Чи буде обвал гривні

Держава має подбати про доступне фінансування, необхідне для утримання на плаву державного бюджету

Зараз ми щодня бачимо в обмінниках, як падає курс гривні. Якщо ще 1 січня долар коштував 27,3 гривні, то зараз 28,4 грн. Що ж відбувається?

Побоювання інвесторів щодо можливої російської агресії проти України переросли в паніку. Вони почали масовий розпродаж як російських, так і українських цінних паперів. У понеділок, дохідність українських єврооблігацій з найближчим терміном погашення у вересні 2022 року злетіла вище 26% — це дуже високий рівень дохідності для державних облігацій. І хоча у вівторок, на фоні візиту держсекретаря США Ентоні Блінкена до Києва, вітчизняні євробонди почали відновлюватись (дохідність найкоротших повернулась до 18%), це все ще захмарно високо. В понеділок індекс московської біржі зафіксував падіння на 6,5% — найбільше з весни 2020 року. Індекс РТС (основний індикатор фондового ринку Росії) впав більше ніж на 7%.

Поки паніка не призвела до значних проблем всередині української фінансової системи: внутрішні інвестори купують державні облігації, а банківська система працює у штатному режимі. Але, безумовно, швидка девальвація та вихід з України іноземних інвесторів можуть дестабілізувати ситуацію. Особлива небезпека — якщо падіння гривні спровокує паніку серед населення. Це мало б найбільш неприємні наслідки для української економіки.

Саме дестабілізація і є метою військових погроз Росії

Адже саме дестабілізація і є метою військових погроз Росії. Якщо росіянам і справді вдасться підкосити українську економіку, просто спровокувавши панічні настрої серед інвесторів та населення, то вони без жодного пострілу досягнуть своєї мети — дестабілізації України.

Зараз конче важливими є правильні дії як з боку громадян України, так і з боку держави. Національний банк має достатні фінансові ресурси: золотовалютні резерви становлять майже $31 млрд, що є одним із найвищих показників за всю історію незалежності. Цього вистачить, щоб не допустити різкої девальвації. Адже для неї наразі немає об'єктивних економічних підстав, лише політично-вмотивовані дії Росії.

Зі свого боку людям треба утримуватися від паніки. Не треба в гарячці бігти в обмінники міняти свої гривні на долари. Чи знімати всі гроші з депозитів та класти під матрац (від російських бомб матрац їх все одно не захистить). Водночас, дійсно треба бути обережними: мати план дій на випадок справді серйозних економічних проблем, не набиратися кредитів та не робити зайвих витрат, допоки ситуація не нормалізується.

Не треба в гарячці бігти в обмінники міняти свої гривні на долари. Чи знімати всі гроші з депозитів та класти під матрац

Нарешті, держава має подбати про доступне фінансування, необхідне для утримання на плаву державного бюджету. Адже доступ до зовнішнього фінансування зараз фактично обрізаний — жодна держава не витягне платити за борг десятки відсотків. Критичну важливість має фінансова підтримка з боку країн-партнерів та міжнародних організацій. Поки на іноземних ринках триває паніка, треба максимально чітко дотримуватись умов відповідних програм з міжнародними партнерами та вести з ними діалог про збільшення обсягів фінансування. Зараз це основний спосіб тримати на плаву державний бюджет.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі