Судова вистава у Криму триває

Будь-яке рішення російського суду є не вироком, а розправою

Судова вистава в анексованому Росією Криму триває: перед черговим засіданням у справі нашого колеги Владислава Єсипенка вже чекали розв'язки, але в результаті у розпорядженні у суддів не виявилося так званого висновку за фактом вчинення психологічного і фізичного тиску на журналіста, – пише Віталій Портников для "Крим.Реалії".

Як відомо, Владислав Єсипенко стверджував, що його змушували давати свідчення під тортурами – і з погляду російського правосуддя необхідно долучити до справи документ, який, поза всяким сумнівом, засвідчить, що жодних тортур та жодного тиску на Єсипенка не було. А те, що слідство фактично сфальшувало результати власної роботи, кримський суддя не помітить – адже якщо помічати такі "подробиці", можна швидко втратити роботу.

Упевнений, російський суд саме тому завжди є виставою, що його учасники ретельно імітують правосуддя. Заслуховують захист, щоб відсунути його аргументи. Вимагають документи, у яких не буде жодного слова правди. Потім зачитують вирок, який сповнений абсурдних звинувачень. І процес над Владиславом Єсипенком наближається саме до такого фіналу – не першого і не останнього в історії імітаційного правосуддя Росії останніх десятиліть.

Дуже важливо – не давати учасникам цієї вистави думати, що їх сприймають як справжніх суддів чи прокурорів

І тут дуже важливо – не давати учасникам цієї вистави думати, що їх сприймають як справжніх суддів чи прокурорів. Ні, треба називати речі своїми іменами. Справжні судові рішення, впевнений, пишуть в іншому відомстві – у ФСБ, не випадково суддя відхилив вимогу захисту про допит слідчого ФСБ, який, власне, і вигадав всю історію "злочину" Єсипенка за вказівкою свого начальства, зрозуміло. А суддя та прокурор, схоже, просто зачитують тексти власних ролей.

Це і є їхньою, так би мовити, суспільною функцією. Саме тому будь-яке рішення, яке вони ухвалять, буде не вироком, а розправою. І саме тому визволення Владислава та інших в'язнів російських в'язниць і колоній – на території окупованих Криму, Донбасу та самої Росії – залишатиметься одним із найважливіших завдань Української держави.

Copyright © 2022 RFE/RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі