Не можна щодня снідати, обідати і вечеряти салатом

Їжа має бути нашими ліками

Два дні тому до мене на прийом прийшов пацієнт з обласного центру. Скарги на болі в животі, схильність до проносів, відсутність енергії, неможливість набрати нормальну вагу.

Обстежувався в обласному центрі, потім - у Києві в різних діагностичних центрах та лікарнях. Обстежили "вздовж і впоперек", особливо нічого не виявили. На фіброгастростродуоденоскопії (коли треба ковтати зонд) - "ерозивний гастрит", десь в медичній карточці промайнули і холецистопанкреатит, під питанням - хвороба Крона, неспецифічний виразковий коліт і синдром подразенного кишечника. Одним словом, нічого конкретного.

Майже п'ять років "плотно" сидить на медикаментах, а особливого полегшення немає.

Починаю розпитувати, що їсть. Всі мої пацієнти знають - розпитую детально, до подробиць. І тут в мене реально відвисає щелепа.

Питаю: "А, окрім ліків, вам ніхто не розповів про харчування?".

Відповідає, що був у дієтолога в обласному центрі, та "одобрила" його "дієту".

У мене круглішають очі, бо це не вкладається в голові — першочергова, якщо не основна причина його стану пов'язана з харчуванням! За його словами, якби можна було вмістити всі ліки, які він випив, у великі пакети, то вийшли б гори цих пакетів.

Якби можна було вмістити всі ліки, які він випив, у великі пакети, то вийшли б гори

Що не так із його харчуванням?

Людина харчується 5-6 разів на день (це нормально при лікуванні загострень запальних захворювань системи травлення), нічого смаженого, все варене. Але що вона їсть.

Сніданок: каша рисова на воді, печиво "Марія", чай зелений. Або сирна запіканка.

Через 2 години: чай зелений, печиво "Марія".

Обід: суп на воді - гречаний, рисовий або вівсяний з картоплею, морквою та цибулею.

Ще через 2 години - плов з рису з морквою та цибулею або кисломолочний сир.

Ще через 2 години - зелений чай, печиво "Марія".

Вечеря: картопля, гарбуз, може бути одне яйце.

Не дивно, що болить, що ерозивний гастрит, що не набирається маса тіла. Де білок, вітаміни? Крім того, є певні групи продуктів, які або стимулюють моторику кишечника, або є нейтральними, або сповільнюють. При проносах пити треба не зелений чай, а чорний.

Харчуватися збалансовано рекомендують не просто так. Бо кожна група нутрієнтів виконує свою роль.

Цьому пацієнту хронічно не вистачає "будівельних блоків" для відновлення слизової шлунка та кишечника і цими "блоками" є білок та амінокислоти. Крім того, саме білки є "переносниками" багатьох мікронутрієнтів.

Кожній людині потрібно харчуватися з урахуванням присутності всіх груп нутрієнтів - білків, вуглеводів та жирів - здоровій та хворій

Кожній людині потрібно харчуватися з урахуванням присутності всіх груп нутрієнтів - білків, вуглеводів та жирів - здоровій та хворій. Просто при різних захворюваннях - їх різне співвідношення, різні види, кулінарна обробка. Наприклад, овочі варені, а не сирі, рис зварений на нежирному і неміцному бульйоні (джерело амінокислот), а не на воді. Це навіть враховували "дієтстоли", яких вже зараз немає, але "по-старинці" ще лікарі інших спеціальностей призначають (стіл номер 5 і тд).

Я ще раз наголошую: тарілку (піраміду) харчування придумали не просто так: це наочне зображення всіх груп продуктів, які щодня мають бути в нашому раціоні, і бажано - з кожним прийомом їжі.

Тому, якщо ви вирішили снідати, обідати та вечеряти салатом, це можна зробити один день, для розвантаження травної системи. Але не щодня.

Чи харчуєтеся лише одним м'ясом, забувши про зелень та інші овочі - це не здорово.

Білки - це "цеглинки" для побудови прекрасного храму - нашого тіла. Потрібні постійно, оскільки організм постійно оновлюється.

Білки - це "цеглинки" для побудови прекрасного храму - нашого тіла

Вуглеводи - це швидка енергія. Енергія швидка, але вуглеводи мають бути "повільними", тобто засвоюватися повільно.

Жири - "енергія про запас" та здорові мембрани клітин.

І всі ці групи нутрієнтів містять мікронутрієнти - вітаміни, мінерали та фітонутрієнти.

Тому всякий розбаланс раніше чи пізніше тягне за собою якісь порушення.

Тому харчуйтеся збалансовано вранці, в обід і ввечері.

Їжа має бути нашими ліками. А не навпаки.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Наші автори
Олексій Арестович Військовий експерт
Сергій Сингаївський Письменник, перекладач
Євген Клопотенко Кулінарний експерт
Дмитро Кулеба Дипломат
Погода