Цунамі інформації може стати скринькою Пандори. Як обрати свій спосіб схуднення

Не ігноруйте аналізи та обстеження

Мабуть, ви не раз чули "ой, та що там ті сучасні лікарі знають, вони лише таблетки знають виписувати", "відстали від життя". Ми всі виросли на поліклініках, дільничних лікарях, багато хто зневірився, комусь не допомогли "таблетки", але з'явився інтернет, інстаграм, а от там вже можна зависнути надовго, читаючи блогерів, експертів, дієтологів і час від часу подумки "прозріваючи": "А, он воно що!", "Точно, оце ж і в мене таке!".

Доля правди в тому, що лікарі у поліклініках не завжди допомагають, є, бо система прийому пацієнта не передбачає глибокого занурення в усі його проблеми із здоров'ям, рекомендації з харчування зводять до одного речення: "обмежити жирне, смажене, солодощі, сіль та алкоголь", ну і комунікабельність лікарів також інколи бажає кращого.

Тому для людини, яка залишилася із своїм "возом" і шукає відповіді на свої запитання, вони "знаходяться" у вигляді інстраграм-експертів, "протоколів" харчування, авторських дієт і самолікування. Нерідко написані вони з використанням наукових термінів, що для людини, далекої від фізіології та патофізіології, може здатися остаточно переконливим.

Колись на звичайних друкарських машинках під копірку передруковувались книжки Джеффа Джарвіса про лікування соками та медом, Пола Брегга про голодування, а також публікації про лікування випареною сечею, шанк-пракшалана (промивання кишечника солоною водою, я таке навіть зробила у 18 років) і багато іншого.

Рекомендації з харчування зводять до одного речення: "обмежити жирне, смажене, солодощі, сіль та алкоголь"

Тепер Україна стала частиною глобалізованого світу, є інтернет, на нас падає цунамі інформації, просто не встигаєш все читати, але для когось це може стати скринькою Пандори.

Вчора у мене була пацієнтка: молода дівчина, яка рік "сидить" на АІП ("аутоімунний протокол" — не підтверджений масштабними дослідженнями метод харчування з багатьма обмеженнями, якого немає у міжнародних рекомендаціях). Каже, що їй виставили діагноз "втома наднирників". Важко уявити, від чого у такої молодої дівчини можуть "втомитися" наднирники, але приймала вона "курсами" по 12−18 різних бадів невідомих виробників, зокрема, з добавками висушеної щитовидної залози та наднирників.

По факту у дівчини є гіпотиреоз, який потребує невідкладного чітко дозованого медикаментозного лікування, залізодефіцитна анемія і хронічний стрес на фоні постійних домашніх конфліктів, що і дає клінічну картину цих станів, яку по-модному називають "втомленими наднирниками": втому, нервову лабільність, поганий сон, депресивний настрій, порушення роботи кишечника, випадіння волосся і масу інших.

Мої приватні повідомлення також яскраві за тематикою. Питають, скільки калорій вживати, щоб схуднути, чи можна вилікувати цукровий діабет 1 типу лише їжею, чи можна 7-річну дитину зі схильністю до надмірної маси тіла перевести на кетодієту, бо мама від такої дієти дуже схудла, і багато інших. І шлють аналізи та обстеження. Часто присилають відео чи статтю і просять "прокоментуйте".

Ми всі себе любимо, ми хочемо для себе найкращого.

І в цій любові робимо акцент, в першу чергу, на їжі (бо вже рух потребує певних зусиль). Але просто капуста та буряк, то не то, хочеться премудрості, сенсації, кокосової олії та "безкалорійних" тістечок на псиліумі, з рослинним молоком та соєвим сиром. Бо лише тоді харчування буде "чистим".

Нам всім потрібні білки, жири та вуглеводи, вітаміни, мінерали та кольорові пігменти рослин — фітонутрієнти

Але часто ми забуваємо, що праця зробила з мавпи людину. Я про те, що ми різні, у кожного з нас свій обмін речовин, різна спадковість, різна реакція на їжу, яка залежить від маси факторів, але одне є універсальне для всіх: нам всім потрібні білки, жири та вуглеводи (повільні, відразу ж пишу, щоб не казали, що чистий цукор закликаю їсти), вітаміни, мінерали та кольорові пігменти рослин — фітонутрієнти.

Здоровим — багато рослинної їжі у сирому та приготовленому вигляді, хворим — у термічно обробленому. У різних пропорціях, у різних режимах харчування, але потрібні всім.

І фізична активність. Вона змінює обмін речовин. Якщо регулярна та правильно підібрана — оптимізує його, спрямовує на шлях активного довголіття. Рухатися потрібно щодня і практично весь час, а не лише "два рази в тиждень ходжу в спортзал" або "записалася на басейн".

Рухатися потрібно щодня і практично весь час, а не лише "два рази в тиждень ходжу в спортзал" або "записалася на басейн"

І робота нервової системи має значення: сон, оточення, реакція на різні події. Все потрібно враховувати.

А ще — не ігнорувати аналізи та обстеження, щоб мати уявлення про стан здоров'я. Бо ніяке палєо чи кето не допоможе, якщо є подагра, а веганство — коли є анемія і синдром подразненого кишечника.

P. S. Сьогодні мене тегнули в одній групі під постом "що вам реально допомогло схуднути? Може дієти, марафон, вправи?" Від коментарів я "прозріла":

"я скинула 22 кг, кого цікавить, пишіть у приват";

"мені допомогла чистка, якщо цікавить, пишіть, разом будемо досягати цілі";

"видалення восьми зубів (навчилася менші порції їсти)";

"маю ідеальне меню здорового харчування, дівчатка, напишіть мені в приват" — і все у тому дусі.

І що думаєте? Десятки відповідей: "Я хочу, мені напишіть!". Від таких постів до "втоми наднирників" і "дірявого кишечника" — один крок.

Варто все ж перевіряти будь-яку інформацію у серйозних наукових виданнях, та спиратися на доказову медицину

Варто все ж перевіряти будь-яку інформацію у серйозних наукових виданнях, та спиратися на evidence-based medicine — доказову медицину.

Вона, до речі, не відкидає багато чого, що люди використовували протягом століть, а часто дає підтвердження ефективності і навіть відкриває нові корисні властивості. Проте це стосується не всього.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі