Яким має бути здоровий сніданок

Прийшов час переходити на інший рівень

Якщо ви помітили, то я часто виставляю на своїй сторінці в фейсбук фото сніданків. Не тому, що я їм сосиски і чіпси на обіди та вечері, просто обідів у мене і справді часто немає. А нерідко, коли повертаюся з роботи додому, голоднюща така, що вистачає сил лише швидко-прешвидко натесати капусти, сирої моркви і буряка, кинути зелені (все миється заздалегідь, бо, як не помиєте, то буде лише капуста, всьо строго), і додати щось білкове — або оселедець, або мариновану в яблучному оцті з цибулею скумбрію, або шматочки сиру, або шматок курки, вареної або гриль. Може бути мандаринка. А може і не бути.

Тому цих фоток і немає, бо фотографії вимагають зосередженості, а яка тут може бути зосередженість.

Інше діло — ранок.

Прокинулась, випила водички, кави, порухалась і роблю сніданок.

Він завжди, переважно, зелений. Тобто завжди є салат із йогуртом, горіхами, зеленню, бальзамічним або іншим, оцтом, і щось білкове — або яєшня-скрамбл, або щось із сиру. І завжди кава і ягоди. Ще буває чорний-пречорний (99%), шоколад, ти його в рот, а він — назад, бо дуже гіркий.

Салат із йогуртом, горіхами, зеленню, бальзамічним або іншим, оцтом, і щось білкове — або яєшня-скрамбл, або щось із сиру. І завжди кава і ягоди

Тобто "трави" у моєму раціоні багато. І багато кольорів. І ягід. І горіхів.

Наївшись такого, я потім, як той рожевий заєць із реклами батарейок, "стрибаю" весь день у справах. І мені нерідко пишуть люди і питають — як "таке" можна їсти? Де сирники? Де вареники? Деруни? Голубці? І інша "нормальна" їжа?

Ну, по-перше, начистоту. Якби я топтала вареники і деруни, вже була б як дводверний холодильник. І що б ви тоді сказали, га? "Дієтолог", — хіхікали б.

По-друге, мені хоч і 18 років, але з декількома плюсами, тому вся ця "трава" і ягоди вже працює. Бо ресурси здоров'я без підтримки можна юзати лише в ранній юності, а потім вже стрьомно грати в таку рулєтку.

По-третє, я би хотіла не підвести нікого, хто мені вірить та довіряє, тому бути в хорошому здоров'ї і гарному вигляді — то вже справа честі.

Давайте повернемось до "зелепухи". Дивіться, якщо ви звикли до дерунів та солодкої молочної рисової каші на сніданок, але вже чорним по білому лабораторія надрукувала, що холестерин високий, цукор підвищений, є проблеми з печінковими ферментами, гормонами, стрибає тиск, болять коліна, спите пару годин і то як у фільмі жахів, а із фізичних вправ робите лише "мєдлєнний поворот голови вправо і влєво", то життя ставить питання ребром: живеш далі чи всьо?

І от ми дійшли до головного.

Для тих, хто хоче жити далі, треба, і чим раніше, їсти те, що, як кажуть вчені, запобігає, не допускає, сприяє ремонту і захищає. Тобто зелене, кольорове, те, що капуста, листя, горіхи, часник, калина, буряк, фіолетове, гостре і не солодке.

Кому не можна такого? Тому, у кого щось болить, щось у системі травлення відійшло від норми і така їжа викликає дискомфорт і погіршення. Таким людям тимчасово (!) треба більше ніжного, легкозасвоюваного, трохи навіть прісного. І все одно, нехай у мінімальній кількості, але включати ніжну зелень, не кислі ягоди і тому подібне. А потім поступово виходити за "рамки", тобто розширювати раціон.

Зараз, особливо зараз, в час зміни парадигми життя, коли у світі карантин, ковід, невідомість, а то й страх — прийшов час переходити на інший рівень. Життя таке.

Більше руху — більше сил, здоровіші м'язи, здоровіший організм

В цьому новому житті доведеться порухатися. У прямому сенсі. Більше руху — більше сил, здоровіші м'язи, здоровіший організм.

Людина з ожирінням — то, може, і бодіпозитив у молодості, але великий здоров'янегатив у старшому віці. Не в старості, бо до неї, як правило, не доживають.

Пам'ятаєте Хому у гоголівському "Вії", який малював навколо себе коло від нечистої сили?

Приблизно таке уявне коло треба намалювати і нам, відмежувавшись від відверто шкідливих продуктів, які роблять нас неповороткими, наповненими болями і хворобами. І для початку почати їсти зелені салати на сніданок.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі