Вакцинація проти Covid-19 під час вагітності: п'ять важливих факторів

Йдеться про вакцини: Pfizer, Moderna, Johnson

П'ять важливих факторів про вакцинацію від Covid-19 у вагітних.

Читати тим, хто "я ще почекаю", "я подивлюсь на вас", "я не визначився", бо якщо ви переконаний антивакс - проходьте повз, на вас сили витрачатись не будуть, їх і так не багато.

Джерело тут.

1. Захворювання на Covid-19 може бути вкрай небезпечним під час вагітності.

Більше вірогідності тяжкого перебігу захворювання. І тут така фігня, що якщо це госпіталізація і лікування - воно небезпечне для дитини. Відсутність дихання у мами - небезпека дитині і підтримка цього дихання - також небезпека.

Вагітні (невакциновані) жінки втричі частіше потребують госпіталізації та інтубації, в порівнянні з невагітними того ж віку.

Доведений ризик збільшення мертвонароджування та передчасних пологів (дані SMFM).

Факторами ризику у вагітних є: вік (так, тут це працює!), наявність ожиріння, діабету та інших системних захворювань, особливо з порушенням функції дихання, паління никотину.

2. Вакцинація проти Covid-19 під час вагітності може суттєво знизити ризики пункту першого.

Якщо ви хочете захиститись більше, то до вакцинації додаємо соціальне дистанціювання, правильне носіння маски, перехід в онлайн в період пандемії

Тільки, будь ласка, читаємо уважно: не повністю захистити від захворювання, а знизити ризики важкого перебігу, передчасних пологів та мертвонароджування. Якщо ви хочете захиститись більше, то до вакцинації додаємо соціальне дистанціювання, правильне носіння маски, перехід в онлайн в період пандемії.

У вакцинованих вагітних набагато легший перебіг захворювання.

Вакцинація вагітних від Covid-19 схвалена найпотужнішими організаціями з охорони здоров'я матерів. Це ACOG (Американське товариство з акушерства та гінекології) та SMFM (Товариство по материнсько-плодовій медицині), а також CDC (Центр контролю та профілактики захворювань). Чесно-чесно, ці організації мають більше підґрунтя щось радити, ніж ваша подружка, мама або навіть лікар гінеколог, який каже, що "нє всьо так однозначно" і "у тебе ж варикоз"...

Вакцинація вагітних від Covid-19 схвалена найпотужнішими організаціями з охорони здоров'я матерів

Станом на 19 жовтня опрацьовані дані 148500 вакцинованих вагітних через систему моніторинга стану здоров'я після вакцинації CDC V-safe. Побічні ефекти такі ж як у невагітних - нетривале підвищення температури, біль в місці ін'єкції, слабкість нетривала. Ці побічні ефекти зустрічаються не в усіх.

На 19 жовтня не знайдено жодного доказу (а їх шукають, повірте мені), що вакцинація вплине на фертильність як у жінок, так і у чоловіків. Немає доказів про збільшення кількості викиднів після вакцинації. Вакцина не змінює ДНК або інший генетичний матеріал організму.

Вакцина від Covid-19 (у вагітних досліджували Pfizer, Moderna, Johnson) не містить вірусу - ні живого, ні мертвого, ні послабленого. Хто вірить в зворотнє, той най прочитає підручники з біології ще раз.

3. Немає пріоритетного часу для вакцинації. Немає "кращого" тижня, не існує "безпечного" триместру. Єдине правило вакцинації: як можна швидше її зробити!

4. Вакцинація під час вагітності захищає вашу дитину після народження.

Вакцинація під час вагітності захищає вашу дитину після народження

Під час багатьох досліджень вакцинованих жінок підтвердилась передача антитіл від мами до дитини (в крові пуповини та в грудному молоці). Дослідження по тривалості такого захисту проводяться.

5. Останнє.

Сьогодні в Україні зафіксовано 298 летальних випадків від Covid-19. Госпіталізовано 3 828 людей. Серед них вакцинованих вкрай мало.

Думайте.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі