Виборці, на яких тримається рейтинг Зеленського, готові від нього піти

Президенту і його оточенню краще почути попередження

На Банковій, під вікнами Офісу президента України йде акція протесту підприємців, медійників, блогерів. Є партійні прапори, якщо пошукати, можна знайти недавні заяви від політиків із закликами вийти. Однак, в реальності сам протест позапартійний - на нього зібралися люди з різною політичною позицією. І, на відміну від інших подібних акцій, ця може стати причиною великих проблем для президента Зеленського особисто.

Для того, щоб зрозуміти чому, досить звернутися до соціології дворічної давності, коли суспільство розкололося на приблизно дві рівні частини.

Одні, напередодні виборів говорили про те, що керувати країною можуть люди з досвідом керівництва країною. Таких було від 42 до 45%. І ті ж 42-45% висловлювалися за повне перезавантаження правлячих еліт, стверджуючи, що у владі необхідні абсолютно нові обличчя. Саме ця частина, яка виступала за перезавантаження, стала основою "феномена Зеленського". Його базова аудиторія, його виборець - це приблизно 30% виборців, які віддали голоси за Зеленського-кандидата в першому турі. Значна частина цієї групи - ті самі ФОПи, представники малого та середнього бізнесу, блогери - міський середній клас. А 73% у другому турі - це вже протестне голосування, перетікання від інших кандидатів, які не пройшли у фінал.

Його базова аудиторія - це приблизно 30% виборців, які віддали голоси за Зеленського-кандидата в першому турі. Значна частина цієї групи - ті самі ФОПи, представники малого та середнього бізнесу, блогери

Таким чином, рейтинг президента, його здатність впливати на процеси безпосередньо пов'язана з очікуваннями нової політики ключової групи підтримки - умовних голосів "першого туру". І ці люди не побачили послідовності і реалізації їхніх очікувань. Замість, нехай болючих, але різких реформ (вони були готові затягнути пояса), йде реалізація політики "протриматися сьогодні, а так якось буде". Зрушень в області реформування системи, не зміни людей на посадах, не перерозподілу повноважень між відомствами, а саме реформування системи прийняття рішень, за рідкісним винятком, поки немає. Замість боротьби з корупцією отримуємо той самий медійний шум, війну правоохоронців між собою і мізер результатів. Замість очікуваної реформи податкової системи, цю сферу віддали на відкуп тим самим людям, які її "реформували" з 2016 року. Влада, правда, зробила один крок - запропонувала "затягнути гайки". І помилилася. Затягування гайок базовий виборець міг би зрозуміти і прийняти в обмін на реальні плани переформатування системи. Точніше, плани і кроки. Замість цього, спочатку пропонують батіг, а потім, висловлюючись в логіці пана Милованова, подумати про підтримку, наприклад, ФОПів.

Замість виправлення причин, що породили зростання негативу в інформаційному полі, "любі друзі" нового президента вирішили закрутити гайки, створюючи нову хвилю невдоволення

В області медіа ідеї не кращі. Створюють політичні проблеми на порожньому місці завдяки провалам в комунікації, одкровенням працівників Кабміну, Офісу президента, у вигляді загрози сприймають медіа-ринок. І приймають рішення теж закрутити гайки. Це не працює, панове, оскільки є прекрасна приказка "нечего на зеркало пенять, коли рожа кривая". Налаштуйте комунікацію, досягніть виконання законів (в тому числі в галузі засобів масової інформації) і не матимете проблем з медійним полем. Але, шлях наступання на граблі, мабуть, привабливіший. Замість виправлення причин, що породили зростання негативу в інформаційному полі, "любі друзі" нового президента вирішили закрутити гайки, створюючи нову хвилю невдоволення. На що вони сподівалися? На мазохізм медійників, які вийдуть з плакатами "вдар мене ще сильніше?

Ініціативи владної команди останніх місяців слабо виправдали надії базової групи підтримки Зеленського. Люди готові були б почекати ще кілька місяців, продовжуючи "кредит довіри", але наступ почався вже на них. І це викликало логічну реакцію - негатив. І шукати тут підступ політичних опонентів не варто - більшість присутніх однаково не сприймають прізвища політиків-пенсіонерів. Причина - власне бажання наступити на граблі.

Люди готові були б почекати ще кілька місяців, продовжуючи "кредит довіри", але наступ почався вже на них

Це ще не протести проти - це попередження Зеленському та "любим друзям". Далі буде гірше. Базовий виборець, на якому тримається рейтинг, який дає стійкість владі готовий піти. Це ті самі 30%. А перетоки - вони і так втечуть. Далі, з огляду на бажання олігархічних груп відіграти позиції, буде погано - велика політична криза і перезавантаження влади. Теоретично, з "війни з олігархами" можна вийти завдяки системі "бояри погані", поступово оновлюючи Кабмін і в разі потреби перезавантажуючи Раду. Але це можливо, якщо ти зберігаєш базовий електорат. А він сьогодні тобі показує жовту картку.

Володимиру Зеленському, так само як і його оточенню краще буде почути попередження. Тому що товариші навколо президента мають владу лише завдяки рейтингу лідера. Пиляти гілку далі - болючіше буде падати.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі