Хрустке тісто і соковита начинка. Ділюся секретами приготування чебуреків

До них добре пасує домашня аджика або соуси на основі йогурту із зеленню чи часником

Кримськотатарські чебуреки вже давно і міцно увійшли до нашого меню. Їх подають у ресторанах, їх можна замовити додому, вони поширені, як смачна вулична їжа. Але чебуреки можна із легкістю приготувати й вдома та влаштувати посиденьки у колі друзів чи рідних. Лише уявіть, як ви берете в руки красивий золотавий чебурек, відкушуєте хрустке тісто і відчуваєте соковиту м'ясну начинку – ваші рецептори у захваті, а на обличчі посмішка щастя. Саме такі чебуреки ви навчитеся готувати за цим рецептом.

Яке м'ясо обрати для чебуреків

Для приготування чебуреків підходить будь-яке м'ясо, ця страва доволі універсальна. Частіше за все використовують баранину, ми візьмемо яловичину, та смачно буде і зі свининою, куркою чи індичкою. Також можна об'єднати у фарші кілька видів м'яса, це теж буде смачно. Інколи разом із фаршем у начинку чебурека вкладають різні додатки, найчастіше це зелень, кружальця томатів, сир, але ви можете експериментувати самостійно.

Секрет смачних чебуреків

Секрет смачних чебуреків, звісно, у хорошому фарші. До фаршу я додав дрібнопосічену цибулю, натертий часник та зіру для аромату. Але головне, щоб фарш не вийшов сухим. І тут є секрет – потрібно додати до нього холодну воду. Коли ви вимішуватимете фарш, ви повинні відчувати, що він вологий та водянистий. Але тут також треба бути обережними, щоб не зробити його зарідким. Коли ви добре вимішаєте фарш, відставте його на 10-15 хвилин. Для тіста потрібно обов'язково використати доволі гарячу воду, температура має бути 50 градусів, це забезпечить хорошу структуру. Готове тісто також краще залишити трохи відпочити. Коли будете формувати чебуреки, змастіть краї тіста по колу водою, так чебуреки краще скріпляться та не втратять герметичності під час приготування.

Також має значення, із чим подавати чебуреки. Хоча вони соковиті й самі собою, але домашня аджика чудово доповнює цей м'ясний смак. Добре пасують до чебуреків і соуси на основі йогурту із зеленню чи часником.

Інгредієнти:

Для тіста (на 8-12 шт.):

600 г борошна

250 мл води (50 градусів)

1 ч. л. солі

1 ч. л. цукру

1 ч. л. оцту

1 ст. л. олії

Для начинки (8-12 шт.):

800 г яловичого фаршу

1 велика цибуля

2 зубчики часнику

1 ст. л. зіри

200 мл води

олія (для смаження)

сіль та перець до смаку

Приготування:

Зробіть тісто для чебуреків. Висипте у миску 600 г борошна, додайте 1 ч. л. солі, 1 ч. л. цукру, 1 ч. л. оцту, 1 ст. л. олії та 250 мл теплої води.

Добре перемішайте та замісіть пластичне тісто. Обгорніть його харчовою плівкою і залиште в холодильнику на 30 хвилин.

Тим часом підготуйте начинку для чебуреків. Пропустіть яловичину через м'ясорубку та зробіть фарш. У вас має вийти 800 г фаршу. Можна, звісно, купити вже готовий, але він часто продається занадто жирним, тому я волію зробити фарш самотужки. Цибулину дрібно посічіть гострим ножем і додайте до фаршу разом із 2 зубчиками часнику, пропущеними через часникодавку або натертими на тертці.

Доведіть фарш до смаку сіллю з перцем та додайте 1 ст. л. зіри для посилення аромату. Влийте у фарш 200 мл дуже холодної води та гарно його вимішайте. Залиште хвилин на 10 у мисці.

Головне, щоб фарш не вийшов сухим. І тут є секрет – потрібно додати до нього холодну воду

Розділіть тісто на 8-12 кульок в залежності від розміру чебуреків, які ви хочете отримати. Але не робіть чебуреки занадто маленькими. Спочатку приплюсніть кульки руками, а потім розкачайте кожну скалкою в тонкий пласт. Намагайтеся робити пласти круглими.

На одну половину пласта тіста викладіть начинку з фаршу. Змастіть краї тіста водою, щоб вони добре злиплися. Потім накрийте начинку другою половиною, ретельно закріпивши тісто з країв. Далі за допомогою ножа обріжте зайве тісто з країв чебуреків, аби надати їм красивої форми.

Зубчиками виделки ще раз добре закріпіть краї чебуреків. Дуже важливо, щоб краї були герметично закриті та під час смаження сік з начинки не почав витікати на пательню з олією.

На добре розігрітій пательні з великою кількістю олії підсмажте чебуреки з обох боків до рум'яної скоринки. Краще смажити їх партіями, аби вони щільно не прилягали один до одного, так чебуреки краще приготуються та будуть більш хрусткими. Викладайте готові чебуреки на паперові рушники, аби увібралась зайва олія.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі