Мертвим вручати нагороди простіше. Вони не влаштують демарш

В Україні треба перезапустити систему державних нагород. Зараз це совітське відлуння. Моторошно і соромно

Президент Володимир Зеленський присвоїв звання Героя України музикантові Андрію Кузьменку. 2 лютого 2015-го той розбився в автомобільній аварії. "Кузьма був справжнім захисником України. Піснею зцілював душу, словом — заряджав на боротьбу за сильну, квітучу та непереможну Україну", — наголосив Зеленський.

Є держава – мають бути державні відзнаки. Але з системою нагород у нас біда. Це треба визнати.

Україна потребує перезапуску всієї совітцької системи нагород. Давайте казати чесно, що в нас це власна версія Героя Радянського Союзу із зіркою і усім щастям. Маємо забути назавжди про звання народного й заслуженого артиста. Це дискредитує державу. Ми вважаємо себе незалежною державою, а система лишається відгуком совітських часів. Є проблема з неймінгом. У нас є мери, які не мери, а міські голови. Є губернатори і нема губерній. Назви є дуже важливими. Людина, яка живе на вулиці Петлюри розповідає зовсім іншу історію держави своїм дітям, ніж та, яка живе на вулиці Комінтерну. Маємо перейти до власних назв.

Історія з Кузьмою дуже дивна з точки зору держави і громадськості. Але вона ясна і зрозуміла з точки зору моєї професійної. Дивимося, хто має рейтинг, кого люблять і поважають? Кузьма. Давайте щось гарне йому зробимо. А з мертвими набагато простіше, ніж із живими – вони нічого не відповідають. Йому даєш Героя, а він не може не взяти чи влаштувати демарш. Ця вся історія для рейтингу президента. Але є ті, які заслуговують Героя більше. Тим паче йде війна. Наші воїни вчиняють героїчні вчинки. Багато хто з них гине. Де у нас стела героїв війни, де всі імена людей, яких втратили в ці роки? Де їхні нагороди? Це несправедливо.

Наші воїни вчиняють героїчні вчинки. Багато хто з них гине. Де у нас стела героїв війни, де всі імена людей, яких втратили в ці роки? Де їхні нагороди? Це несправедливо

Якщо подивитися на список Героїв України стає моторошно і соромно. Особливо це полюбляв робити Янукович, який був типовим совком. У звичній совковій манері "за заслуги перед родиной и в связи з 60-летием". Як казали в часи Брежнєва. Таким чином нагороди знецінюються. Якщо роздати їх всім, то яка цінність? Треба перезапустити з нуля все. Сьогодні з усіх нагород найбільш вагома Народний Герой України. Це не про чиїсь інтереси. Тут голосували люди.

Олексій Ковжун, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі