середа, 08 вересня 2021 14:16

Рада провалила звернення до США - "за" всього 24 депутати

Рада провалила звернення до США - "за" всього 24 депутати
Після голосування спікер Разумков закрив позачергове засідання.

Верховна Рада провалила проєкт постанови народного депутата від "Європейської солідарності" Олексія Гончаренка про звернення до Конгресу США щодо надання Україні статусу основного союзника США поза НАТО - MNNA.

За проголосували 24 депутати.

"Надання США статусу основного союзника поза НАТО не передбачає безпекових гарантій щодо захисту партнерів у випадку збройного нападу на них. Україна є європейською державою, яка на законодавчому, конституційному рівні чітко окреслила свій євроатлантичний курс і ставить за мету повноправне членство в НАТО", - сказав перед голосуванням голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко.

Депутат повідомив, що проєкт постанови не отримав необхідної кількості голосів членів Комітету на підтримку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Головнокомандувач ЗСУ сказав, коли буде справжня перемога над Росією

"І ті, хто виступають "за", і ті, хто "проти", трохи маніпулюють поняттями й фактами. Насправді немає жодного обмеження, що країна, яка має статус MNNA, могла прямувати до НАТО. Але для тих, хто не хоче бачити нас в НАТО, це буде зайвий аргумент.

Розмови про те, що оборонна угода, яка в нас є, а вона тільки рамкова, або статус партнера НАТО з розширеними можливостями, дає більші можливості, ніж статус MNNA - теж неправда.

Цей підписний лист, який я, до речі, підписав, з'явився в травні, коли наша влада хиталася, не розуміючи куди вона прямує. Потрібно нам ПДЧ, потрібно нам НАТО без ПДЧ чи інше. Зараз, принаймні на словах, наша влада не хитається.

Ніхто нам цього статусу (MNNA. - Gazeta.ua) не надасть. Американці дали нам це зрозуміти абсолютно чітко, хоча і неофіційно. Був такий легендарний спікер Верховної Ради, у якого була улюблена приказка: "Навіщо його пхати, якщо воно не лізе?"

Ніхто за нас не воюватиме. Будемо ми в НАТО, отримаємо статус MNNA - ми маємо дбати самі про себе. І робити все, щоб нам надали можливу допомогу всі наші партнери, зокрема США", - сказав депутат від "Голосу", член Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Сергій Рахманін.

Згодом спікер Дмитро Разумков оголосив позачергове засідання ВР закритим.

6 вересня нардеп Гончаренко повідомив, що подав підписи про проведення позачергового засідання Верховної Ради щодо розгляду звернення до Конгресу США для надання Україні статусу основного союзника США поза НАТО - MNNA.

Парламенту треба займатися реформами, заявила посол України в США.

У Кабінеті міністрів назвали проєкт постанови диверсією.

Зараз ви читаєте новину «Рада провалила звернення до США - "за" всього 24 депутати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути