Після Covid-19 люди часто втрачають здатність чітко мислити і запам'ятовувати

Це ймовірно виникає через брак кисню у мозку

Ви відчуваєте, що вам складно чітко мислити, забуваєте важливі та не дуже речі майже одразу, як їх пригадали? Завдання, яке займало колись 10 хвилин часу, виконуєте тепер щонайменше годину чи більше? Якщо впізнали себе, скоріше за все, ви маєте ментальну втому з сукупністю симптомів, які часто називають "brain fog", буквально "туман в голові". В контексті пандемії цей умовний стан втоми, забудькуватості та неможливості сконцентруватися та чітко мислити почав фігурувати частіше серед людей, які перехворіли на Covid-19. Що це таке?

"Brain fog" — загальний термін для сукупності симптомів, що впливають на когнітивні процеси. Сам по собі він не є медичним станом чи технічно не визначає окремий діагноз, а скоріше виникає як спільна риса інших станів чи хвороб. Що відчуває людина в цей час? Здебільшого проблеми із запам'ятовуванням і пригадуванням інформації, концентрацією, складність мислити швидко та чітко, відчуттям втоми, яке довго не зникає, що також може доповнюватися головним болем, проблемами зі сном та підвищенням занепокоєння.

Наразі лікарі та науковці використовують "brain fog" здебільшого для опису неврологічних симптомів, які виникають внаслідок хвороби на Covid-19.

Лікарі та науковці використовують "brain fog" здебільшого для опису неврологічних симптомів, які виникають внаслідок хвороби на Covid-19

Хоча з'явитися "туман в голові" може й через інші причини, як-от хронічний стрес, синдром хронічної втоми, порушення сну, побічну дію деяких ліків, настання менопаузи, чи як наслідок алергії, травми голови, проблем з щитоподібною залозою, на ранніх стадіях розсіяного склерозу, через тривожність та депресію або ж як наслідок лікування раку. Отже, причин є дуже багато.

Щодо Covid-19. З'являється все більше свідчень про те, що нездатність нормально думати та запам'ятовувати інформацію, брак сил і постійна втома може тривати ще кілька місяців після одужання. Тож зараз говорять про такий термін як "Covid-19 long-halers". Йдеться про людей, які вже одужали від хвороби, утім ще протягом кількох місяців мають сукупність симптомів, які підпадають під опис "brain fog".

Дуже складно визначити, яка це кількість людей наразі. Дані з наявних досліджень вказують, що приблизно 50-80% людей мають схожі симптоми протягом трьох місяців після хвороби на Covid-19.

50-80% людей переживають "brain fog" протягом трьох місяців після хвороби на Covid-19

Ці дані умовні, адже здебільшого статистику збирають щодо госпіталізованих пацієнтів. З легким перебігом Covid-19 велика частина людей залишається вдома на самоізоляції, тож їхній стан та відповідно симптоми складно зафіксувати. Тож скоріше ці дані неповні, а людей, які переживають "brain fog" як наслідок Covid-19 ще більше.

До речі, люди, які одужали від хвороби SARS, яку викликав родич нинішнього вірусу SARS-CoV, також повідомляли про довготривалі наслідки, пов'язані з хронічною втомою та навіть появою психічних розладів протягом тривалого часу після одужання.

Чому це відбувається саме після Covid-19? Достеменно причина цього невідома. Поки вважають, що поява "brain fog" та інших когнітивних наслідків після хвороби спричинені, ймовірно, особливостями імунної відповіді на вірус, або через брак кисню, який доходить до мозку, чи причиною може бути аутоімунний стан, при якому організм виробляє антитіла, які атакують мозок. Можливо, вони всі тим чи іншим чином мають на це вплив. Наразі це досліджують.

Як допомогти мозку "прийти до тями", якщо відчуваєте ментальну втому?

- Попіклуйтеся про повноцінне відновлення після розумового навантаження.

Коли ми відчуваємо фізичну втому, ми розуміємо, що треба відпочити. Утім, вловити сигнали мозку про втому може бути складніше, тому люди схильні продовжувати працювати далі та ще більше навантажувати свій когнітивний ресурс. Що більше так робити, то збільшуватиметься ймовірність, що ви відчуватимете "туман в голові", тобто зниження концентрації уваги та продуктивності частіше. Пам'ятайте, що мозку також потрібне відновлення та відпочинок, як і нашому тілу.

Мозку також потрібне відновлення та відпочинок, як і нашому тілу

- Контролюйте стрес.

Стрес — це відповідь організму на раптові зміни довкола, коли він вирішує, що щось загрожує безпеці чи комфорту. Наш мозок працює як своєрідний менеджер стресу. Його підкоркові структури та наша свідомість посилають сигнали про небезпеку в гіпоталамус. Це невеличка частина мозку, що контролює гормональні, біохімічні й деякі поведінкові процеси в тілі. Він запускає виділення гормонів адреналіну та кортизолу, що активує симпатичну ланку автономної нервової системи. Вся ця ланка подій і викликає кінцеву реакцію, відому як "бий або тікай".

Коли стрес стає хронічним, мозок залишається в такому захисному режимі постійно та не отримує повідомлення про "вимкнення" продукування адреналіну та кортизолу. Як результат — відбуваються фізіологічні зміни, які підвищують ризики появи хронічних хвороб, порушується сон, настає втома, зокрема, з'являється ось цей туман у голові — складно концентруватися, забуваються різні речі, розум не чіткий.

Що робити? Потрібно розірвати цей каскад продукування гормонів, які викликають такий стан. Зробити це можна, усвідомивши причину, багато роботи, стрес через невизначеність чи проблеми у стосунках та прибрати цей тригер зі свого життя. Також помічними будуть достатня кількість сну та відпочинку, фізичної активності та повноцінне харчування. Без них нікуди.

- Налаштуйте свій режим сну.

Якісний та повноцінний сон — запорука відновлення організму, а також зміцнення імунної та ендокринної систем. Уві сні з'являються нові нейронні зв'язки та зміцнюється нейронна мережа, а це потрібно для формування пам'яті. Важко залишатися адекватними, думати чітко і швидко та гарно запам'ятовувати інформацію, якщо лягати й вставати кожного разу в різний час, чи працювати позмінно, чи довго засинати, або прокидатися серед ночі.

У дорослої людини сон має тривати 7-9 годин, а починатися і закінчуватися в один і той самий час

Як покращити якість сну? В ідеалі, у дорослої людини сон має тривати 7-9 годин, а починатися і закінчуватися в один і той самий час. Також важливо заздалегідь подбати про комфортну постіль, легкий одяг з натуральних тканин, прохолодне і провітрене приміщення, щільно зашторені вікна та цілковиту тишу.

Якщо маєте розлади сну, важливо визначити їхню причину та її усунути. Хронічний брак сну вкрай шкідливий, зокрема, й для когнітивних навичок.

- Будьте фізично активні.

Це звучить банально, але жодну тему про здоров'я не обходить рух та активність. Просте пояснення цьому таке: якщо ви будете малорухливі, це негативно впливатиме на кровообіг, тож мозок не отримуватиме досить кисню, який необхідний для нормального мисленнєвого процесу, зокрема й запам'ятовування.

Рух сприяє виживанню нейронів і встановленню між ними зв'язків, тож підтримує нейропластичність.

Зокрема, коли ми займаємося фізичною активністю в мозку виділяються ендорфіни — нейромедіатори, з якими пов'язано знеболення та відчуття ейфорії. Тож від занять спортом для мозку є подвійна користь.

- Робіть регулярно протягом дня перерви від будь-яких занять.

Робіть регулярно протягом дня перерви від будь-яких занять

Можна зробити наступне: встановити нагадування рівноцінно протягом дня так, щоб ви могли відпочити від будь-якої діяльності 5 хвилин 5 разів на день. Ці 5 хвилин варто буквально робити "нічого" — не читати, не слухати музику, подкаст чи скролити стрічку новин. Спробуйте вийти на вулицю, просто подихати повітрям чи подивитися на дерева. Це такий своєрідний спосіб перезавантаження мозку.

- Навчайте мозок новому.

Це спонукає мозок виробляти норадреналін — нейромедіатор, який викликає збудження. Новий маршрут додому, нові підходи у виконанні рутинного завдання, прослуховування незвичної для вас музики під час прогулянки чи роботи, приготування нових страв — ці дії можуть викликати радість від навчання новому, завдяки тому самому виділенню норадреналіну.

- Їжте повноцінну та корисну їжу.

В раціоні обов'язково мають бути фрукти, овочі, продукти з цільного зерна, макаронні вироби, бобові, горіхи та насіння, а також рослинні олії, жирна риба - оселедець, скумбрія, птиця та молочні продукти. Зменште споживання тваринних жирів та червоного м'яса. Не пропускайте прийомів їжі, але не переїдайте. Такий раціон допоможе підтримувати нормальну діяльність мозку.

В раціоні обов'язково мають бути фрукти, овочі, продукти з цільного зерна, макаронні вироби, бобові, горіхи та насіння, а також рослинні олії, жирна риба, птиця та молочні продукти

Пам'ятайте, що ці забудькуватість та "туман" самі по собі можуть не минути, якщо продовжувати нехтувати сном чи постійно стресувати. Водночас часом ці симптоми можуть свідчити про серйознішу проблему зі здоров'ям.

Важливо звернутися до лікаря, якщо:

- ви відчуваєте "туман в голові" вже протягом кількох місяців, але повноцінний сон, відпочинок та відсутність стресу нічого не змінюють;

- ці симптоми супроводжує якийсь новий біль чи втрата балансу та координації;

- ви не пам'ятаєте розмов, які відбулися нещодавно, хоча ваші співрозмовники стверджують, що ви були абсолютно адекватні;

- ці симптоми спонукають вас до вчинення серйозних помилок.

Ми звикли перейматися здоров'ям, коли маємо відчутні фізичні симптоми. Натомість сигнали мозку — як той самий "туман в голові" схильні ігнорувати та очікувати, коли все саме мине. Здоровий підхід до самопочуття і здоров'я не виключає жодну ланку, а особливо таку важливу в житті як мозок. Тож обов'язково про нього піклуйтеся також.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі