Роман Кулик
Офіцер ЗСУ, співзасновник освітнього проекту "Експертний корпус"
02.01.2021
1

Між торішнім і свіжим новорічним зверненням Зеленського є суттєва різниця

Самовпевненості непомітно

Щодо новорічного звернення президента Зеленського.

Навряд діти в'їхали хоч щось, окрім теми про "супер усе". Але взагалі дивно, що президент у новорічному зверненні до всієї країни говорить із дітьми і каже "аби й ви зрозуміли". Це все креативно, ага, але ніби глядачі якісь дурачки.

Уперше за роки війни бюджет на Міноборони урізали

Про зростання оборонного бюджету - формально ніби так, але вперше за роки війни бюджет на конкретно Міноборони урізали.

Про перемир'я на фронті - вибирали дуже обтічні фрази, але і самі доганяють, що перемир'я це умовне. Про обстріли й говорити нічого, постійно були й останні кілька місяців навалом.

Перехід на російську у зверненні до жителів окупованих росіянами територій - нелогічна дурниця

Перехід на російську у зверненні до жителів окупованих росіянами територій - нелогічна дурниця. Ніби українців там не розуміють державної, а лише мову окупаційної адміністрації.

"На жаль, так стається, що декого з них Бог забирає до себе на небо", - ну тобто до цього він розказує дітям про дороги, відсотки для бізнесу, мости, корвети, літаки (що вони теж смутно розуміють), а коли переходить до війни - то "так стається, Бог забирає", а не ворог.

Місце для згадки РФ знайшлось лише у блоці "повернення українців" у контексті Шумкова, у фразі "з російських в'язниць". Що іронічно, бо в Сашка просто збіг термін і консул вивіз його до кордону. ОПУ там ніяк не приклалась, про що Шумков і згадав у першому ж своєму відеозверненні.

Згадати Жванецького, але не авіакатастрофу АН-26 - гиденько

Згадати Жванецького, але не авіакатастрофу АН-26 - гиденько.

"Мир буде, він уже близько" - пригадалось маніпулятивне відео ОПУ "За крок до миру" під час перших розведень. Йому вже більше року, якщо що.

Загалом відчувається, що він уже не в своїй тарілці. Минулорічного нахабства і самовпевненості непомітно.

Торішнє звернення багато хто вже встиг забути. А там була тотальна "какая разніца" по всіх напрямках - мові, вірі, ідентичності, ідеології, союзниках. Ніякої армії, тільки всілякі кварталівські дурниці.

Натомість, у цьогорічному зверненні у спічрайтерів Зеленського "знайшлось місце" для довгого опису дітям захисників та їх ролі для держави, згадки Віталія Марківа, зазначення Польщі, Великої Британії, Литви та Штатів як партнерів і союзників, опису заслуг ОПУ в оборонці.

При чому людина, яка не розбирається, дійсно може вразитись списку останнього пункту, хоча значна їх частина - або інерція, або достатньо сумнівні досягнення (контракти з Великою Британією і Туреччиною - безперечно в плюс, хоча про "будівництво корветів" із останньою - рано говорити; контракт із "Антоновим" на фоні зміни керівництва та в останні дні грудня - теж викликає питання, etc).

Різниця у зверненні 2019 і 2020 року очевидна. Думаю, на це є три причини:

Перша: просто нічим іншим особливо немає чим хвалитись. Тому у ролику і спортсмени, й діти, і все на світі. В оборонці вийшло кілька інформприводів - всунули і їх.

Тиск із боку опозиції та реакція соцмереж на дії Офісу президента та "Слуг народу" впливає на порядок денний

Друга: та частина державних службовців, яка лишилась в уряді, працює над окремими напрямками і дає результат. Їх здобутки теж пішли в це звернення. Називайте це deep state, неважливо, але цей майже нікому непомітний фактор впливу є.

І третя, найбільш видима: тиск із боку опозиції та реакція соцмереж на дії ОПУ та "Слуг народу" все-таки теж впливає на порядок денний. Тому Зеленський може і пробує іронізувати ("після когось пости, а після когось - мости"), але він очевидно заморочується цим. Що і відображається у зміні тональності звернення президента 2020.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі