Зайва вага повертається, якою б не була дієта

Глянцеві стандарти краси не мають нічого спільного з реальністю

Сьогодні Міжнародний день без дієт. Його мета — поширення ідеї прийняття різноманітних форм і властивостей тіла. Не існує якихось стандартів, як ми всі повинні виглядати. Спроби слідувати фізичним ідеалам з кіно чи обкладинок журналів дуже часто ведуть у зовсім інший бік — до фізичного, емоційного виснаження та втрати здоров'я. Адже глянцеві стандарти краси не мають нічого спільного з реальністю.

Існує безліч різновидів дієт і програм схуднення. Найбільш небезпечні ті, що заохочують до екстремальних методів втрати ваги — як-то тиждень їсти лише яблука. Ідея дієти приваблива тим, що за короткий проміжок часу нібито можна досягти омріяних форм тіла. Перетерпіли пару тижнів чи місяців — і все, можна повертатися до колишнього способу життя, але у вигляді "красуні" чи "красунчика". Але це так не працює. Якою б не була дієта, вага зазвичай повертається.

Ті, хто завершують програми схуднення, втрачають близько 10% своєї маси тіла лише для того, щоб відновити дві третини протягом року, і майже всю втрачену вагу протягом п'яти років.

Ті, хто завершують програми схуднення, втрачають близько 10% своєї маси тіла лише для того, щоб відновити дві третини протягом року, і майже всю втрачену вагу протягом п'яти років

Водночас дієти можуть бути дуже небезпечними. Як дуже популярні марафони схуднення — тиждень-два інтенсивного схуднення завдяки суворій дієті і тренуванням.

- Зокрема, тривала сувора дієта призводить до браку мікроелементів. Нам потрібні калій, кальцій, залізо, цинк, марганець, селен та багато інших мікроелементів, які можна спожити лише із повноцінного різноманітного раціону.

- Майже кожна четверта людина, що регулярно сидить на дієтах з добовим споживанням калорій 800, чи втрачає-набирає вагу, розвиває згодом камені в жовчному.

- Збільшення ризику передчасної смерті та смерті через серцево-судинні хвороби — один із можливих наслідків коливання ваги в середньому віці.

Однак, це не означає, що людині, котра має надмірну вагу потрібно просто змиритися та припинити прагнути здорової ваги, збалансованого харчування й фізичної активності. Особливо, якщо ожиріння спричиняє дискомфорт та сприяє розвитку проблем зі здоров'ям. Якщо ви переконані, що у вас зайва вага та хочете повернутися до своєї здорової маси тіла — вам стануть у пригоді ці поради:

- Щоб оцінити, чи все гаразд із вагою, слід спиратися на індекс маси тіла і співвідношення талії до стегон. Сама по собі вага не є достатнім орієнтиром. Здоровий індекс маси тіла — співвідношення ваги до квадрата зросту — коливається від 18,5 до 24,9. Досить багато людей мають насправді здорову вагу, але вважають себе "жирними" (жінки) чи "дрищами" (чоловіки) і прагнуть свою вагу змінити, хоча особливої потреби немає.

Щоб оцінити, чи все гаразд із вагою, слід спиратися на індекс маси тіла і співвідношення талії до стегон

Надмірна вага визначається ІМТ 25-29,5. Ожиріння має три ступені, і починається із ІМТ 30 та більше. ІМТ, менший за 18,5, є замалий.

Приклад: Вага = 68 кг, зріст = 165 см (1,65 м)


Розрахунок: 68 ÷ (1,65 у квадраті)= 24.98

Дуже важливо не плутати здорову вагу з нав'язаними стандартами краси.

- Перш ніж вирішувати худнути, важливо зрозуміти, звідки береться зайва вага. Причини можуть полягати у традиціях харчування у сім'ї, через порушення сну, гормональне здоров'я, генетика, психічні розлади, незбалансоване харчування, відсутність фізичної активності.

Зазвичай їхнє усунення і є тим ключем, який нормалізує вагу тіла. Водночас жодна дієта не допоможе досягти тривалого результату, якщо першопричина надмірної ваги залишиться.

- Якщо ви зважилися худнути, вам потрібно скласти детальний план дій. До цього плану має входити лікар, група підтримки з людей, які навколо, розумні фізичні навантаження, і, звісно, інший раціон. Але зауважте, що зміни до харчування вам мають запропонувати дієтолог чи санолог, а не відомий блогер в інстаграмі.

Зміни до харчування вам мають запропонувати дієтолог чи санолог, а не відомий блогер в інстаграмі

Нормалізація ваги — це дуже великий, комплексний та серйозний процес, до якого можуть знадобитися різні фахівці.

Приймати себе таким, який ви є — це також означає любити себе та піклуватися. Здорове, збалансоване харчування, без виснажливих дієт та переїдань, це один із найкращих способів дбати про себе.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі