Мова жінок граматично правильніша через прояви сексизму

Чоловіки частіше перебивають

Всім відомі фрази про те, що чоловіки і жінки говорять різними мовами, не розуміють один одного і взагалі ніби живуть на різних планетах. Чи відповідає це дійсності чи є просто стереотипом?

Мову чоловіків і жінок вивчали багато дослідників. Ще сто років тому в роботі датського лінгвіста Отто Есперсона, присвяченій вивченню і порівнянню мови чоловіків і жінок, наводилися причини різної вербальної поведінки обох статей. Один із висновків лінгвіста - дівчатка починають говорити раніше за хлопчиків і, як правило, висловлюються ввічливіше. Есперсон відзначав, що жінки використовують у своїй мові більше прикметників, а чоловіки - дієслів, - пише Ксенія Туркова для "Голосу Америки".

Жінки використовують у своїй мові більше прикметників, а чоловіки - дієслів

Есперсон пояснював, що жінки не настільки вербально винахідливі, як чоловіки, і якби чоловіків раптом "переключили" в жіночий режим, їх мова швидко стала б дуже нудною. Така точка зору відображала погляди тодішнього суспільства на жінку і її пасивну роль. Жінки вважалися лінгвістично недосконалими у порівнянні з чоловіками.

Однак пізніше, протягом XX століття, уявлення про відмінності в мові чоловіків і жінок стали змінюватися. Перші серйозні дослідження з гендерної лінгвістики з'явилися вже після сексуальної революції, в 1970-і роки.

У 1975 році була опублікована робота дослідниці Робін Лакофф під назвою "Мова і місце жінки". Вона зв'язала різницю в чоловічій і жіночій манері мови з розподілом соціальних ролей і проявами сексизму. Простіше кажучи, багаторічна відсутність базових прав і пасивне становище позначилося на тому, як жінки говорять.

Багаторічна відсутність базових прав і пасивне становище позначилося на тому, як жінки говорять

Лакофф прийшла до висновку, що жінки частіше використовують ввічливі звороти, перепитують "чи не так?", вибачення, а також - підсилювальні слова, такі як "настільки" і "дуже". Крім того, стверджує дослідниця, мова жінок, як правило, граматично правильніша. Це теж пов'язано з проявами сексизму - жінки як би намагаються звучати краще.

Ці висновки пізніше підтвердила інша дослідниця Дебора Таннен.

Вона ж відзначила, що жінки часто використовують конструкції, які виражають невпевненість: "я вважаю", "мені здається", "я можу помилятися, але..." Вона ж науково спростувала відомий стереотип про те, що чоловіки мовчазні і говорять лише по справі, а жінки - базікають без угаву.

Всі дослідники, які вивчали різницю в мові чоловіків і жінок, відзначають, що чоловіки частіше перебивають. Лінгвісти Кендес Уест і Дон Зіммерман порівнювали діалог чоловіка і жінки з діалогом батька з дитиною або лікаря з пацієнтом, тобто з розмовою того, хто має владу з тим, хто знаходиться в залежній позиції. Вони провели експеримент: записали розмови 11 різностатевих пар і підрахували, що чоловіки перебивали жінок 55 разів, а інших чоловіків - лише пару.

Яскравий приклад мовної нерівності - японське суспільство

Російський лінгвіст, японіст Володимир Алпатов відзначає: є мови, в яких відмінність між чоловічим і жіночим мовленням не треба шукати - вона лежить на поверхні. Іноді різниться навіть система звуків: якісь звуки вимовляють тільки чоловіки, а якісь - тільки жінки. Яскравий приклад мовної нерівності - японське суспільство. До XIX століття воно було, безумовно, чоловічим: вважалося, що жінка повинна якомога менше говорити. Були навіть спеціальні списки слів, які жінки не могли вживати. Потім ситуація почала згладжуватися, проте ознаки нерівності в мові збереглися.

Ще один лінгвіст, Олександр Піперскі, каже, що відрізнити чоловічий стиль від жіночого можна не тільки в усній мові, а й на письмі. За його словами, завдання автоматичного визначення статі - одне з центральних в комп'ютерній лінгвістиці. Але досягти 100% точності поки не вдалося. Відомо, зокрема, що для чоловічих текстів характерні іменники, прикметники і прийменники, а для жіночих - займенники, дієслова, прислівники і вигуки.

Жінки частіше ставлять запитання і майже вдвічі частіше використовують назви кольорів

Кілька років тому "Яндекс" опублікував дослідження про те, як розрізняються чоловічі і жіночі пошукові запити. З'ясувалося, що чоловічі в середньому коротші за жіночі, чоловіки частіше роблять помилки, а також частіше використовують числа і латиницю. Жінки частіше ставлять запитання і майже вдвічі частіше використовують назви кольорів.

Втім, звичайно, є і жінки з чоловічим стилем мови, і чоловіки - з жіночим. Крім того, ці стилі можуть чергуватися в залежності від ситуації. Роль жінки в суспільстві давно змінилася і продовжує змінюватися, але мова - матерія консервативна, і до сих пір ми можемо почути в чиїйсь манері говорити відгомони часів, коли все було геть по-іншому.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі