Чому дитяче волосся потребує особливого догляду

Краще обирати спеціалізовану косметику

Волосся дитини потребує особливого підходу при виборі засобів по догляду. Бо дитяче волосся не таке, як у дорослого. У нього інша структура. Клітини епідермісу, бар'єрного шару, ще не мають міцних оболонок, менше шарів кутикули і волокон кератину. Воно тонше. Тому й пошкоджується швидше. Для нього потрібні засоби з неагресивними речовинами.

Чим і як мити

Догляд за дитячими волоссям має бути делікатним і м'яким. Шампуні - з гіпоалергенними щадними ПАРами (поверхнево-активні речовини), вони позначаються у складі як сульфосукцинат/саркоцинат (sulfosuccinate/sarcosinate). У дорослих шампунях бувають як сульфати. Утворюють піну і допомагають видаляти бруд та жир.

Дитяче волосся можна мити і дорослим засобом, якщо у дитини хороший імунітет шкіри, спадковість, щоб протистояти агресивному впливу косметики. Але зараз це рідкість. Тому що їмо неякісні продукти, дихаємо забрудненим повітрям, п'ємо погану воду. Діти народжуються зі алергіями.

Тож краще обирати спеціалізовану дитячу косметику.

Є золоте правило миття голови для дорослих і дітей: миємо по мірі забруднення. У дітей сальні і потові залози не працюють так активно, як у дорослих, тому шкіра голови брудниться менше. Якщо дитина не сильно потіє вночі, тоді можна мити голову раз на п'ять-шість днів. Та якщо дитина бавиться на грядці і приходить з вулиці з піском у волоссі, треба купати відразу. Бо шкіра голови може подразнитися, свербіти.

Є золоте правило миття голови для дорослих і дітей: миємо по мірі забруднення

Я за те, щоб сушити волосся природним способом. Фен, навіть без гарячого повітря, на щадних температурах, пересушує його. Та коли є ризик, що дитина може застудитися у холодному приміщенні, краще висушити феном.

З мокрим волоссям можна спати, але якщо у вас тепло. Довге мокре волосся має бути добре відтиснуте, заплетене в косу. Тоді вранці не зіб'ється і не заплутається.

Довге дитяче волосся вимагає додаткового догляду - кондиціонера або маски. Перед сушінням феном наносимо термозахисний спрей, флюїд або крем. Головне, не перестаратися - не переобтяжити. Можна використовувати засоби для дорослих, бо вони не наносяться на шкіру голови.

Що підійде для підлітка

З підліткового віку можна підбирати шампуні за типом шкіри голови. Підліткове волосся не належить до дитячого. У підлітка розвивається гормональна система, починає активно працювати потові, сальні залози. З'являються прищі, акне, жирність, іноді виникає специфічний запах шкіри голови. Змінюється хімічний склад цих виділень. Тому дитячий щадний делікатний шампунь вже не справлятиметься.

Для підлітків підбирають дорослі шампуні, але зі щадним складом, які можуть глибоко і якісно очищати пори. У хлопців при збільшенні кількості тестостерону з'являється лущення шкіри голови - лупа.

Чи можна фарбувати волосся дитині

Наймолодший клієнт, якому я фарбувала волосся, була 2-річна дівчинка. Мама захотіла зробити їй світлі прядки. Виглядало гарно.

Підлітки часто просять зробити щось креативне. Батькам пояснюю: фарбувати можна, дотримуючись кількох правил. Не наносити барвники на шкіру. Використовувати безконтактні види фарбування - мелірування, тоді освітлюючі препарати не наносяться безпосередньо на шкіру. Можна застосовувати відтінкові маски, бальзами і шампуні. Вони дають інтенсивний колір і змиваються через певний час, не пошкоджують структуру волосся.

Обережно слід вибирати препарати від педикульозу. Вони токсичні. Їх наносять у добре провітрюваному приміщенні, не можна допускати попадання в очі. Можуть привести до хімічного опіку шкіри, який призводить до облисіння окремих ділянок голови.

Чому діти не люблять стригтися

Дитину ніхто не питає, чи хоче вона в перукарню, її примушують. Це свого роду насильство. Друге - мусить контактувати з незнайомою людиною. Є періоди, коли це сприймається негативно. У 1-3 роки дитина починає опирається стрижці. Тому краще її привести завчасно - за півгодини або навіть за годину. У дитячих перукарнях є місце для ігор, підготовлені майстри. Обов'язок батьків зробити так, щоб для дитини стрижка не була стресом. Малюкові байдуже, з якою стрижкою він ходитиме, головне, щоб його не розлучали з мамою.

У мене є клієнт - хлопчик, якого в ранньому віці водили насильно у перукарню. Тримали всією сім'єю. Він безперервно кричав протягом усієї стрижки. Став боятися мастрів. І тільки років у 8 у нас вийшло домовитися стригтися під мультфільми.

Можна підготувати дитину - пограти вдома у перукарню

Можна підготувати дитину - пограти вдома у перукарню.

Як зробити, щоб малюк полюбив мити голову

Експериментальним шляхом можна з'ясувати, що саме неприємно дитині в процесі миття голови. Можливо, шампунь щипає очі. Або дитина не любить, коли вода потрапляє у вуха, на обличчя. Може турбувати, що у ванній багато води.

Мити волосся треба у формі гри. Якщо дитина не любить мокрого волосся, одразу слід добре відтиснути рушником і просушити теплим повітрям фена.

Гребінці повинні бути з еластичними щетинками, гнутися. Жорстка щетина рватиме волосся.

Щоб воно не заплуталося, можна спершу прочесати пальцями, а потім гребінцем. Кучеряве і густе - краще розчісувати мокрим.

У мокрому волоссі змінюється його хімічний склад. При розчісуванні ми розтягуємо його, при сильному натягу всередині рвуться кератинові з'єднання. Там волосся буде обламуватися.

Міф про обстрижене волосся

Кажуть, якщо підстригти дитину налисо, волосся стане густішим. Це міф. Діти народжуються з пушковим волоссям. Під час сну воно механічно викочується. Залишається на голові фрагментарно. Його можна зрізати, збривати. Згодом пушкове волосся перейде в природну фазу нормального. Буде іншим за якістю.

Звідси і пішло повір'я, що після гоління волосся стає густішим. Насправді структура волосся - товсте, тонке, блондини, брюнети, руді, - закладається в першому триместрі вагітності внутрішньоутробного розвитку плода. Генетична ознака успадковується не тільки від батьків, але і від дідусів, бабусь, тіток і дядьків до сьомого покоління.

Анна Сотнікова, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі