Україна ризикує потрапити у фінансову кризу

Коли ера дешевих грошей закінчиться, ми можемо залишитися на узбіччі

Ціни виробників у США зросли за останні 12 місяців на 6,6% - це найвище значення цього показника за всю історію його вимірювання! Такі дані було опубліковано американським Міністерством праці.

Паралельно з'явилася друга новина — ціни на газ на європейському ринку досягли максимального значення за останні 4−5 років. В перерахунку на прийняті в нас одиниці вимірювання, вони зараз становлять близько 13,5 грн/м3.

Так само стрімко зростають ціни й на інші сировинні товари — від експортованих нами зерна та металів до нафти та вугілля, які ми імпортуємо та від яких прямо залежить рівень наших цін та комунальних тарифів. Світ накрило хвилею інфляції, спричиненої стрімким відновленням світової економіки після ковідної кризи та одночасним "друком" грошей центральними банками розвинених країн.

Світ накрило хвилею інфляції, спричиненої стрімким відновленням світової економіки після ковідної кризи та одночасним "друком" грошей центральними банками розвинених країн

Зрозуміло, що в таких умовах цей друк грошей не зможе нескінченно продовжуватися. Інакше в світі станеться вже повноцінна інфляційна криза, яка накриє всі основні економіки. В певний момент — ймовірно, починаючи з наступного року, але й це поки що не точно, — друк грошей почне зупинятися, а потім будуть підвищені відсоткові ставки. Цей процес може бути стрімким або поступовим, але він неодмінно призведе до завершення звичної нам за останнє десятиріччя ери — ери дешевих грошей у світі.

Для України в цьому криється велика загроза, адже для нас навіть в такому світі гроші є дорогими, і ми одними з перших втрачаємо доступ до фінансування при будь-яких проблемах, а інвестиції до нас взагалі не йдуть. Коли ера дешевих грошей закінчиться, ми ризикуємо залишитися на узбіччі та потрапити в фінансову кризу. Втім, в цій ситуації є й можливість — адже зростання цін на сировину буде певний час підтримувати нашу економіку та давати додаткові ресурси. Якщо цей час не згаяти та успішно провести в ньому реформи — хоча б, наприклад, швидко виконати програму МВФ та отримати не нуль, а два транші за наступні 12 місяців, — ми вийдемо з ери дешевих грошей вже фінансово стійкою країною та не ризикуватимемо отримати кризу. Саме на це зараз і треба спрямувати зусилля в економічній політиці.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі