Як приготувати ризото зі спаржею і горошком
Ідеально підходить як гарнір до кролика та птиці
Готові посмакувати легким літнім ризото? Ділюсь рецептом страви, яку обожнюють італійці.
Інгредієнти:
рис карноролі чи арборіо – 140 г
цибуля шалот – 40 г
біле сухе вино – 40 г
курячий або овочевий бульйон – 500 г
спаржа – 100-160 г
молодий горошок – 100-150 г
олія – 25 г
масло- 25-30 г
пармезан – 60-80 г
сіль – за смаком
свіжі трави – за смаком
Приготування:
На пательні злегка підсмажуємо цибулю шалот до побіління. Додаємо рис прямо в олію з цибулею і також підсмажуємо, помішуючи. Спочатку рис від олії стане прозорим, а згодом трохи побіліє.
В цей момент вливаємо біле вино та випарюємо його.
У кілька прийомів додаємо легкий курячий або овочевий бульйон. Слідкуйте, щоб він обов'язково був гарячим та несолоним. Час від часу перемішуйте дерев'яною ложкою, щоб не порушити структуру рису. В середині він повинен бути злегка сухим. Приблизно в середині готовності додаємо сіль.
Коли рис майже готовий — перевіряємо або коштуючи, або розтираємо між пальцями і бачимо, як зернятко розділяється на 3−4 частини з білою серединкою, — додаємо до ризото нарізану та бланшовану спаржу (можна її навіть трохи підсмажити на вершковому маслі заздалегідь) та молодий сезонний горошок. Чим більше, тим краще — це вже за вашим смаком.
Готуємо страву ще 1-2 хвилини. Додаємо шматочок вершкового масла та пару крапель оливкової олії.
Знімаємо сковорідку або сотейник з вогню. Лише тоді вмішуємо пармезан — бо дно може бути дуже гарячим і сир одразу ж пристане, розшарується і може навіть зіпсувати консистенцію та смак.
Ризото готують так, щоб відразу ж подавати на стіл
Ризото готують так, щоб відразу ж подавати на стіл, тож подумайте про тарілки, або навіть поки готується ризото підготуйте інші страви.
Я люблю додавати в ризото тим'ян або порвати листочки базиліку. Зверху можна додатково посипати сиром і полити оливковою олією.
Страва добре смакує як самостійна або ж як гарнір до білого ніжного м'яса — такого як кролик, курка чи перепілка.
Коментарі