Росія спровокувала газову і вугільну кризу. Зима для економіки буде гарячою

Ціна на вугілля підскочила до $250

Виклики для світової економіки стають дедалі виразнішими.

По-перше, криза будівельного ринку в Китаї набирає обертів. Окрім вже відомої на весь світ Evergrande, ще два китайські девелопери - Sinic Holding та Fantasia Holdings - зіткнулися з фінансовими проблемами.

Sinic Holding має ризик не погасити облігації на суму майже $250 млн, строк яких стікає 18 жовтня. Fantasia Holdings вже пропустила платіж більш ніж на $200 млн. У результаті, обом компаніям було погіршено кредитний рейтинг. Власник Sinic Holding буквально за один день перетворився з мільярдера на мільйонера. Його статки протягом однієї торгової сесії на біржі впали з $1,3 млрд до $250 млн.

Падіння будівельного сектору в Китаї може призвести до фінансової кризи, яка досить швидко дістанеться і нас

Падіння будівельного сектору в Китаї може призвести до фінансової кризи, яка досить швидко дістанеться і нас. Це створює такі ризики як падіння валютних резервів, знецінення гривні та прискорення інфляції.

Якщо ж китайській владі вдасться втримати ситуацію під контролем, то обсяги будівництва в Китаї все одно сильно і надовго впадуть. А, значить, впаде і попит на метали та іншу сировину, яку експортує Україна. За грубою оцінкою, можемо через це втратити не менше одного відсотка від нашого щорічного економічного зростання в найближчі пару років.

По-друге, продовжується енергетична криза по всій Євразії. Ціни на газ в Європі, чиє зростання було штучно спровоковане Газпромом, продовжують летіти вгору. Сьогодні вони стрибнули до позначки у $1400.

Ціни на газ в Європі стрибнули до позначки у $1400

Паралельно почала стрімко зростати й ціна на вугілля, підскочивши майже до $250. І в Китаї, і в Європі дорогий газ починають заміщувати вугіллям, що штовхає ціну останнього вгору. А до держав-виробників вугілля, таких як Казахстан та Росія, вже вишикувалась черга з країн, які намагаються забезпечити собі постачання вугілля. Спровокувавши газову кризу, росіяни тепер посилюють свої позиції ще й на вугільному ринку.

Зима вже майже тут. І для економіки вона обіцяє бути гарячою.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі