Ексклюзиви
середа, 08 вересня 2021 11:02

Монобільшість не голосуватиме за постанову про США, в уряді її назвали диверсією проти України

Монобільшість не голосуватиме за постанову про США, в уряді її назвали диверсією проти України
Курс до НАТО записаний у Конституції, є дорожня карта, нагадали у фракції "СН". Фото: Андрій Нестеренко, rada.gov.ua

Фракція "Слуга народу" не голосуватиме за проєкт постанови про звернення до Конгресу США щодо надання Україні статусу основного союзника США поза НАТО - MNNA. Про це у середу в кулуарах заявив голова фракції Давид Арахамія.

"Після візиту до США було багато консультацій на цю тему. Вчора пані посол Маркарова висловила свою думку, багато експертів, міністр закордонних справ, пані Стефанишина. І станом на зараз ми схиляємося до того, що ми не будемо підтримувати цю постанову", - сказав депутат.

Раніше віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила про постанову, яку зареєстрував нардеп від "Європейської солідарності" Олексій Гончаренко: "З точки зору іміджу країни така ініціатива, за лічені дні після зустрічі двох лідерів, виглядає як свідома і недалекоглядна політична диверсія".

"Це питання, впевнена, буде використано російською пропагандою як приклад нових хитань України. Занадто довго Україна була непередбачуваним та непослідовним партнером, що лише шкодила нашим відносинам з Альянсом. Настав час дій, а не гучних слів чи знакових статусів. Тим паче, коли йдеться про статус створений для країн, які через своє географічне розташування не можуть претендувати на членства в НАТО та й не мають подібних амбіцій", - повідомила урядовець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не треба проситися в союзники США - посол України

"Ми не будемо підтримувати цю постанову, але ми приїдемо (на засідання. - Gazeta.ua) звичайно, свою думку доведемо до наших виборців. Для пересічних громадян це дуже просто виглядає - статус союзника поза НАТО був з самого початку створений для того, щоб надати від США країнам, які не можуть бути в НАТО, надати їм поштовх і сигнал, що вони можуть бути у статусі союзників.

Але в України інша ситуація. У Конституції написано, що ми рухаємося до НАТО, у нас є дорожня карта, яким чином ми маємо потрапити. Ми робимо багато реформ і змін для того, щоббути сумісними з НАТО.

Тобто це не наш статус, нам потрібно інше", - сказав Арахамія і додав про "ризики".

"Є низка людей в США, які не хочуть давати Україні потужний сигнал про НАТО. І як тільки ми їм самі фактично подаруємо можливість сказати - от ми вам даємо цей статус... Тому ми не будемо підтримувати", - заявив депутат.

6 вересня нардеп Гончаренко повідомив, що подав підписи про проведення позачергового засідання Верховної Ради щодо розгляду звернення до Конгресу США для надання Україні статусу основного союзника США поза НАТО - MNNA.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков підписав розпорядження про скликання засідання на 8 вересня.

Зараз ви читаєте новину «Монобільшість не голосуватиме за постанову про США, в уряді її назвали диверсією проти України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути