Національну легенду треба обирати не в Офісі президента

Має бути механізм відкликання премій. Перед труною зрадника не можуть нести відзнаку Герой України

Круто, що з'явилася нагорода Національна легенда. Це у поважних "Греммі" чи "Оскар" називається терміном "досягнення життя".

Але національну легенду має визначати нація. Оскільки нація не може взяти у цьому участь, то це мають робити її представники - моральні авторитети. На сьогоднішній день ми просто дізналися, що така премія є і комусь її дали.

Добре, Софія Ротару з нами давно. Але вона під час війни співала в Росії і взагалі не відзначилася своєю громадянською позицією. Національна легенда – це щось серйозне. Я на цьому місці бачу Леся Подерв'янського, якого називають пророком.

Премія має не призначати людей легендами, а підтверджувати національне визнання цих людей

Хто визначав людей, які обирають легенду? Топ-5 Офісу президента? Так не має бути. Є журі і кіноакадемії, усі знають їхніх членів. І ті люди обирають кандидатів на канську пальмову гілку чи "Оскар". Це не викликає запитань. Премія має не призначати людей легендами, а підтверджувати національне визнання цих людей. Має бути прозора історія, публічне обговорення. Обирати повинна нація, а не якісь хмирі з Банкової.

Колись Beatles вручили Орден Британської імперії. Із ним усе просто – це об'єм іноземної валюти, яку вони згенерували. Це не залежить від громадянської позиції чи того, чим людина займається. Принесла країні фінансову користь – ось медаль. Людина може бути гадом і зрадником, але вона згенерувала прибуток державі. А визнання мають бути зворотніми – щоб людина знала, що воно не є пожиттєвим. Їх треба підтверджувати протягом життя. Бо якщо нашою легендою стає Ротару, то хто тоді ми? Моральні авторитети мають провести аудит.

Ляпи на кшталт "Кіркоров – заслужений артист України" нівелюють ці звання

Має бути механізм відкликання премій. Якщо людину визнали героєм, а потім вона стала зрадником, то не можуть їй перед труною нести відзнаку Герой України. Ляпи на кшталт "Кіркоров – заслужений артист України" нівелюють ці звання. Це такий собі клубний значок. І клуб цей не дуже престижний. Монатіку дали звання заслуженого артиста. Комфортно йому бути в одній когорті з Кіркоровим? Не думаю.

Якщо повернутися в історію, то народні і заслужені артисти – це була тарифна сітка. Держава була єдиним замовником. Алла Пугачова, яка є народним артистом СРСР, отримує гонорар у 25 разів більший, ніж народний артист Республіки Україна Назарій Яремчук. Це колгосп. Зараз це нічого не означає, бо гонорар артисту платимо ми, купуючи квитки і слухаючи їхню музику у додатках. Історія з Героєм України – це така ж калька. Вийшли з радянської шинелі, то тепер давайте у нас буде свій герой.

На початку російсько-української війни волонтери і військові отримували звання Народний Герой. Його присудження вирішували не в кабінетах, а в бойовій тусовці – серед добровольців, волонтерів, військових. Це по-справжньому.

Олексій Ковжун, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі