Дорослі й діти сплять у музеї поруч з динозаврами, акулами і слонами

Щоб зацікавити дітей наукою, у США вдаються до нестандартних методів

Якщо літнім п'ятничним вечором ви раптом опинитеся неподалік від Музею природної історії у Вашингтоні, то побачите дивну картину: дорослі і діти, нав'ючені величезними тюками, з яких визирають подушки і матраци, крокують до входу.

Сьома година вечора, музей закрився, але потік загадкових відвідувачів не зупиняється. Один, два, три, чотири ... – можна налічити не менш сотні дітей! - пише Ксенія Туркова для "Голосу Америки".

Всі вони - учасники акції "Ніч в музеї". Музеї Смітсонівського інституту влаштовують такі ночівлі щоліта, по п'ятницях. Переночувати можна у Національній галереї, Музеї космонавтики і Музеї американської історії, але найулюбленіший, звичайно, Музей природної історії: навіть дорослі хочуть хоч на одну ніч перетворитися в персонажа актора Бена Стілера з фільму "Ніч в музеї" і спробувати заснути поруч з динозаврами, велетенськими китами, акулами або слонами.

Переночувати можна у Національній галереї, Музеї космонавтики і Музеї американської історії, але найулюбленіший, звичайно, Музей природної історії

Але зараз 7-ма, а відбій, згідно з розкладом, тільки в 11-ій вечора. За цей час треба втомитися так, щоб потім миттєво заснути, не прислухаючись тривожно до сторонніх звуків і не турбуючись, чи шастають музейними залами динозаври (а раптом?).

Для початку - легкий перекус в музейному кафе і невеликий інструктаж. Співробітниця музею розповідає про правила поведінки і про тригодинне пригодницьке випробування, яке почнеться з хвилини на хвилину.

"Як ви думаєте, яке тут найважливіше правило? Най-най, номер один? "- запитує вона. Мій син тут же підкидає руку і кричить: "Have fun!" (Веселитися).

І це - правильна відповідь. Ніяких "дотримуйтеся тиші" і "руками не чіпати". Чіпати експонати тут не тільки можна, а й треба. І вести себе шумно і весело - теж!

Ніяких "дотримуйтеся тиші" і "руками не чіпати". Чіпати експонати тут не тільки можна, а й треба

Діти беруть ліхтарики, теки з картою змагань і відправляються їх проходити. За три години їм треба обійти майже всі зали музею, а по дорозі не тільки пройти випробування, але і знайти на підлозі "втрачені" букви, щоб в самому кінці скласти з них "секретне" речення.

Дітей багато, зазвичай, на ночівлі приходить близько сотні, тому всіх ділять на групи - і у кожної групи свій маршрут, щоб не йти натовпом. Ми починаємо з гри у хижаків і травоїдних. За 30 секунд травоїдним треба заховати від хижаків якомога більше яєць, а хижакам за ті ж 30 секунд якомога більше тих яєць знайти ("з'їсти").

У наступному залі ліпимо з глини щось викопне (виріб можна буде забрати вранці), потім вчимося бути як динозавр, без рук. Завдання нескладне і приємне: до того ж нам дістається нагорода – величезний зефір.

Можна "на власній шкірі" відчути, як підшкірний жир захищає від холоду жителів Арктики

Поруч можна "на власній шкірі" відчути, як підшкірний жир захищає від холоду жителів Арктики: ми з сином опускаємо руки спочатку в контейнер з льодом, а потім в мішок з жиром, через який лід зовсім не відчувається.

Потім вгадуємо правду і міфи про гігантських кальмарів. Ось вони, поруч: кальмар і кальмаріха з величезними щупальцями. Десь поруч з ними ми і будемо ночувати сьогодні.

За рогом співробітники музею вчать дітей і дорослих повзати, як ящірка. Якщо ви думаєте, що це легко - просто ліг і поповз, - то сильно помиляєтеся!

Співробітники музею вчать дітей і дорослих повзати, як ящірка

При переході від одного етапу до іншого ми час від часу проходимо через центральний зал з величезним слоном на ім'я Генрі в центрі. Навколо напівтемрява, слова відлунюють, повз раз у раз снують розбурхані діти з картами в руках. Здається, що я і правда в якомусь фільмі, а Генрі ніяка не статуя - ось же він, щойно повернув голову в мою сторону! Або мені знову здалося?

Саванна, пустеля, тропічні ліси і місця проживання доісторичних людей - на годиннику вже 10, але подорож все не закінчується.

Ми саджаємо насіння соняшнику, товчемо щось в "доісторичної" ступці, розбираємо і збираємо модель людського хребта. Зголоднілі, знову хочемо поїсти "як динозаври", але цей номер вже не проходить: зефір динозаврського розміру кожному з учасників видається тільки один.

Зрештою секретна фраза вимальовується. Пройшовши випробування і відшукавши всі літери, ми склали визнання: "Ми любимо ночівлі!"

Між тим як раз настає час ночівлі. В океанічному залі діти і дорослі намагаються знайти собі зручні куточки. З усіх боків чути звук насосів: це наповнюються повітрям надувні матраци. Більш загартовані в походах учасники влаштовуються на килимках для йоги. В туалет тягнеться процесія в різнокольорових піжамах чистити зуби.

Хтось читає, хтось базікає перед сном, хтось розглядає черево величезного кита, що висить під стелею

Хтось читає, хтось базікає перед сном, хтось розглядає черево величезного кита, що висить під стелею. Здається, що ти на гігантському кораблі і тобі щось розповідає океан. Слон Генрі, що залишився на самоті, напевно страшно сумує.

Об 11.30 світло повністю вимикають. Ми засипаємо хвилин за п'ять і спимо глибоко і міцно, як вдома (хвала надувному матрацу!)

А рівно о 7-ій музей знову прокидається. Як в зйомці, яку прокручують у зворотному напрямку, матраци здуваються, спальні мішки згортаються, подушки зникають в об'ємистих тюках і візках, веселі піжами знову змінюються повсякденним одягом. Через якихось півгодини вже ніщо не нагадує про вчорашні пригоди.

Ми снідаємо в кав'ярні, йдемо в крамницю сувенірів, яку спеціально для учасників ночівлі відкривають раніше, і прямуємо до виходу.

До побачення, слон Генрі! У наступному році ми, мабуть, прийдемо до тебе знову: треба ж переконатися, що все це нам не приснилося.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі