Чотири кроки, які допоможуть сповільнити старіння

Якщо твердо вірити в успіх, притримуватися "правил гри" і докладати зусиль, то успіх обов'язково буде

Про вічну молодість є багато міфів, фантастичних книг та фільмів. І хоча ми живемо у час розквіту науки, вона ще не може дати нам чіткий рецепт чи засіб для того, щоб ми залишалися вічно молодими аж до смерті.

Якщо колись вважалося, що достатньо знайти міфічний фонтан вічної молодості та скупатися в ньому, чи з'їсти молодильних яблук або напитися живої води, то зараз відомо, що не все зводиться лише до "з'їсти" чи скупатися.

Сучасна наука та медицина змогли збільшити середню тривалість життя, але практично ніяк не вплинули на максимальну тривалість. Тому планета поступово "срібнішає", тобто наповнюється старими людьми. А, як відомо, старість — це висока вразливість до хвороб і великі фінансові навантаження.

Вчені встановили, що середній вік старіння, до якого у людини з'являється вже декілька старечих хвороб — це 65 років. Проте цей вік наступає по-різному у різних країнах.

Середній вік старіння — це 65 років. Проте цей вік наступає по-різному у різних країнах

Наприклад, жителі Японії, Швейцарії, Франції починають відчувати себе на 65 приблизно у 76 років, а жителі Афганістану — в 51, Папуа Нової Гвінеї — в 45 років.

Українці старіють швидше, і старечі хвороби в них настають раніше, приблизно близько 60 років.

Біологічне старіння — це складний багатофакторний процес, в ході якого відбувається поступове накопичення поломок в клітинах, що, врешті решт, веде до згасання життєвих функцій і розвитку різних патологій. Мовою науки це метилювання ДНК, глікація білків, накопичення міжбілкових зшивок, вільнорадикальне пошкодження мітохондрій та інших структур, накопичення білкових агрегатів у лізосомах, порушення поділу клітин та поява сенесцентних клітин-зомбі, і накопичення кальцію в м'яких тканинах.

Все це відбувається всупереч нашій волі. Проте швидкість цих процесів може змінюватися в залежності від умов, які впливають на організм людини. І якщо свою генетику ми, поки що, змінити не в силі, ми вже можемо використовувати широкий спектр методів для того, щоб сповільнити процеси старіння, а, отже, і відтягнути час розвитку хвороб або і взагалі їх уникнути.

Знання — сила

Медицина рухається в бік персоніфікованого підходу до людини, і одним із таких підходів є чекапи, або регулярні перевірки стану здоров'я організму.

Відразу хочу наголосити на непотрібності величезної кількості обстежень та необхідності лише базових, які є дуже інформативними (загальний аналіз крові та сечі, біохімічний аналіз, на холестерин, цукор крові, інструментальні обстеження та обстеження у вузьких спеціалістів).

Харчування

1. Збалансованість.

Це те, що часто звучить від дієтологів і має свою причину.

Кожна група продуктів грає свою роль: з білків "будується" тіло (нові клітини, ферменти, гормони, імунні клітини, шкіра, волосся і так далі); вуглеводи (овочі, фрукти, ягоди, зернові) дають енергію, клітковину; жири також ідуть на побудову клітин, гормонів та енергію.

Чим звичніша їжа, тим більше в ній вітамінів

Чим звичніша їжа, тим більше в ній вітамінів, вітаміноподібних речовин, фітонутрієнтів та мінералів. Але важливо, щоб всі ці групи продуктів були максимально "чистими", з мінімальною переробкою та вихолощеністю.

2. Низькоглікемічність.

Це слово варте запам'ятовування, бо надмір споживання чистого цукру спричинює стрибки глюкози після їжі, що погано впливає на всі процеси в організмі, включно з мозком, судинами, суглобами та сітківкою, і викликає численні порушення. Тому концентровані солодощі варто звести до мінімуму, або вживати на якісь ювілейні дати.

3. Низькофруктозність.

Фруктоза, як дослідили вчені, спричинює навіть ще більше ушкоджень, ніж глюкоза, ушкоджуючи, в першу чергу, роботу клітин печінки, порушуючи синтез холестерину, а далі — те саме, що і надмір глюкози.

Фруктоза спричинює навіть ще більше ушкоджень, ніж глюкоза

Погана фруктоза — то та, яка в пакетиках, в глюкозо-фруктозних сиропах, в "солодощах без цукру" — тому читайте етикетки. Зрештою, надмірна любов до меду, особливо "ложками", теж не омолоджує організм.

Хто не скаче, той заплаче

Навантаження м'язів — ходьба, вправи, йога, гантелі, біг, танці, і тому подібне — це:

• молодість та захист серця;

• профілактика цукрового діабету 2 типу;

• стримування розвитку саркопенії (втрати м'язів, яка веде до старечої дряхлості);

• збереження кісткової маси та щільності кісток і профілактика старечих переломів та інвалідизації;

• когнітивні функції;

• продовження молодості теломер хромосом (середня різниця довжини теломер у людей фізично активних і не активних складає, в середньому, 200 нуклеотидів, що відповідає різниці в 10 років).

Відмова від звичок, які вбивають:

- від куріння (електронні сигарети так само шкідливі);

- від алкоголю.

Якщо твердо вірити в успіх, притримуватися "правил гри" і докладати зусиль, то успіх обов'язково буде. Занурюйтеся в тему здоров'я та довголіття, шукайте спільників.

Недалекий той час, коли люди зможуть керувати процесами старіння, попереджувати хвороби, які пов'язані із старінням, і значно продовжувати здоровий та активний період життя людей.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі