Джонсон грає в наперстки з парламентом навколо Brexit

Прем'єр-міністр Великої Британії зробив величезні поступки Євросоюзу

Ну що, можу впевнено сказати, що ми нарешті стрімко наближаємося до кінця цієї трагікомічної епопеї під назвою "Brexit". Завтра - ключовий день і, можливо, гранд-фінал.

За останній тиждень прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон зробив неймовірне, красиве сальто-мортале і погодив з ЄС новий варіант угоди щодо Brexit.

У вирі тріумфально-пафосних епітетів, якими Джонсон щедро поливав нову, досягнуту ним на переговорах угоду, кудись зникла вся його принциповість щодо "жорсткого Brexit" (без договору взагалі) і ось ці всі "я краще здохну в канаві, ніж поїду в Брюссель".

Навіть більше: я почав читати текст "нової угоди" щодо Brexit, і усвідомив, що Джонсон просто намагається зіграти в наперстки з населенням і парламентом.

Джонсон просто намагається зіграти в наперстки з населенням і парламентом

"Новий проект угоди", який вже схвалив Кабмін - це по суті той самий проект договору Терези Мей, тричі відкинутий парламентом взимку-навесні цього року.

Іншими словами, всупереч власним переконанням, завдяки яким Джонсона обрали прем'єром, він зробив величезні поступки Євросоюзу, зокрема:

1. Взяли на себе зобов'язання, що Британія заплатить 33 млрд фунтів відступних.

2. Погодився з тим, що на час перехідного періоду до кінця 2020 року (а можливо і далі) вплив і правила ЄС збережуть, поки бізнес адаптується до нової реальності.

Британія заплатить 33 млрд фунтів відступних

Реальні зміни внесли до протоколу про Північну Ірландію та її кордон з сусідньою Ірландією в разі Brexit. В результаті переговорів, вийшла якась мега-каламутна схема. Вирішення питання Ірландії виглядає так:

1. Фізичного кордону і митниці між Ірландією як би не буде.

2. Північна Ірландія залишиться в єдиному ринку ЄС, а вся інша Британія вийде 31 жовтня.

3. Але при цьому Північна Ірландія залишиться одночасно і в складі британської митної зони, щоб бути частиною будь-якої майбутньої угоди з торгівлі між Британією та ЄС.

4. Британія не буде обкладати жодним митом товари з ЄС, які ввозитимуть в Північну Ірландію, якщо їх не перевозять далі за межі регіону (як це будуть контролювати, не зовсім зрозуміло).

5. Створять британсько-європейську комісію, члени якої визначатимуть, які товари можуть потрапити в зону єдиного ринку ЄС, а Лондон буде збирати з них податки від імені ЄС.

"Нову угоду" вже схвалив Євросоюз і уряд самого британського прем'єра. Але лідери ЄС цього разу чітко дали зрозуміти: ніякої відстрочки Brexit не буде від слова "зовсім".

Британія або приймає угоду Джонсона, або давай, до побачення 31 жовтня

Іншими словами, Британія або приймає угоду Джонсона, або давай, до побачення 31 жовтня, як хочете.

Тепер слово за Палатою громад.

Вона голосуватиме за проект договору 19 жовтня. Мабуть, вперше з кінця Фолклендської війни парламент Британії буде засідати в суботу.

По суті, Борис вже остаточно синхронізувався зі своєю попередницею Терезою Мей, екстерном, за пару місяців, повторивши весь її шлях за 2,5 роки.

Голосів у парламенті не вистачає, але розрив начебто невеликий. Хоча невизначеність божевільна, бо позиції партій ще не сформовані остаточно.

Лідер лейбористів Джеремі Корбін назвав угоду "ще жахливішою, ніж проект Терези Мей", і закликав за неї не голосувати.

Лідер лейбористів Джеремі Корбін назвав угоду "ще жахливішою, ніж проект Терези Мей", і закликав за неї не голосувати

Північно-ірландська Юніоністська партія також відмовилася підтримати цю угоду, оскільки вони бояться, що регіон залишиться залежним від ЄС, який визначатиме митну політику Белфаста.

Навіть Найджел Фарадж і його євроскептична "Brexit партія" заявив, що не підтримає угоду.

Джонсону потрібно кілька десятків голосів від колишніх консерваторів, які перебігли на сторону опозиції, і від незалежних депутатів, які вийшли зі складу Ліберал-демократичної партії. Коротше, від всіх аутсайдерів і тих, хто вагається.

Головна ставка Джонсона - це гра в "дурачка", демонстрація власної впевненості, маніпуляції і розрахунок на те, що депутати не встигнуть прочитати весь договір і усвідомити його, а також шантаж тим, що єдина інша альтернатива - це вихід з ЄС без договору.

З нетерпінням очікую завтрашнього дня і його наслідків для мільйонів британців і європейців.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі