Аби напасти на Україну, Кремлю бракує кількох міфів

Потрібно запевнити росіян, що війна буде маленькою, переможною і безболісною для них

"Треба щось вирішувати", – каже Путін, маючи на увазі безпрецедентні ніби загрози для російської безпеки. Ніби – бо "загрози" ці є створеними винятково для внутрішньо російського споживання міфами.

Найперший із них – проблеми у Росії не з Україною, а з США та НАТО. І саме з ними, в разі чого, буде війна на території України. Саме до цього готують російську громадську думку. Саме тому ультиматум щодо "гарантій безпеки" висунуто насамперед Вашингтону.

Адже Київ, за версією Москви, повністю підконтрольний Заходу і от-от вступить до НАТО. Це ще один основоположний для нагнітання напруги московський міф.

Звісно, теперішньою метою Кремля не є запобігання вступу України до Альянсу. Там чудово розуміють, що в осяжному майбутньому цей вступ і так нереальний.

І причина безпрецедентного бряцання зброєю не в НАТО і не в американцях – а в тому, що задумана колись багатоходівка у вигляді розроблених у Кремлі та укладених 2015 року Мінських домовленостей не спрацювала. Відповідно, досі не розпочато поступового поновлення контролю над Україною, втраченого 2014-го.

Тож останніми місяцями Кремль шляхом політико-психологічного тиску намагається повернути Київ до їх виконання.

Кремль прагне залучити Вашингтон, Берлін та Париж до схиляння України до мінської капітуляції

Гучні ультиматуми Заходу щодо "безпекових гарантій" – лише димова завіса. В Росії добре знають, що ніхто на новітній "поділ сфер впливу" не погодиться. Та є правило: вимагай набагато більше – отримуй те, що насправді хочеш. Очевидно, Кремль прагне залучити Вашингтон, Берлін та Париж до схиляння України до мінської капітуляції. А як ні, то...

Поза сумнівом, в Москві розглядають варіант збройного вторгнення у разі, якщо не спрацює теперішній психологічний наступ. Однак для цього низка важливих факторів мають зійтися разом.

Поки що зійшлися два. Перший – зазомбованому пропагандою російському суспільству успішно продали міф про можливу війну з НАТО на території України задля порятунку самої Росії. НАТО ж "от-от нападе".

Другий фактор для можливого військового вторгнення теж є – значне угрупування військ на українському кордоні, в окупованих Криму і частині Донбасу.

З іншим ще, очевидно, незрозуміло. А саме, які будуть втрати для Росії в результаті опору України та дій західних союзників – санкції, масштаби військової допомоги Києву тощо.

Зараз все це у Кремлі ще прораховують. І добротних міфів тут поки що не створено.

Хоча, вже десь пролунало, що Росія витримає відключення від системи міжнародних платежів SWIFT. Але мають бути ще міфи. Щодо військових втрат, тривалості кампанії. Треба ж якось запевнити росіян, що війна буде маленькою, переможною і безболісною для них.

Можливо, поява саме таких міфів означатиме цілковиту готовність Кремля розпочати наступ. Втім, наслідки вторгнення складніше передбачити й не так просто "продати", як "смертельну загрозу" від України та НАТО.

Анатолій Марциновський, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі