плану Кремля щодо послаблення української державності та повернення країни в орбіту Росії. Путін часто давав зрозуміти, що не визнає право України на існування як незалежної держави. Щоб зламати український спротив, він тепер прагне позбавити країну можливості економічно функціонувати.

У міру того, як російське вторгнення розгорталося протягом останніх семи тижнів, економічні аспекти путінського наступу ставали все більш очевидними. Хоча офіційні особи в Кремлі часто заявляють, що російські авіаудари та артилерійські обстріли обмежуються військовими об'єктами, насправді українські заводи, склади і економічно важливі елементи інфраструктури не раз зазнавали нападів та знищувалися.

На півдні українські порти зазнали морської блокади з боку Чорноморського флоту Росії. Це багато в чому відірвало країну від світових ринків. Українська економіка значною мірою залежить від сільськогосподарського та промислового експорту, більшість якого традиційно проходить через чорноморські порти, такі як Одеса. Тим часом, з початком сільськогосподарського сезону фермери в неокупованих частинах України повідомляють про проблеми через брак міжнародного устаткування, яке зазвичай прибуває через південні порти країни.

На півдні українські порти зазнали морської блокади з боку Чорноморського флоту Росії. Це багато в чому відірвало країну від світових ринків

Є ознаки, що міжнародна спільнота усвідомлює масштаби економічних проблем України, і цінує важливість надання країні фінансової допомоги. Світовий банк зобов'язався виділити $1,5 млрд на підтримку роботи найважливіших державних служб. Інші установи та партнери, такі як ЄС, також надали додаткове фінансування.

Вкрай важливо продовжувати ці зусилля. Українці показали чудову мужність та майстерність, захищаючи свою країну від військової потуги Росії, але вони відчайдушно потребують посилення міжнародної фінансової підтримки, щоб зберегти свою економіку на плаву. Початковий бліцкриг Путіна зазнав невдачі, але його план збанкрутити країну відіграє важливу роль у війні Росії, яка триває, проти української державності. І не можна допустити його успіху.

Переклад Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі