Зеленський опинився в кишені у Байдена

Президент відмовився від успішної стратегії. І це помилка

Голосування у Верховній Раді – цілковитий бедлам. Народні депутати зібралися на позачергове засідання для розгляду одного єдиного питання – прийняття "Постанови про Звернення Верховної Ради України до Конгресу Сполучених Штатів Америки щодо надання Україні двостороннього статусу основного союзника Сполучених Штатів Америки поза НАТО (MNNA)" (№5380).

Перше голосування. На годиннику 13:49. "За" 182 голоси – рішення ухвалили.

Друге голосування – в цілому. На годиннику 14:13. "За" 24 голоси – рішення не прийняли.

Як це пояснити? Чому 158 народних депутатів змінили свою думку за 24 хвилини? Пояснення тільки одне: в Офісі президента клерк увімкнув телевізор, вирішив, що ухвалення постанови недоцільне, добіг до президента і – пішла команда провалити голосування.

Чому 158 народних депутатів змінили свою думку за 24 хвилини?

Перед другим голосуванням заступник голови фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко поділився з журналістами своїми міркуваннями: оскільки профільний комітет ВР не підтримав постанову, то фракція голосуватиме проти.

А підчас першого голосування пан Корнієнко про це не знав? Коли постанову тільки винесли на голосування, "за" проголосували – Олександр Корнієнко, Давид Арахамія, Дмитро Разумков, Руслан Стефанчук – увесь нобілітет "Слуги народу".

Під час другого голосування Корнієнко і Арахамія – утримались, Разумков і Стефанчук – взагалі не голосували.

Корнієнко нахабно брехав у вічі журналістам. Це факт.

Тільки втручанням Офісу президента можна пояснити зміну позиції парламентаріїв. Це теж факт.

Нині ЗМІ – з подачі того ж таки ОП – розкручують думку посла України у США Оксани Маркарової: статус основного союзника поза НАТО надають країнам, які не планують чи не можуть вступити до Альянсу.

Маячня. Україна не має навіть ПДЧ. А намір набути членство – справи не стосується, – це перше. І друге, коли Україна набуде членство, тоді статус союзника США поза НАТО можна буде денонсувати – не проблема. Отже, теза Маркарової – лише тупа відмазка.

Візит до США був успішний лише тому, що напередодні візиту і сам Зеленський, і зовнішньополітичне відомство зайняли жорстку позицію щодо політики США

Голосування у ВР – велика помилка Зеленського. Його візит до США був успішний лише тому, що напередодні візиту і сам Зеленський, і зовнішньополітичне відомство зайняли жорстку позицію щодо політики США. Водночас громадська думка в США налаштована критично щодо Байдена. Ставлення до нього в Конґресі – не краще. А підтримка України в Конґресі, навпаки, – цілковита. Байден просто не міг собі дозволити прокотити Україну після провалу в Афганістані та початку "перезавантаження" з Путіним на тлі Альпійських гір.

Україна досягла успіху тільки завдяки рішучості та безкомпромісності – тиску на Байдена. А тепер Зеленський відмовляється від успішної стратегії. І це помилка.

Зеленський думає, що він зачарував Байдена. Думає, що президент США у нього в кишені. Яка наївність! Як видно з голосування, це Зеленський в кишені у Байдена.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі