Як правильно підібрати засоби по догляду за волоссям

Потребує такого ж підходу, як вибір медикаментів або косметики

Ми часто не отримуємо бажаного ефекту від засобів для волосся. Відчуваємо дискомфорт на шкірі голови і волоссі. Основна причина - неправильний підбір.

Реклама впливає на нас магічно. Клюємо на "діамантовий блиск", уявляючи на собі зачіску голлівудської актриси. Хоч цей засіб може не підходити вашому типу волосся. Воно потребує такого ж підходу, як вибір медикаментів або косметики. Шкіра голови має потові залози, пори. Її потрібно очищувати, зволожувати й живити.

Як часто мити голову

Відповідь дерматологів: так часто, як вам потрібно. Можна це робити щодня.

Нормально мити голову раз на два-три дні. Рідше - не рекомендують. Адже на волоссі осідає побутовий та пил з вулиці, смог від транспорту. Змішується з потом, шкірним жиром.

Нормально мити голову раз на два-три дні. Рідше - не рекомендують

Іноді люди скаржаться на сухість шкіри голови, тому стараються мити рідше. Та це погано впливає на волосся, посилює проблему посічених кінчиків. Потрібно правильно підібрати засіб.

Почати треба з визначення типу шкіри голови. Він часто збігається з типом шкіри обличчя. Якщо схильна до сухості, тонка, такою ж буде і шкіра голови. Має жирний блиск та розширені пори, то й волосся жирнітиме швидше.

Є три типи шампунів: для нормального волосся, для схильного до жирності, і для схильного до сухості. Четвертий - для об'єму, він зачіпає швидше питання естетики.

Волосся буває натуральним, пофарбованим, освітленим, з хімічною завивкою. Залежно від цього - вибираємо кондиціонери та маски.

Стандартний набір догляду за волоссям: шампунь, який підходить для шкіри голови. І маска, кондиціонер і термозахисний спрей, якщо користуєтеся феном, плойкою, праскою.

Для довгого волосся варто мати два шампуні - один для шкіри голови, другий для волосся

Для довгого волосся варто мати два шампуні - один для шкіри голови, другий для волосся. На корені наносимо за типом шкіри, на довжину - за типом волосся.

Якщо волосся коротке, то в першу чергу орієнтуємося на потреби шкіри.

Як підібрати засіб

Шампунь - відкриває кутикулу, щоб вимити пил, бруд, продукти стайлінгу, очистити шкіру голови. Бальзам-ополіскувач або кондиціонер закривають кутикулу. Кондиціонер до того ж надає волоссю блиску.

Мити голову шампунем треба двічі. По довжині волосся знімаємо піну, довге волосся не тремо, а промиваємо від коріння до кінчиків м'якими масажними рухами. Віджимаємо воду з волосся рушником і наносимо маску або кондиціонер.

Волосся складається з амінокислот. У кожному бренді є свій набір цих речовин. Тому можна експериментувати і дивитися, що краще спрацює.

Для натурального волосся і непроблемної шкіри можна брати один шампунь - для нормального волосся.

Для тонкого волосся рекомендовані засоби без обтяження. Підійде шампунь без силікону і кондиціонер для об'єму. Такі збільшують волосся в діаметрі.

Для жирного - потрібен кондиціонер для нормального або позбавленого об'єму волосся, чи для додання блиску. У ньому не буде великої кількості поживних компонентів.

Якщо волосся пофарбоване в темні відтінки - підійде шампунь для фарбованого волосся без поживного комплексу. З таким колір довше триматиметься.

Освітлене, завите або випрямлене волосся вважається сильно пошкодженим. Такому потрібні живильний або зволожуючий шампунь. Тьмяному, посіченому - живильна маска з кератинами, протеїнами, пептидами.

Жорсткому і кучерявому волоссю часто не вистачає зволоження. Таке може навіть мати блиск, але ламатиметься. Зарадять шампуні для зволоження, блиску, гладкості. Можна додавати живильний догляд. Ідеально - зволожуючий шампунь і поживна маска. Обов'язково витримувати встановлений час, щоб волосся встигло насититися корисними компонентами. Для кучерявого волосся рекомендовано зволоження і живлення у великій кількості. Воно виглядає красиво, коли добре насичене.

Немає жодної маски для жирних коренів і сухих кінчиків. Не може бути і такого шампуню. Повинен бути шампунь для жирної шкіри голови і маска для сухих кінців

Зараз модно носити темні корені і дуже освітлені кінці. Шкіра голови - нормальної жирності, а кінчики сухі. Нормальна шкіра не вимагає додаткового живлення і зволоження, її не треба навантажувати. Живлення у такому випадку потрібно тільки для пошкоджених кінчиків.

Коли запитують: "Що робити, якщо жирне коріння і сухі кінці?" Жартую: "Радійте - серединка ж нормальна". Немає жодної маски для жирних коренів і сухих кінчиків. Не може бути і такого шампуню. Повинен бути шампунь для жирної шкіри голови і маска для сухих кінців.

Як додати об'єму

У професійних лінійках на інгредієнти не скупляться, тому об'єм досягається шляхом нашарування поживних і зволожуючих компонентів на поверхню волосся. У дешевих шампунях - більш лужне середовище розкриває кутикулу і робить волосся сухим і пористим.

Звертайте увагу на склад. У ньому мають бути гіалуронова кислота, пептиди, гідролізований кератин або протеїн. Вони потовщать полотно волосся, що і додасть об'єму.

Як використовувати маски

Маски рекомендується тримати на голові від 5 до 20 хвилин. Тільки тоді вони даватимуть лікувальний ефект.

Маски рекомендується тримати на голові від 5 до 20 хвилин. Тільки тоді вони даватимуть лікувальний ефект

Всі глибокі живильні маски провокуватимуть вимивання пігменту. Ними варто починати користуватися, коли колір трохи змиється. До цього бажано брати зволожуючі кондиціонери, для блиску, шовковистості.

Кондиціонери і маски не рекомендують наносити на шкіру голови, а відступати від коренів. У них найчастіше міститися силікони, які надають гладкість і блиск волоссю. Вони не шкідливі, а іноді потрібні - для пористого, сухого, пошкодженого, посіченого волосся, надають йому доглянутого вигляду. Але на шкірі силікон утворює плівку, під якою накопичуватиметься шкірне сало, піт. Це може привести до дерматиту, свербіння. Тоді виникає жирність волосся, немає об'єму.

Що робити з посіченими кінчиками

Жоден шампунь не вирішить проблему посічених кінчиків. Шампунь - це миючий засіб з поживними компонентами. Його завдання - очистити від забруднень і трохи поліпшити стан волосся. Решту роблять маски, кондиціонери, реконструйовані флюїди, філери, сироватки.

Кінчики натурального волосся січуться, коли не вистачає мікроелементів, вітамінів в організмі. Коли у волоссі бракує кератину, воно тоншає, розсікається і відламується. У таких випадках потрібно звернутися до лікаря-трихолога.

Буває волосся січеться через неправильний догляд. Треба зменшити термонавантаження - не сушити феном дуже мокре волосся. Має бути майже сухим. Перед укладанням наносити термозахисні спреї, флюїди, креми. Додати максимальне зволоження і живлення постраждалим кінчикам, застосовувати живильні маски після кожного або через одне миття. Наносити на пошкоджені кінці.

Анна Сотнікова, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі