Білоруський диктатор відкриває другий фронт проти України

НАТО слід збільшити рівень присутності військ на східному фланзі

Вісь автократів у Східній Європі відкриває другий фронт проти України. Роблять вони це, не ховаючись.

У той час як Росія продовжує зосереджувати десятки тисяч військових на своєму кордоні з Україною, Олександр Лукашенко 29 листопада заявив, що його війська "не залишаться осторонь" у протистоянні Москви з Києвом і "ясно, на чиєму боці буде Білорусь", - пише Браян Уітмор для Atlantic Council.

Як за командою, міністр оборони Лукашенка Віктор Хренін того ж дня оголосив, що Білорусь і Росія проведуть спільні військові навчання вздовж білоруського кордону з Україною.

От і все. Мінський диктатор з ентузіазмом приєднався до балансування на грані війни кремлівського автократа, що відбувається на кордоні. Наразі Києву загрожує збройний конфлікт у двох напрямках.

Давно минули ті часи, коли Лукашенко клявся, що ніколи не дозволить Росії використати свою територію для нападу на третю країну. Цілком залежний від щедрості Кремля, він пішов ва-банк із реваншизмом у стилі Володимира Путіна.

У поєднанні з неухильним розширенням військової присутності Росії в Білорусі це найсерйозніша зміна у рівнянні безпеки на східному фланзі НАТО після насильницької та незаконної анексії Росією Криму та збройної інтервенції на Донбас у 2014 році.

Лукашенко тепер повністю усвідомив свою роль маленького помічника Путіна у війні російського правителя проти України та у конфлікті із Заходом

Лукашенко тепер повністю усвідомив свою роль маленького помічника Путіна у війні російського правителя проти України та у конфлікті із Заходом.

Це помітили західні сусіди Білорусі. Виступаючи 28 листопада на пресконференції з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом, президент Литви Ґітанас Науседа заявив, що Альянсу слід пристосуватися до нової реальності "тотальної військової інтеграції" білоруських збройних сил до російських військових структур.

"Це створює нові проблеми для НАТО, і Альянс має відповідно адаптувати свої плани, стратегію і тактику, щоб бути готовими до дій у відповідь", - сказав Науседа.

Аналогічним чином, міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс заявив 29 листопада, що його країні потрібна постійна військова присутність США та ракети Patriot, щоб стримати наростаючу загрозу зі сторони Москви і Мінська.

Слова Науседи і Пабрікса пролунали напередодні візиту до регіону державного секретаря США Ентоні Блінкена для участі у зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО у Ризі та міністрів закордонних справ ОБСЄ у Стокгольмі.

У минулому для західних офіційних осіб було звичайним явищем заперечувати попередження країн Балтії про загрозу зі сторони Москви як просте перебільшення. Але справа в тому, що ці попередження незмінно виявлялися актуальними, і тепер вони такі самі.

У минулому для західних офіційних осіб було звичайним явищем заперечувати попередження країн Балтії про загрозу зі сторони Москви як просте перебільшення. Але справа в тому, що ці попередження незмінно виявлялися актуальними, і тепер вони такі самі

Ефективне злиття російських і білоруських збройних сил та розширення військової присутності Москви в Білорусі цілком реальні.

Росія та Білорусь провели рекордну кількість спільних військових навчань у 2021 році. Їхньою кульмінацією стали масові навчання "Захід-2021" у вересні. За словами військового аналітика Майкла Кофмана, постійна ротація сил фактично забезпечує постійну присутність російських військ у Білорусі.

Росія направила винищувачі Су-30 на авіабазу Барановичі, що на заході Білорусі. Літаки та їхні російські пілоти постійно базуватимуться в Білорусі, де вони виконуватимуть спільні місії та патрулюватимуть кордони двох країн. Російські зенітно-ракетні війська також розгорнули у місті Гродно, що на заході Білорусі, неподалік кордону з Польщею і Литвою, щоб створити спільний центр військової підготовки.

Більше того, Лукашенко, схоже, також готовий відмовитись від свого давнього заперечення проти розміщення нової російської авіабази на території Білорусі. База буде в Бобруйску, що на сході країни, і на ній будуть винищувачі Су-27, які пілотуватимуть російські пілоти.

США все більше уваги приділяють наростаючій геополітичній загрозі з боку Китаю. А голоси в адміністрації президента Джо Байдена прагнуть "припаркувати" їх поряд із проблемою Росії. У цьому контексті загроза на європейському театрі тільки загострилася через те, що Америка встановлює "передбачувані ворожі відносини" з Москвою.

Білорусь тепер фактично є продовженням Західного військового округу Росії

Протягом останнього року неухильна мілітаризація Білорусі та злиття російських та білоруських збройних сил тривали швидкими темпами. Білорусь тепер фактично є продовженням Західного військового округу Росії з серйозними наслідками для безпеки членів НАТО – Латвії, Литви та Польщі, а також України.

Тепер, коли Лукашенко приєднується до політики Путіна на кордоні з Україною, загроза стає дедалі масштабнішою. Нагорода для кремлівського лідера у вигляді другої зустрічі на найвищому рівні з Байденом, до якої він прагне, лише заохотить нові акти агресії Кремля.

Натомість НАТО слід відповісти іншими діями, включаючи збільшення рівня присутності військ на східному фланзі, для захисту своїх членів та партнерів.

Переклад Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі