На пательні потрібно не смажити, а тушкувати. Тоді буде користь від їжі
Перлелью можна на обід, сніданок і вечерю
Хто був у Іспанії, швидше за все, їв паелью - гарячу страву на великій сковорідці з рисом, морепродуктами і шафраном. Паелью не можна відкладати на потім, її потрібно з'їсти відразу, так кажуть фахівці з приготування паельї.
Це зараз паелья така модно-туристична, а колись була звичною стравою рибалок, яких називали пескаторес.
Понад 100 років тому паелью стали готувати щонеділі у валенсійських сім'ях, а потім і по всій Іспанії.
Іспанці не далеко втекли від італійців: такі ж гамірні, тому можна лише уявити, як вони готували (і готують) ту свою недільну паелью. Вважається, що має готувати хтось один, а всі дружно йому радити, а потім всі разом з таким же шумом їсти.
Слово паелья походить від латинського patella - пательня. Люди готували їжу на пательнях з незапам'ятних часів.
В українських міфах є навіть згадки про пательню-оберіг, яка може вберегти від нечистої сили.
Сьогодні неділя, саме час приготувати перлелью. Назву я придумала сама. Перлелья нагадує іспанську паелью, але замість рису - наша рідна перловка.
Перлелья нагадує іспанську паелью, але замість рису - наша рідна перловка
Як готувати?
Дуже просто: все змішуєте докупи і томите під кришкою хвилин 5.
У якості білка - м'яка, добре проварена квасоля і гриби (у мене ерінги) і багато різних овочів: цибулі, шматочків гарбуза, перцю (в мене заморожений).
Тушкую цибулю на слабкому вогні під кришкою, додаю гриби, овочі. Згодом вже приготовані перловку і квасолю.
У кінці додаю паприку, мелені у порошок сухі пряні трави (розмарин, тим'ян, базилік) та зелень.
В мене сковорідка, яка не потребує жиру, з товстим дном, але трохи олії я додала, бо жир знижує глікемічний індекс, допомагає засвоюватися жиророзчинним вітамінам і сприяє насиченню.
Виходить смачна з низьким глікемічним індексом (для того не перетушковуйте овочі), збалансована за принципом тарілки здорового харчування, страва.
До неї - салат із сирого бурячка, сирої та квашеної капусти, зелені, часнику і йогурту.
Можна на обід, сніданок і вечерю.
Якщо від квасолі та капусти здувається живіт, додавайте їх у малій кількості.
Пательня об'єднує світ. Вона кругла, як Земля, Сонце. Як би нас не закликали зож-дієтологи "викиньте сковорідку!" можете її залишити.
Треба не викидати, а правильно готувати: не смажити, а тушкувати на слабкому вогні під кришкою. Тоді буде і радість від їжі, і користь.
Коментарі