Україну втягнули у гаряче протистояння між республіканцями і демократами у США

Невелике кадрове рішення на Банковій може стати причиною великих політичних проблем

Пару днів тому мені вже довелось звернути увагу на те, що практично усі політичні рішення президента Зеленського (як і українського парламенту, і уряду) необхідно розглядати одночасно і у внутрішньому, і у зовнішньому вимірах. Через значну залежність України від іноземних партнерів - необхідно прораховувати їх можливу реакцію.

Виявляється, проблеми можуть бути не лише з політичними, але і з кадровими рішеннями.

Здавалось би бездоганне рішення призначити прес-секретарем президента журналістку Юлію Мендель викликало негативний резонанс у США.

Рішення призначити прес-секретарем президента журналістку Юлію Мендель викликало негативний резонанс у США

Повідомлялось, що Юлія Мендель співпрацювала, як фрілансер, із світовим друкованим лідером - газетою "The New York Times".

Дізнавшись про призначення Юлії на посаду в українській владі, представники газети заявили, що якби були поінформовані про її участь у конкурсі на посаду прес-секретаря українського президента, то або розірвали б з нею співробітництво, або, цілком точно, не давали б їй редакційних завдань. Мова йде про конфлікт інтересів.

З одного боку, у редакторів Нью-Йорк Таймс немає претензій до достовірності і об'єктивності двох матеріалів Юлії Мендель, що були опубліковані в період її участі в конкурсі. З іншого боку, висвітлювати політичні події в Україні з позиції людини, яка намагається стати членом певної політичної команди, - це таки конфлікт інтересів.

Не знаю, чи порушила Юлія Мендель якісь пункти контракту з газетою? Незрозуміло також чи брала вона на себе юридичні зобов'язання інформувати про подібні обставини свого життя, як участь у конкурсі на посади в системі влади? Але такі стандарти цивілізованого правового суспільства - конфлікт інтересів недопустимий, оскільки ставить під сумнів мотиви особи, її неупередженість і об'єктивність.

Мендель опублікувала статтю, в якій колишній віце-президента США Джо Байден звинувачується в конфлікті інтересів під час спроб звільнення генпрокурора Шокіна

Проблема була б не такою гострою, якби 1 травня цього року в співавторстві з іншим журналістом Юлія Мендель не опублікувала статтю, в якій колишній віце-президента США Джо Байден звинувачується в конфлікті інтересів під час спроб звільнення генпрокурора Шокіна.

Ця публікація стала резонансною. Власне, вона позначила основну лінію критики Джо Байдена в ході наступної президентської кампанії в США. Звичайно, це не могло сподобатися Демократичній партії США.

Аж ось, вже за місяць після появи цієї статті, одна з авторок і сама виявляється втягнута у скандал з конфліктом інтересів.

І таким чином, Україна знову виявляється втягнута у неприпустимий та загрозливий спосіб у внутрішню політику і президентські вибори в США. Втягнута в якості розмінної монети у протистоянні між республіканцями і демократами, яке обіцяє бути дуже гарячим.

Невелике кадрове рішення на Банковій теоретично може стати причиною великих політичних проблем.

І ця проблема "сама по собі" не розсмокчеться.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі