Якщо Лукашенко введе війська в Україну, вони воюватимуть проти інших білорусів

Участь білоруських добровольців у боротьбі з РФ показує, що ставки у війні виходять далеко за межі нинішнього поля бою

Якщо Олександр Лукашенко колись направить білоруські війська для участі у війні Володимира Путіна проти України, то є велика ймовірність, що вони можуть, зрештою, воювати проти інших білорусів.

Це пов'язано з тим, що сотні білоруських добровольців уже приєдналися до військової групи в Україні під назвою "Батальйон імені Кастуся Калиновського", названого на честь білоруського лідера ХІХ століття, який брав участь у повстанні проти Російської імперії. Ще сотні висловили зацікавленість у приєднанні, і група використовує канал у Telegram для вербування бійців, – пише Браян Вітмор для Atlantic Council.

У пості від 21 березня група заявила: "Голос совісті закликав нас до боротьби, бо ми не могли залишатися осторонь, коли вбивали братський український народ. Сьогодні доля нашого народу кується у боях із московським агресором. Своєю кров'ю закладаємо фундамент свободи і відродження нашої Батьківщини, успішного білоруського прориву у майбутнє".

26 березня група опублікувала відео, на якому її учасники приймають присягу вступити до складу Збройних сил України. Вона також опублікувала ролики, на яких показані захоплені та спалені російські танки. "Тут захоплена техніка, і тут знищена техніка. Трофеїв багато", – каже боєць на відео.

Українська боротьба Давида і Голіафа щодо захисту свого суверенітету і незалежності стала джерелом натхнення для багатьох у колишньому СРСР, хто прагне протистояти російському імперіалізму та самодержавству на користь ліберальної демократії західного зразка

Участь білоруських добровольців у боротьбі з російським вторгненням в Україну показує, що ставки у війні виходять далеко за межі нинішнього поля бою. Українська боротьба Давида і Голіафа щодо захисту свого суверенітету і незалежності стала джерелом натхнення для багатьох у колишньому СРСР, хто прагне протистояти російському імперіалізму та самодержавству на користь ліберальної демократії західного зразка.

Подібно до того, як громадянська війна в Іспанії 1936-1939 років стала полем бою для конкуруючих ідеологій у Європі на початку ХХ століття, війна Росії з Україною стала метафорою і громовідводом для політичної боротьби на пострадянському просторі.

"Якщо Україна зазнає невдачі, а я сподіваюся, що цього не станеться, лінія Лукашенка на Кремль буде набагато сильнішою, і наша боротьба буде дуже складною. Але коли Україна переможе, людям у Білорусі буде набагато легше зрозуміти, що можемо багато змінити в нашій країні, і у нас буде вікно можливостей", – заявила нещодавно лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська.

Якщо Київ впаде, усім буде погано, зокрема Білорусі

Так само Сергій Беспалов, колишній журналіст-дисидент із Мінська, який втік до Києва і приєднався до батальйону Калиновського, сказав The New York Times: "У нас є спільні вороги, Путін і Лукашенко. Це двоє людей, які розв'язали цю війну. Якщо Київ впаде, усім буде погано, зокрема Білорусі".

Простіше кажучи, на волосині путінської війни висить не лише доля України, а й доля Білорусі.

Якщо кампанія Путіна з підпорядкування України провалиться, це серйозно підірве його репутацію у регіоні. Поразка в Україні притупила б привабливість автократичної моделі Росії і надала б сміливості ліберальним та демократичним силам. Це також може послабити позицію Путіна вдома, оскільки Росія історично не була добра до лідерів, які програвали війни.

Росія історично не була добра до лідерів, які програвали війни

"Київ бомбять, і ми зрозуміли, що це, напевно, єдиний такий шанс, останній шанс відвоювати Білорусь, захистити Україну і насправді зробити цей світ кращим", – каже Костянтин Сущик, білоруський графічний дизайнер, який приєднався до боротьби в Україні.

Білоруси – не єдині громадяни колишніх радянських республік, які приєдналися до боротьби України проти російської агресії. Сотні добровольців із Грузії, яка сама була окупована Росією у серпні 2008 року, також воюють в Україні. Іноземний легіон Грузії, яким командує Мамука Мамулашвілі, набрав солдатів із десятків країн, у тому числі з рідної Грузії.

"Мені потрібна лише одна мотивація – рятувати людей і мирних жителів", – сказав Мамулашвілі.

Добровольці з Білорусі та Грузії воюють за Україну всупереч своїм урядам.

Боячись викликати невдоволення Москви, грузинський уряд, незважаючи на заяву про свою прозахідну позицію, не наважується надати підтримку Україні та не приєднався до західних санкцій проти Росії. 28 лютого влада Грузії запобігла посадці в Тбілісі чартерного рейсу, який мав доставити добровольців в Україну. Грузинські добровольці змушені були сісти в автобус, що затримало їхнє прибуття на кілька днів і спонукало Мамулашвілі назвати свій уряд "рабами Путіна".

У Білорусі, де режим Лукашенка активно підтримує та сприяє війні Путіна, добровольцям загрожує арешт, якщо їх упіймають при спробі приєднатися до війни на боці України.

На базовому рівні війна йде за суверенітет України. Але на іншому рівні це боротьба між тими, хто за демократію на пострадянському просторі, і тими, хто їй протистоїть.

Путін розпочав війну в Україні під хибним приводом захисту російськомовних та етнічних росіян. Насправді, на базовому рівні війна ведеться за те, щоб Україна зберегла суверенітет, незалежність і чинила опір імперіалістичній експансії. Але на іншому рівні це боротьба між тими, хто підтримує демократію на пострадянському просторі та тими, хто їй протистоїть.

Переклад Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі