Не потрібно боятися еміграції талантів

Порівняємо Україну і Китай

Brain drain (еміграція талантів) - це небезпека для України чи можливість?

Ось що про це думає Китай. Їхня стратегія розвитку людського капіталу побудована на двох ідеях: brain drain та lure brains (залучення талантів). Вони спочатку спонукають і підтримують еміграцію талантів, а потім створюють привабливі умови для повернення.

Порівняємо Україну і Китай. У 2000-х в США навчалось приблизно 1,5-2 тис. українців і 60 тис. китайців. Це десь 3-4 людини на мільйон населення. У 2017-2018 роках цифри для українців залишились ті самі, а кількість китайців на навчанні в США зросла майже до 400 тис. Тобто в 6-7 разів.

В Китаї є державні програми, які стимулюють навчання за кордоном і створюють умови для повернення

Скільки людей повертається? Мені невідомі цифри для України. Уряд Китаю надає таку статистику: в 2000-х поверталось близько 17-20%, а 2017-му вже 80%. Тобто відсоток тих, хто повернулись, збільшився в 4 рази.

Хто оплачує навчання в США? Одна ідея - це має робити уряд за гроші платників податків. Дійсно, сьогодні в Китаї є державні програми, які стимулюють навчання за кордоном і створюють умови для повернення. Але в 2000-х витрати уряду були значно меншими. Уряд значно збільшив інвестування таких програм тільки в останні 10 років. Українська економіка слабка. Очікувати, що уряд зможе створити такі програми не варто. Як мінімум поки не запуститься економіка. Грошей в суспільстві, щоб значно збільшити кількість людей, які отримують освіту в топових університетах - теж немає.

Потрібно створювати університети світового рівня в Україні

Що робити? Потрібно створювати університети світового рівня в Україні. Такі університети сьогодні вже є. Це УКУ, Могилянка, Київська Школа Економіки. В Київській Школі Економіки можна отримати диплом американського університету. За 3 тис. доларів. Магістра. Це приблизно 1/20 вартості такої самої чи навіть трошки гіршої освіти в США. Випускники школи отримують роботу в кращих компаніях України або ідуть працювати в топові фінансові компанії в Лондоні та Нью-Йорку. Деякі поступають в топові університети, такі як Прінстон або Берклі, на аспірантуру. Дуже часто навчання в школі оплачують українські меценати.

Не потрібно боятися еміграції талантів. Потрібно її заохочувати та створювати умови для повернення, і одночасно розвивати і використовувати можливості, що вже є в Україні.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі