На пательні потрібно не смажити, а тушкувати. Тоді буде користь від їжі

Перлелью можна на обід, сніданок і вечерю

Хто був у Іспанії, швидше за все, їв паелью - гарячу страву на великій сковорідці з рисом, морепродуктами і шафраном. Паелью не можна відкладати на потім, її потрібно з'їсти відразу, так кажуть фахівці з приготування паельї.

Це зараз паелья така модно-туристична, а колись була звичною стравою рибалок, яких називали пескаторес.

Понад 100 років тому паелью стали готувати щонеділі у валенсійських сім'ях, а потім і по всій Іспанії.

Іспанці не далеко втекли від італійців: такі ж гамірні, тому можна лише уявити, як вони готували (і готують) ту свою недільну паелью. Вважається, що має готувати хтось один, а всі дружно йому радити, а потім всі разом з таким же шумом їсти.

Слово паелья походить від латинського patella - пательня. Люди готували їжу на пательнях з незапам'ятних часів.

В українських міфах є навіть згадки про пательню-оберіг, яка може вберегти від нечистої сили.

Сьогодні неділя, саме час приготувати перлелью. Назву я придумала сама. Перлелья нагадує іспанську паелью, але замість рису - наша рідна перловка.

Перлелья нагадує іспанську паелью, але замість рису - наша рідна перловка

Як готувати?

Дуже просто: все змішуєте докупи і томите під кришкою хвилин 5.

У якості білка - м'яка, добре проварена квасоля і гриби (у мене ерінги) і багато різних овочів: цибулі, шматочків гарбуза, перцю (в мене заморожений).

Тушкую цибулю на слабкому вогні під кришкою, додаю гриби, овочі. Згодом вже приготовані перловку і квасолю.

У кінці додаю паприку, мелені у порошок сухі пряні трави (розмарин, тим'ян, базилік) та зелень.

В мене сковорідка, яка не потребує жиру, з товстим дном, але трохи олії я додала, бо жир знижує глікемічний індекс, допомагає засвоюватися жиророзчинним вітамінам і сприяє насиченню.

Виходить смачна з низьким глікемічним індексом (для того не перетушковуйте овочі), збалансована за принципом тарілки здорового харчування, страва.

До неї - салат із сирого бурячка, сирої та квашеної капусти, зелені, часнику і йогурту.

Можна на обід, сніданок і вечерю.

Якщо від квасолі та капусти здувається живіт, додавайте їх у малій кількості.

Пательня об'єднує світ. Вона кругла, як Земля, Сонце. Як би нас не закликали зож-дієтологи "викиньте сковорідку!" можете її залишити.

Треба не викидати, а правильно готувати: не смажити, а тушкувати на слабкому вогні під кришкою. Тоді буде і радість від їжі, і користь.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Наші автори
Дмитро Ярош Командувач Української добровольчої армії
Віктор Лещинський Президент Національного експертно-будівельного альянсу України
Олег Романчук Публіцист
Володимир Ярославський Шеф і керуючий партнер ресторану "Lucky"
Ольга Айвазовська Голова громадянської мережі "Опора"