Хочете схуднути – не відмовляйтеся від корисного жиру

Варені овочі на Сицилії дуже люблять, тому і довгожителів тут немало

Мабуть багато дівчат чули про "супову дієту", коли на сніданок, обід та вечерю потрібно було їсти лише суп. І так — тиждень. За цей час гарантовано обіцялося схуднути. Як правило, був і рецепт супу, здається, туди входили капуста, цибуля, морква. А, ще не можна було його солити.

Не знаючи біохімію їжі, можна легко "повестися" на такий гачок і, зціпивши зуби, справді за тиждень схуднути, але потім… знову все повернути. Так от, збалансоване харчування, тобто баланс нутрієнтів, дає змогу завжди (а не наскоками, як пропонують незрозумілі напівголодні тимчасові "дієти"), без стресу і мук, а, головне, із розумінням тримати вагу під контролем, вибираючи продукти на свій смак, але, повторюю, знаючи "біохімію" продуктів.

Збалансоване харчування дає змогу завжди без стресу і мук тримати вагу під контролем, вибираючи продукти на свій смак

Оскільки зараз я на Сицилії, острові в Середземному морі, батьківщині середземноморської кухні, то і моє власне харчування тут також "середземноморське". Тому хочу поділитися з вами рецептом супчика невисокої калорійності, дуже смачного, насичуючого і такого, який дає багато корисних бонусів для здоров'я.

Рецепт

В порядку зменшення:

— цукіні;
— помідори;
— перець;
— часник;
— оливкова олія;
— лимон;
— сіль та перець;
— пармезан для посипки.

Як готувати

Цукіні ріжемо великими кружальцями, кладемо в каструлю, заливаємо водою, щоб до середини покрила цукіні. Варимо на слабкому вогні під кришкою.

Потім туди ж нарізаємо крупними шматочками перець, половинки очищених від шкірок помідорів та від одного до трьох зубків часнику. Солимо (завжди потрібно все ледь недосолювати) і ще трошки варимо-тушкуємо — до пружної м'якості цукіні (щоб не розвалювалися, бо там користі буде небагато).

Знімаємо з вогню, додаємо оливкової олії та лимонного соку, перцю і збиваємо ручним блендером до неоднорідного пюре, щоб залишалися шматочки цукіні та помідори.

При подачі теж тоненькою "ниточкою" наливаємо олію, посипаємо пармезаном і прикрашаємо якоюсь зеленню, добре, якщо м'ятою — вона зменшує газоутворення в кишечнику, яке можливе від овочів.

Важливо

Правило 1. Нічого не смажимо.

Правило 2. Всі використані овочі — дуже низькокалорійні, але наповнені нижною клітковиною, яка заповнюючи шлунок, насичує.

Правило 3. Насичує також присутність жиру. Запам'ятайте: хочете нормалізувати масу тіла — не відмовляйтеся від корисного жиру. Не буде жиру — відчуття насичення ніяк не настане, доведеться відро супу їсти.

Для одного супу правил досить. А тепер пояснення, від чого тут худнути та оздоровлюватися.

Є повільні вуглеводи — овочі, білки — пармезан та жири — оливкова олія

1. Збалансований склад: є повільні вуглеводи — овочі, білки — пармезан та жири — оливкова олія. І наповнені ці всі нутрієнти вітамінами та мінералами, особливо дуже цінним калієм, який зменшує всі приховані набряки, і тоді легше видно результат дієтичних зусиль.

2. Невисока калорійність, але висока біологічна цінність. Це те, чого немає у переробленій їжі, всяких готових булочках, смажених стравах, де багато порожніх калорій та мало корисного наповнення. А страви з високою біологічною цінністю — це профілактика ожиріння, гіпертонічної хвороби, цукрового діабету 2 типу і багатьох інших серйозних проблем із здоров'ям. Це і лікопен з помідорів, і інші каротини, і вітаміни, зокрема, вітамін С, тобто речовини, які необхідні для того, щоб підтримувати нормальну роботу організму.

3. Користь для мікробіому кишечника. Здоровий кишечник — це здорова імунна система, захист від багатьох видів раку, здоровий мозок, хороші емоції та багато іншого.

Здоровий кишечник — це здорова імунна система

Такий супчик (замінюючи його складники), можна їсти щодня. Варені овочі добре насичують, і тут, на Сицилії, їх дуже люблять. Тому і довгожителів тут немало.

Щодо Сицилії — вона прекрасна. Багато сонця, бірюзове море, дуже багато зелені, зокрема, їстівної, і на кожному кроці — історія. Ці древні каміння, які так багато бачили, нагадують нам про бренність та швидкоплинність життя. Але, на відміну від попередніх багатьох поколінь, ми маємо свободу. Це свобода власного вибору: життєвого шляху, особистого життя, власного тіла. І це неймовірне щастя.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі